sâmbătă, 26 noiembrie
Moțiunea de cenzură împotriva Cabinetului Cîțu, campanie perfectă pentru Ludovic Orban. Florin Cîțu: „Orban pare cel mai mare susținător al moțiunii de cenzură USR-AUR”
De Daiana Toma-Cioran - joi, 09 septembrie în categoria Politică
295

Distribuie pe rețelele de socializare

Ludovic Orban: „Boicotarea moțiunii e un atentat la democrație. Atrag atenția colegilor înfierbântați că au obligația să respecte Constituția”

Președintele PNL, Ludovic Orban, și-a apărat decizia de a convoca, împreună cu președintele Senatului, plenul reunit al Parlamentului pentru citirea moțiunii de cenzură depuse de USR PLUS și AUR. Acesta a declarat că ordinea de zi privind dezbaterea și votul asupra moțiunii trebuie aprobată tot în Birourile Permanente Reunite ale Parlamentului, însă este o obligație constituțională a șefilor celor două Camere să convoace plenul în acest caz, pentru a permite respectarea Constituției.

Convocarea plenului nu cuprinde ordinea de zi. Nu este regulamentar ca președinții Camerelor, când fac convocările, să stabilească ordinea de zi. Pentru stabiliea ordinii de zi vom convoca BPR.

Este o obligație constituțională a președinților celor două camere, aceea de a convoca plenul pentru a permite respectarea Constituției.

Atât prevederile constituționale, cât și cele ale regulamentului ședințelor comune sunt foarte clare în ceea ce privește derularea procedurilor, odată cu depunerea unei moțiuni de cenzură.

În 2010, a existat un șir de conflicte juridice de natură constituțională care au fost inițiate în primă fază de președintele Senatului, Mircea Geoană și în a doua fază de Guvernul condus de Emil Boc. Președintele Senatului a declanșat conflictul juridic de natură constituțională, solicitând CCR să declare neconstituțională angajarea răspunderii inițiate de guvernul Boc pe legea Educației Naționale. CCR a soluționat acest conflict în sensul că este neconstituțional ca Guvernul să-și angajeze răspunderea pe un proiect de lege care se află în dezbaterea Parlamentului. Odată cu angajarea răspunderii a fost declanșată procedura moțiunii de cenzură. Parlamentarii PSD și PNL au depus moțiunea în termenul constituțional, după angajarea răspunderii. Mircea Geoană, ca președinte al Senatului, a refuzat convocarea plenului Camerelor reunite. Atunci, guvernul Boc a invocat un conflict juridic de natură constituțională între Guvern și președintele Senatului, în care a solicitat ca să se prounțe CCR cu privire la derularea moțiunii de cenzură și a solicitat ca președintele Senatului, în urma deciziei Curții să fie obligat conform deciziei CCR să convoace plenul și să deruleze procedurile legate de moțiunea de cenzură. În cadrul acestui al doilea conflict juridic de natură constituțională, CCR a decis următorul lucru. Deși a declarat procedura de angajare a răspunderii neconstituțională, a considerat că, deși moțiunea de cenzură a fost depusă în cadrul unei proceduri neconstituționale, odată depusă moțiunea de cenzură, nu poate fi oprită și a obligat practic președintele Senatului să convoace plenul ca să deruleze procedurile moțiunii de cenzură. Din cuprinsul motivării reiese poziția CCR. Împiedicarea derulării procedurii moțiunii de cenzură reprezintă o încălcare a Constituției și într-o dezvoltare ulterioară se spune clar că este încălcat principiul constituțional al statului de drept”, a declarat Ludovic Orban.

Acesta spune că statutul PNL prevede că prima obligație a liberalilor este aceea de a respecta Constituția și legile țării.

Le atrag atenția colegilor mei mai înfierbântați că au obligația, atât ca cetățeni, cât și ca membrii PNL să respecte Constituția și legile țării. Odată convocată, şedinţa se desfăşoară (...) plenul este suveran", a mai declarat președintele PNL.  

Florin Cîțu: „Orban pare cel mai mare susținător al moțiunii de cenzură USR-AUR”

Florin Cîțu a declarat pentru Digi24 că mai discută cu Ludovic Orban, deși „pare cel mai mare susținător al moțiunii de cenzură USR-AUR”.  Premierul a mai spus că este „surprins” de acțiunile acestuia din Parlament din ultima perioadă.

Da, bineînțeles, a fost la ultimul BPN în care s-a cerut vot pentru susținerea demersurilor premierului, de susținere a premierului Florin Cîțu, a demersurilor pe care le voi face în continuare la guvernare și a votat chiar pentru. Deci există colaborare, discutăm. Mă surprind acțiunile sale din Parlament din ultima perioadă, dar asta este.

Am mai spus, pare cel mai mare susținător al moțiunii USR – AUR. Este cel care dorește foarte mult să fie citită neapărat, să treacă această moțiune. 

El trebuie să răspundă liberalilor pentru că până la urmă este vorba de premierul liberal, este vorba de PNL . Dacă președintele PNL pare în spațiul public că este cel mai mare susținător al unei moțiuni URS-AUR, trebuie să le explice lor acest lucru.

I-am spus public că mă surprinde că la 11 noaptea a stat să facă un BPR pentru această moțiune, dar niciodată nu l-am văzut să stea la 11 noaptea pentru legea consumatorului sau alte proiecte de legi. Doar mă surprind aceste acțiuni. Aceste acțiuni trebuie explicate membrilor PNL că un președinte al PNL poate ajuta să pice un guvern liberal,” a afirmat prim-ministrul Florin Cîțu.

Florin Cîțu a reacționat și la declarația lui Ludovic Orban care a spus că dacă va fi reales președinte al PNL va reface coaliția în 48 de ore. „În PNL este o mare dezamăgire modul în care au fost negociate în iarnă portofoliile din guvern. Foarte mulți dintre colegii mei au spus că domnul președinte Ludovic Orban și-a negociat întâi poziția de președinte al Camerei Deputaților și după aceea au rămas portofoliile”. 

Moțiunea de cenzură va fi citită în Parlament. Echipa lui Cîțu a decis să participe. Susținătorii lui Orban nu vor fi prezenți. Moțiunea de cenzură va fi votată după decizia CCR

Azi, la ora 16.00, se va întruni plenul Parlamentului, convocat de preşedinţii Camerei Deputaţilor și Senatului, Ludovic Orban și Anca Dragu, pentru prezentarea moţiunii de cenzură iniţiată de USR PLUS şi AUR împotriva Guvernului Cîțu. Ludovic Orban a precizat că şedinţa plenului se va desfăşura chiar dacă nu se întruneşte cvorum la şedinţa Birourilor permanente reunite, care are loc joi dimineață. Votul asupra moțiunii de cenzură va avea loc după 15 septembrie, potrivit unor surse politice, relatează Digi24.

Sursa foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Bugetul pentru etapa a treia din programul Rabla pentru electrocasnice s-a epuizat în mai puțin de un minut

Daiana Toma-Cioran - dec. 10, 2021
Bugetul alocat pentru a treia etapă a programului „Rabla pentru Electrocasnice”, sesiunea de ...
economie România 2021 Rabla

Președintele României, Klaus Iohannis: „Autorităților nu le este ușor să adopte măsuri care restrâng exercițiul unor drepturi și libertăți fundamentale”

Daiana Toma-Cioran - dec. 10, 2021
Autorităților nu le este niciodată ușor să adopte măsuri care restrâng exercițiul unor drepturi ...
pandemie Covid-19 Sars-CoV-2 măsuri

Taxele pentru mașinile poluante ar putea fi mărite: „Degeaba investim, dacă înmatriculările la cele vechi sunt la liber”

Daiana Toma-Cioran - dec. 9, 2021
În țara noastră sunt înmatriculate mai multe mașini second hand, în comparație cu cele noi, ...
taxe impozit majorări Ministrul Mediului

Va fi realizată o piață tradițională și în localitatea Bogdan Vodă

Daiana Toma-Cioran - dec. 9, 2021
În ședința de ieri, aleșii județeni au acordat vot favorabil hotărârii prin care Consiliul ...
Consiliul Județean Maramureș CJMM 2021

Gheorghe Șimon, deputat PSD: „Pensiile speciale, minciuna preferată a USR-iștilor”

Daiana Toma-Cioran - dec. 8, 2021
Pensiile speciale, tema preferată a USR-iștilor! În frunte cu Cioloș, aceștia își închipuie că ...
Deputat Maramureș Gheorghe Șimon Putere

În 2022 bugetarii vor primi din nou vouchere de vacanță

Daiana Toma-Cioran - dec. 3, 2021
Proiectul de Ordonanță de Urgență pentru acordarea de vouchere a fost pus în dezbatere publică. ...
România 2022 vouchere bugetari

Guvernul vrea să adopte bugetul de stat pentru 2022 până pe 24 decembrie

Daiana Toma-Cioran - dec. 3, 2021
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat la începutul ședinței de Guvern, că bugetul de stat ...
Guvern premier pim-ministru Nicolae Ciuca

PNDR: Evaluarea cererilor de finanțare depuse în cadrul submăsurilor pentru instalarea tinerilor fermieri și dezvoltarea fermelor mici a fost finalizată

Petruța Gromucz - nov. 25, 2021
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a anunțat finalizarea evaluării cererilor de ...
fermieri ferme finanțare cereri de finanțare

ONG-urile și instituțiile de învățământ pot aplica pentru granturi de până la 15.000 de dolari în cadrul Programului anual de finanțări al Ambasadei SUA la București!

Petruța Gromucz - nov. 23, 2021
Ambasada Statelor Unite ale Americii la București, Biroul de Diplomație Publică, a anunțat ...
fonduri instituții de învățământ ONG granturi

A fost semnat contractul pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate a obiectivului de investiții ”Variantă de ocolire Baia Mare”

Petruța Gromucz - nov. 19, 2021
A fost semnat contractul pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate a obiectivului de ...
varianta ocolitoare studiu de fezabilitate drumuri CJMM

Vor fi operate zboruri externe regulate de pe Aeroportul Internațional Maramureș

Petruța Gromucz - nov. 17, 2021
Potrivit unui comunicat publicat de președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, ...
zboruri externe Maramureș aeroport noi zboruri

Peste 105 milioane de lei pentru servicii socio-educaționale, modernizarea infrastructurii rutiere și sprijinirea mediului de afaceri, prin POR

Petruța Gromucz - nov. 16, 2021
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a anunțat semnarea a 25 de noi ...
POR finanțare dezvoltare contracte de finanțare

POIM: Finanțare în valoare de 18 milioane de lei pentru Spitalul Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș”

Petruța Gromucz - nov. 15, 2021
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a transmis în acest weekend semnarea a 37 noi ...
Baia Mare finanțare Spitalul Județean ,,Dr. Constantin Opriș” MIPE

Au fost aprobate primele documente pentru demararea PNRR. România va beneficia de prefinanțarea de 3,8 miliarde de euro până la finalul anului

Petruța Gromucz - nov. 12, 2021
Guvernul a adoptat în 10 noiembrie 2021, două memorandumuri prin carea mandatat Ministerul ...
PNRR România memorandum Guvern

Expoziție itinerantă ,,Din zestrea Maramureșului”, la Craiova

Petruța Gromucz - nov. 11, 2021
Vineri, 12 noiembrie 2021, ora 11:00, Consiliul Județean Maramureș prin Muzeul Județean de ...
expoziție Maramureș tradiție muzeu

Au fost semnate noi contracte de finanțare pentru achiziția de echipamente medicale și de protecție destinate elevilor și personalului medical

Petruța Gromucz - nov. 10, 2021
Autoritatea de Management pentru POIM 2014-2020 a asigurat semnarea a 3 noi contracte de ...
contracte de finanțare finanțare management echipamente de protecție

O nouă rundă pentru Rabla pentru Electrocasnice și lansarea a 3 noi programe: instalarea de panouri fotovoltaice și staţii de încărcare pentru maşinile electrice și un program dedicat construcției pistelor de biciclete

Petruța Gromucz - nov. 8, 2021
Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos, a anunțat la la sfârșitul săptămânii ...
Rabla electrocasnice sesiune nouă fonduri

Un nou liberal demisionează din grupul parlamentar al PNL acuzând „distrugerea PNL de către cei care au confiscat partidul”

Daiana Toma-Cioran - oct. 29, 2021
După ce fostul președinte PNL, Ludovic Orban, și-a anunțat demisia din grupul parlamentar PNL și ...
politică Partidul Național Liberal PNL demisii

S-a redeschis Centrul de vaccinare de la Caspev Baia Mare. Unde se mai pot vaccina băimărenii?

Daiana Toma-Cioran - oct. 29, 2021
Centrul de vaccinare de la Caspev (strada Săsarului numărul 3) s-a redeschis, aici, băimărenii ...
Baia Mare Maramureș Cătălin Cherecheș Centre de vaccinare

PNRR, aprobat de Consiliul UE! România urmează să primească o prefinanțare de 3,8 miliarde de euro

Petruța Gromucz - oct. 29, 2021
Miniștrii economiei și finanțelor au anunțat ieri, 28 octombrie 2021, aprobarea evaluării ...
PNRR Consiliul UE prefinanțare plan național