Probabil că nicio zi de naștere nu este cu adevărat completă fără sticlele de șampanie ce curg la final. La fel, nici Anul Nou nu este celebrat corespunzător fără un pahar de șampanie care să marcheze entuziasmul. Cu toate acestea, nu mulți cunosc faptul că acea „șampanie” este, de cele mai multe ori, un simplu vin spumant.
Ce este șampania atunci?
Șampania este, în esență, un vin spumant. Ceea ce o deosebește, însă, este faptul că provine din Champagne, o regiune din nordul Franței, cunoscută pentru producția de vinuri. Vinurile spumante produse în Champagne sunt supuse unor reguli stricte, astfel doar anumite tipuri de struguri sunt permise. Gustul rezultat este unul deosebit și datorită climei și solului specifice zonei. Deoarece numele de „șampanie” provine chiar de la această regiune, există o lege conform căreia doar vinurile spumante produse în Champagne pot purta numele de șampanie. Prin urmare, orice șampanie este un vin spumant, dar nu orice vin spumant poate fi numit șampanie.
Cum s-a ajuns la confuzia asta?
Șampania este de o calitate așa de bună, încât a ajuns să fie sinonim cu orice tip de vin spumant de-a lungul anilor. Prima șampanie „falsă” a apărut în America sub numele de „șampanie americană”, urmând mai apoi ca acest fenomen să se extindă. Deși unii producători s-au oprit din a fabrica vin spumant sub numele de șampanie, obiceiul a rămas, iar acum originea băuturii din Champagne a fost uitată de către majoritatea lumii.
Ce ar trebui să bem?
Pe când prețurile șampaniilor de calitate tind să ajungă chiar și la câteva zeci de mii le lei, vinurile spumante simple au un preț mult mai accesibil. Cu toate acestea, multe vinuri spumante pot fi extrem de gustoase, așa că recomandarea ar fi să gustați mai întâi. Prin urmare, puteți bea orice vă face să vă simțiți bine, având grijă ca de acum să folosiți termenul corect!