Raluca Turcan, Ministrul Muncii, îi îndeamnă pe oameni „să militeze” pentru ca toate drepturile lor salariale să fie trecute de angajator pe cartea de muncă și să refuze munca „la negru” sau munca „la gri”, în condițiile în care oamenii de afaceri au nevoie „ca de aer” de forță de muncă.
Ministrul Muncii spune că, în momentul de faţă, există „informaţii consistente” că foarte mulţi oameni sunt angajaţi în acte cu salariul minim, dar de fapt, ei nu sunt plătiţi cu salariul minim. Este vorba despre așa-numita muncă la „gri”.
„Oamenii să-și ceară drepturile! Vreau să fie un lucru foarte limpede. În momentul de față, avem așa: aproximativ 480.000 de oferte de muncă înregistrate, avem aproximativ 200.000 de cereri de locuri de muncă, ceea ce înseamnă că undeva există aproximativ 280.000 de locuri de muncă neocupate. Deci, oamenii de afaceri au nevoie de forță de muncă exact ca de aer și atunci, dacă angajatul este bine pregătit, să se ducă la angajator și să-și ceară drepturile pe contractul de muncă! Este un drept pentru care trebuie să învețe să militeze, pentru că și angajatorii au nevoie de forță de muncă”, a declarat Raluca Turcan, la Digi24.
Ea a arătat că 40 la sută dintre locurile de muncă nou create de la începutul acestui an în România sunt plătite cu salariul minim și a spus că este unul din motivele pentru care ţine „foarte tare” la majorarea salariului minim.
Despre munca la negru Raluca Turcan a precizat că anul acesta au fost depistate 5.000 de cazuri și au fost aplicate amenzi în valoare de 60 de milioane de lei. Problema este că aceste amenzi nu au ajuns în bugetul statului, pentru că nu au fost colectate de ANAF, iar aceasta riscă să devină o practică curentă.
„Din nefericire, colectarea amenzilor este mai mult decât dezastruoasă, lucru care m-a făcut să propun ANAF-ului un protocol de colaborare, astfel încât să creştem colectarea, pentru că, dacă inspectorii muncii se duc pe teren, aplică amenzi, dar după aceea amenzile nu se colectează, sunt oarecum luaţi de fraieri şi practica rămâne în vigoare”, a mai spus ministrul Turcan.
Raluca Turcan a criticat și Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă, pentru că face „pseudo-cursuri de calificare şi de formare”, iar oamenii nu sunt pregătiţi pentru ceea ce aşteaptă piaţa muncii de la ei. „Vorbim de o piaţă a muncii digitală, de meserii care nici măcar nu sunt incluse în codul ocupaţiilor din România, altele nu se mai caută şi atunci, schimbăm această perspectivă a formării forţei de muncă”, a afirmat Raluca Turcan.
Ministrul muncii a dat asigurări că dorește să obțină creșterea salariului minim în România, ceea ce, spune ea, ar fi de natură să ajute economia în contextul actual.
„Când salariul minim a fost majorat artificial şi nesustenabil din partea economiei am avut, pe de o parte, creşteri de preţuri ca urmare a includerii cheltuielilor cu salariile şi, de asemenea, muncă la negru. Toată lumea a avut de pătimit. De aceea, ca ministru al muncii, mă preocupă foarte tare ca o majorare a salariului minim, pe care o consider necesară, întrucât nivelul actual al salariului minim este insuficient, să fie făcută fezabil şi sustenabil din punct de vedere al economiei”, a mai spus Raluca Turcan.
De la începutul acestui an, în România, s-au creat 120.000 de locuri de muncă
„De la începutul acestui an, au fost create 120.000 de locuri de muncă, o informaţie care a trecut oarecum mai puţin observată şi din cauza zumzetului politic, cu alegeri interne și așa mai departe. Din aceste 120.000 de locuri de muncă, aproximativ 40% sunt plătite cu salariul minim şi de aceea ţin foarte tare şi la majorarea salariului minim, şi la corectitudinea în relaţiile de muncă. De asemenea, reprezintă în continuare o direcţie pe care trebuie să accelerăm: dinamizarea pieţei muncii este sursă şi de creştere a nivelului de trai, dar si de sustenabilitate a marilor sisteme publice, pentru că ne va creşte implicit contribuţia la bugetul de stat” , a mai declarat Raluca Turcan, la Digi24.
Sursa foto: Adevărul