joi, 22 octombrie
8 septembrie, Ziua Internațională a Alfabetizării
De Diana Florian - marți, 08 septembrie în categoria Cultură
26

Distribuie pe rețelele de socializare

În fiecare an, pe data de 8 septembrie, este sărbătorită Ziua Internațională a Alfabetizării. 

Inițiată de Conferința Mondială a Miniștrilor Educației, Ziua Internațională a Alfabetizării a fost creată cu scopul de a eradica analfabetismul, în perioada 8-19 septembrie 1965, care se desfășura la Teheran, în prezent capitala Iranului. 

S-a propus data de 8 septembrie pentru sărbătorirea acestei zile, pentru că în aceeași zi s-a inaugurat și Conferința. Un an mai târziu, ziua a fost declarată la data de 16 octombrie 1966, în cadrul celei de-a XIV-a sesiuni a Conferinței Generale UNESCO. 

Din anul 1967, în cinstea acestei zile, s-au oferit Premii Internaționale UNESCO pentru lupte marcante împotriva analfabetismului. 

Ziua Internațională pentru Alfabetizare constituie gradul de cunoaștere, de dezvoltare a unei țări, dar reprezintă și o posibilitate de a scoate în evidență progresul obținut în rata de alfabetizare la nivel mondial. 

Anul acesta, Ziua Internațională a alfabetizării va pune accentul pe „Predarea și învățarea alfabetizării în criza Covid-19 și nu numai” și în special pe rolul educatorilor și schimbarea pedagogiilor, conform site-ului oficial en.unesco.org/

Tema se va adresa tinerilor și adulților, și va scoate în evidență învățarea alfabetizării într-un cadru de studiu pe tot parcursul vieții. 

Criza recentă de Covid-19 a creat un decalaj care aduce efecte negative în rândul tinerilor și adulților. Multe programe de alfabetizare, fie transmise prin mass-media, fie transmise direct în aer liber, au fost anulate din cauza efectelor nocive ale pandemiei curente. 

Ziua Internațională pentru Alfabetizare se va sărbători prin două evenimente online pe aplicația Zoom: • Întâlnire despre „Predarea și învățarea în criza COVID-19, și nu numai: rolul educatorilor și schimbarea pedagogiilor” (orele 13:30 – 15:30, ora Parisului); 

• Întâlnire despre laureații premiilor internaționale de alfabetizare UNESCO 2020 (orele 16:00 – 17:00,ora Parisului). 

Ambele evenimente se vor transmite din capitala Franței.

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri