Ludovic Orban: „Boicotarea moțiunii e un atentat la democrație. Atrag atenția colegilor înfierbântați că au obligația să respecte Constituția”
Președintele PNL, Ludovic Orban, și-a apărat decizia de a convoca, împreună cu președintele Senatului, plenul reunit al Parlamentului pentru citirea moțiunii de cenzură depuse de USR PLUS și AUR. Acesta a declarat că ordinea de zi privind dezbaterea și votul asupra moțiunii trebuie aprobată tot în Birourile Permanente Reunite ale Parlamentului, însă este o obligație constituțională a șefilor celor două Camere să convoace plenul în acest caz, pentru a permite respectarea Constituției.
„Convocarea plenului nu cuprinde ordinea de zi. Nu este regulamentar ca președinții Camerelor, când fac convocările, să stabilească ordinea de zi. Pentru stabiliea ordinii de zi vom convoca BPR.
Este o obligație constituțională a președinților celor două camere, aceea de a convoca plenul pentru a permite respectarea Constituției.
Atât prevederile constituționale, cât și cele ale regulamentului ședințelor comune sunt foarte clare în ceea ce privește derularea procedurilor, odată cu depunerea unei moțiuni de cenzură.
În 2010, a existat un șir de conflicte juridice de natură constituțională care au fost inițiate în primă fază de președintele Senatului, Mircea Geoană și în a doua fază de Guvernul condus de Emil Boc. Președintele Senatului a declanșat conflictul juridic de natură constituțională, solicitând CCR să declare neconstituțională angajarea răspunderii inițiate de guvernul Boc pe legea Educației Naționale. CCR a soluționat acest conflict în sensul că este neconstituțional ca Guvernul să-și angajeze răspunderea pe un proiect de lege care se află în dezbaterea Parlamentului. Odată cu angajarea răspunderii a fost declanșată procedura moțiunii de cenzură. Parlamentarii PSD și PNL au depus moțiunea în termenul constituțional, după angajarea răspunderii. Mircea Geoană, ca președinte al Senatului, a refuzat convocarea plenului Camerelor reunite. Atunci, guvernul Boc a invocat un conflict juridic de natură constituțională între Guvern și președintele Senatului, în care a solicitat ca să se prounțe CCR cu privire la derularea moțiunii de cenzură și a solicitat ca președintele Senatului, în urma deciziei Curții să fie obligat conform deciziei CCR să convoace plenul și să deruleze procedurile legate de moțiunea de cenzură. În cadrul acestui al doilea conflict juridic de natură constituțională, CCR a decis următorul lucru. Deși a declarat procedura de angajare a răspunderii neconstituțională, a considerat că, deși moțiunea de cenzură a fost depusă în cadrul unei proceduri neconstituționale, odată depusă moțiunea de cenzură, nu poate fi oprită și a obligat practic președintele Senatului să convoace plenul ca să deruleze procedurile moțiunii de cenzură. Din cuprinsul motivării reiese poziția CCR. Împiedicarea derulării procedurii moțiunii de cenzură reprezintă o încălcare a Constituției și într-o dezvoltare ulterioară se spune clar că este încălcat principiul constituțional al statului de drept”, a declarat Ludovic Orban.
Acesta spune că statutul PNL prevede că prima obligație a liberalilor este aceea de a respecta Constituția și legile țării.
„Le atrag atenția colegilor mei mai înfierbântați că au obligația, atât ca cetățeni, cât și ca membrii PNL să respecte Constituția și legile țării. Odată convocată, şedinţa se desfăşoară (...) plenul este suveran", a mai declarat președintele PNL.
Florin Cîțu: „Orban pare cel mai mare susținător al moțiunii de cenzură USR-AUR”
Florin Cîțu a declarat pentru Digi24 că mai discută cu Ludovic Orban, deși „pare cel mai mare susținător al moțiunii de cenzură USR-AUR”. Premierul a mai spus că este „surprins” de acțiunile acestuia din Parlament din ultima perioadă.
„Da, bineînțeles, a fost la ultimul BPN în care s-a cerut vot pentru susținerea demersurilor premierului, de susținere a premierului Florin Cîțu, a demersurilor pe care le voi face în continuare la guvernare și a votat chiar pentru. Deci există colaborare, discutăm. Mă surprind acțiunile sale din Parlament din ultima perioadă, dar asta este.
Am mai spus, pare cel mai mare susținător al moțiunii USR – AUR. Este cel care dorește foarte mult să fie citită neapărat, să treacă această moțiune.
El trebuie să răspundă liberalilor pentru că până la urmă este vorba de premierul liberal, este vorba de PNL . Dacă președintele PNL pare în spațiul public că este cel mai mare susținător al unei moțiuni URS-AUR, trebuie să le explice lor acest lucru.
I-am spus public că mă surprinde că la 11 noaptea a stat să facă un BPR pentru această moțiune, dar niciodată nu l-am văzut să stea la 11 noaptea pentru legea consumatorului sau alte proiecte de legi. Doar mă surprind aceste acțiuni. Aceste acțiuni trebuie explicate membrilor PNL că un președinte al PNL poate ajuta să pice un guvern liberal,” a afirmat prim-ministrul Florin Cîțu.
Florin Cîțu a reacționat și la declarația lui Ludovic Orban care a spus că dacă va fi reales președinte al PNL va reface coaliția în 48 de ore. „În PNL este o mare dezamăgire modul în care au fost negociate în iarnă portofoliile din guvern. Foarte mulți dintre colegii mei au spus că domnul președinte Ludovic Orban și-a negociat întâi poziția de președinte al Camerei Deputaților și după aceea au rămas portofoliile”.
Moțiunea de cenzură va fi citită în Parlament. Echipa lui Cîțu a decis să participe. Susținătorii lui Orban nu vor fi prezenți. Moțiunea de cenzură va fi votată după decizia CCR
Azi, la ora 16.00, se va întruni plenul Parlamentului, convocat de preşedinţii Camerei Deputaţilor și Senatului, Ludovic Orban și Anca Dragu, pentru prezentarea moţiunii de cenzură iniţiată de USR PLUS şi AUR împotriva Guvernului Cîțu. Ludovic Orban a precizat că şedinţa plenului se va desfăşura chiar dacă nu se întruneşte cvorum la şedinţa Birourilor permanente reunite, care are loc joi dimineață. Votul asupra moțiunii de cenzură va avea loc după 15 septembrie, potrivit unor surse politice, relatează Digi24.
Sursa foto: INQUAM Photos/Octav Ganea