sâmbătă, 18 septembrie
Cătălin Cherecheș, edilul municipiului Baia Mare: „Ne vom ocupa la nivel local de gestiunea deșeurilor menajere”
De Daiana Toma-Cioran - joi, 19 august în categoria Actualități
133

Distribuie pe rețelele de socializare

Primarul orașului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a postat un mesaj pe o pagină de socializare  cu privire la problemele legate de gestionarea deșeurilor menajere din județ. 

Am tăcut cu privire la gestionarea deșeurilor menajere în ultimii doi ani, de când activitatea de salubrizare a trecut în grijă Consiliului Județean Maramureș. Acum, când tot apar probleme și nu se ridică după programul obișnuit aceste deșeuri, iar cei care nu cunosc detaliile mă consideră pe mine vinovat, mă văd nevoit să vorbesc liber despre această situație. Au început de câteva zile să ridice gunoiul, însă atât timp cât suntem la mâna altora, probleme ar mai putea să apară. De aceea, vom lua această problemă în propriile mâini și ne vom ocupa la nivel local de gestiunea deșeurilor menajere (...) Începând cu decembrie 2019 Municipiul Baia Mare nu mai exercită activitatea de salubrizarea menajeră. Există două contracte de care se ocupă Consiliul Județean Maramureș: unul care vizează tratarea mecano- biologică, sortarea, transportul (dintre punctul de lucru în care se face sortarea și locul în care se depozitează deșeurile) și depozitarea deșeurilor, respectiv un contract între Asociația de Dezvoltare Intercomunitară - care este alcătuită din toate toate Unitățile Administrativ Teritoriale din județul  Maramureș - pentru colectarea acestor deșeuri, încheiat în baza unei licitații realizate în 2019. În acest for, ADI Deșeuri, Municipiul Baia Mare are 1 vot din 77, chiar dacă proporția și impactul pe care îl are orașul nostru este de 30 - 40 la sută din tot ceea ce înseamnă activitatea acestui serviciu integrat.  Nu avem niciun fel de pârghie prin care noi, Municipiul Baia Mare, să intervenim în activitatea Consiliului Județean cu privire la gestionarea depozitării deșeurilor (...)  Constatăm că în anul 2019, în decembrie, se demarează derularea contractului de tratare mecano - biologică, sortare, respectiv depozitare în rampa ecologică de la Fărcașa, componentă a contractului pe care societatea SC Drusal SA l-a încheiat cu Consiliul Județean pentru o sumă de aproximativ 120 RON.  Ne trezim la un moment dat noi, băimărenii, că se adiționalizează acest contract și se dublează, schimbându - se într-un mod radical caracterul licitației, respectiv caracterul contractului, în sensul în care nu s-a mai depozitat la Fărcașa, s-a depozitat la marginea Băii Mari (...) Astăzi, pentru că trecem de la o epocă politică la altă epocă politică și văd că de fiecare dată când se schimbă puterea se înmulțește ori 2, de la dublu generat de vechea conducere a Consiliului Județean - adică de la 120 la 240 - acum avem un cost de 420 de lei. Din nou dublu și din nou pe spatele cetățenilor Municipiului Baia Mare, respectiv a societăților comerciale care își desfășoară activitatea aici. 

Ce vină avem noi că cei de la Consiliul Județean nu au fost în stare să gestioneze un proiect, respectiv să finalizeze o lucrare atât de importantă cum e cea de la Fărcașa ?! Dacă au considerat că din punct de vedere tehnic această investiție nu mai este viabilă, de ce nu au venit în fața finanțatorilor, respectiv în fața partenerilor, să găsim soluții ?! De ce trebuie să împingem la nesfârșit înainte o căruță care e spartă, ruptă și cu caii morți ?! Și total nelegal, dealtfel?!

Avem depozitul ecologic de la Fărcașa, nefuncțional. Trebuia generată activitatea de tratare mecano - biologică, sortare și transport până la depozitul ecologic de la Fărcașa cu instalațiile aferente pe care le pune la dispoziție Consiliul Județean și care astăzi sunt la Fărcașa, însă ieșite din garanție, nefiind folosite vreodată. Mai mult decât atât, multe dintre componentele tehnice, utilajele care erau la Fărcașa, puteau fi aduse la Baia Mare. Într-o situație delicată, să scazi costurile, nu să-i pui pe cei care prestează, respectiv societatea Drusal, să vină cu utilajele lor. S-au trezit cei care au pierdut licitația că, peste câteva luni de zile, locul în care trebuie să se desfășoare activitatea nu mai este la Fărcașa, ci este la Groși, că utilajele nu le mai pune la dispoziție Consiliul Județean, ci le pune la dispoziție, incomplet și fără a bifa toate procedurile tehnice, societatea care a câștigat. Mai mult, își dublează prețul, se mai dublează încă o dată după un an și jumătate - deci de la 120 ajungem la 420, un dezastru total din perspectiva gestiunii deșeurilor, iar diferența aceasta o plătim noi, băimărenii, și întreb... De ce o plătim?! Ce treabă avem noi cu faptul că titularii contractului, respectiv Consiliul Județean, nu au putut să gestioneze corect acest proiect?! (...) Cred că ar trebui să luăm o decizie, la nivelul Consiliului Local, cu privire la modul în care se realizează salubrizarea menajeră, acest lucru însemnând, așa cum am spus de mai multe ori, organizarea unui serviciu public al Municipiului Baia Mare care să se ocupe de salubrizare în totalitate (...) Le aduc aminte încă odată, așa cum am spus încă de la început celor de la ADI Deșeuri: a introduce Municipiul Baia Mare în această logică contractuală a externalizării, având în vedere că Municipiul Baia Mare are un serviciu public de foarte mulți ani care are în structură, respectiv în actele constitutive e clar certificată ca și operator de salubrizare pentru domeniul public și privat al Municipiului Baia Mare, chestiunea externalizării o consider una abuzivă și un prejudiciu  adus orașului nostru și din perspectivă financiară, dar în special din perspectiva organizării, a calității vieții și a sănătății populației, respectiv a respectului pe care îl avem față de mediu”, transmite Cătălin Cherecheș, în mesajul postat pe Facebook. 

Cătălin Cherecheș: „Voi transmite aleșilor locali această opțiune de activare a activității de salubrizare menajeră prin Serviciul Public Ambient Urban”

Primarul Băii Mari vrea să activeze activitatea de salubrizare la nivel local prin Serviciul Public Ambient Urban (SPAU). 

„Voi transmite aleșilor locali această opțiune de activare a activității de salubrizare menajeră prin Serviciul Public Ambient Urban. Am făcut numeroase comunicări către Adi Deșeuri și Consiliul Județean. Sunt două variante de răspuns. Tăcere, adică ignor total din partea dânșilor ori răspunsuri date în derizoriu, în batjocură față de ceea ce înseamnă autoritate locală.  Înțeleg că ne consideră proștii de serviciu care tot timpul trebuie să repare sau să salveze lucrurile care merg prost, dar aici vorbim deja de o exagerare și o chestiune dramatică pentru cetățenii Municipiului Baia Mare și din perspectiva condițiilor și din perspectiva costurilor, dacă vorbim despre firme.  Vorbim și de furt aici. Da, despre furt. Probabil că la societățile private mari există un program în care, fiind volumul mai mare, și beneficiul mai mare, merge societatea și ridică gunoiul. În rest, toate societățile comerciale, și vă dau exemplu societățile comerciale care sunt la parter de blocuri, pe bulevarde, aruncă gunoiul în punctele de colectare pentru persoanele fizice. Nu cred că a văzut cineva, pe marginea bulevardului, într-una din zile, anunțat într-un program, să fie tomberoanele de la societățile comerciale scoase afară ca să vină mașina de gunoi să le ridice. Se încasează bani foarte mulți, în baza unor contracte directe între societățile respective și societatea Drusal. Firmele plătesc și aruncă la punctele de colectare ale municipiului pentru persoane fizice, pentru care persoanele fizice, respectiv municipiul plătește.

Estimat, pentru anul trecut, sunt între 8 milioane și 9 milioane de lei, aproape 2 milioane de Euro, bani câștigați pentru că cineva care gestionează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară nu-și face treaba. Și nu de astăzi, ci de când s-a înființat.

Având în vedere faptul că rolul nostru, al municipiului, este nesemnificativ, aruncat în derizoriu chiar în această structură - Asociația de Dezvoltare Intercomunitară - și fiind mandatat de către aleșii locali să reprezint municipiul în această entitate, vă anunț că îmi declin această competență și că este opțiunea consilierilor dacă mai doresc să fie reprezentați în acea entitate sau nu. Demisionez din tot ceea ce înseamnă structuri ale Adi Deșeuri pentru că eu nu pot să particip la un astfel de dezastru și la o astfel de batjocură la adresa municipiului, la adresa județului, a  mediului și a  sănătății populației. 

Am cerut să ni se pună la dispoziție documente pentru a vedea care este logica master planului pentru gestiunea deșeurilor, pentru că văd tot felul de inteligenți care se gândesc unde să punem deșeurile fără să ne uităm la faptul că deșeurile sunt o resursă. Noi ne gândim doar cum să facem munți de gunoaie, unde să găsim terenuri, cum să le închiriem, cum să le vindem la Consiliul Județean, cum să facem șmecherii și bani și nu ne gândim cum să facem o stație de ardere, de compost sau de biogaz.

Dacă Municipiul Baia Mare vrea astăzi să facă o stație de ardere, de banalizare a deșeurilor din care să facă, spre exemplu, curent electric, nu poate pentru că nu este o componentă a master planului și nu primește aviz de mediu pentru o astfel de componentă!

Am ajuns să ne milogim de seara până dimineața, la unii și la alții, și aici în speță Consiliul Județean, ca să ne primească niște bascule de gunoi din întreg Maramureșul. Iar chestiunea tot nu e rezolvată, decât parțial, pentru că la depozitele acestea ecologice de la Oradea, Timișoara sau din altă parte se duce fracția umedă, condiții in care mă întreb: unde e fracția uscată? (...)

Chestiunea acesta cu depozitarea nu este de astăzi, este de când a preluat mandatul și este cea mai importantă problemă pe care trebuie s-o gestioneze. Pentru că cei de la Drusal nu au vrut să ridice gunoiul, la sfârșitul săptămânii trecute, în ședință ,  împreună cu toți factorii de decizie din municipiu, am stabilit programul de colectare având 80 de oameni la dispoziție, față de 15 cât are Drusalul pe un schimb, utilaje, containere, respectiv autocamioane cu care să transportăm. Și locul de depozitare care, bineînțeles, ar fi fost unul cu un caracter nelegal, respectiv la rampa Săsar. Bineînțeles că toată această acțiune, dacă ar fi fost demarată și eram pregătiți din perspectiva logistică să o facem, era profund nelegală. Dar ăsta a fost și scopul!  Pentru că au generat această problemă strict pentru Municipiul Baia Mare, analizând profilul psihologic și crezând: lasă că acuma îl facem pe Cherecheș să muște momeala. Era dosarul penal pregătit frumos, doar să-l semneze procurorul.

După ce am terminat ședința, m-am dus în birou și am stat, în timp ce colegii și cei de la Drusal întrebau dacă nu facem treabă. Am stat așa până seara la șapte când, în final, au văzut că nu sunt chiar fraierul de serviciu și că ar fi trebuit să se uite la filmele americane "Greu de ucis". Brusc, in acea seară, a apărut hârtia de la Primăria Oradea prin care erau de acord să primească deșeurile. 

Este extrem de simplu să strigăm: Cherecheș e de vină! Asta se dorește, însă vă cer să înțelegeți că pentru interese politice și materiale ale unora care vizează să dispar din funcția de primar, nu contează nici viața și nici sănătatea omului, că oamenii ăștia trec peste orice și peste oricine doar pentru că ei cred că au venit pe lumea asta ca să facă bani și să aibă putere, așa cum și o definesc ei. 

În data de 31 august, în cadrul ședinței Consiliului Local, vom avea discuții punctuale pe acest subiect și îmi doresc foarte mult să ieșim din această poveste chiar cu riscul de a genera o problemă pentru Consiliul Județean. Nu este treaba mea sau a băimărenilor că ei nu au sesizat ilegalitatea unor acte adiționale, a unor contracte sau a lipsei de obiect a unor contracte în derulare, pentru că noi nu putem să facem parte din această mizerie, care ne aduce doar mizerie”, mai scrie edilul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș. 

Sursa foto: Facebook /Catalin Chereches

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Acțiune de combatere a bullying-ului în liceele din Maramureș

Daiana Toma-Cioran - sept. 17, 2021
Cătălin Moroșanu a fost prezent la Colegiul Tehnic „George Barițiu” Baia Mare și la Liceul ...
combatere bullying liceu Baia Mare

Premierul Florin Cîțu: „Folosirea certificatului verde nu discriminează. Este o măsură care permite activităților economice să continue”

Daiana Toma-Cioran - sept. 17, 2021
Folosirea certificatului verde Covid pentru mai multe activităţi în localităţile cu incidenţă ...
premier prim-ministru Florin Cîțu 2021

S-a modificat lista țărilor cu risc epidemiologic. Bulgaria, Franța și Germania au intrat în zona galbenă. Spania a intrat în zona verde

Daiana Toma-Cioran - sept. 17, 2021
HOTĂRÂREA nr. 71 din 16.09.2021 privind aprobarea Listei cu clasificarea ...
pandemie țări risc epidemiologic

Au fost stabilite măsuri pentru prevenirea și limitarea infecției cu virusul SARS-CoV-2 în municipiul Baia Mare, Șișești, Călinești, Satulung, Moisei și Recea

Petruța Gromucz - sept. 17, 2021
CJSU a aprobat măsuri pentru prevenirea și limitarea infecției cu virusul SARS-CoV-2 în ...
măsuri reguli Baia Mare Maramureș

NextGenerationEU: Comisia Europeană obține alte 9 miliarde de euro sub formă de obligațiuni pentru redresarea Europei în contextul COVID-19

Petruța Gromucz - sept. 17, 2021
La 14 septembrie 2021, Comisia Europeană a anunțat faptul că a strâns încă 9 miliarde de euro ...
Comisia Europeană 9 miliarde de euro obligațiuni redresare

POCU: Apel de proiecte adresat îmbunătățirii procesului de predare a limbii române preșcolarilor și elevilor aparținând minorităților naționale

Petruța Gromucz - sept. 16, 2021
AM POCU a lansat ieri, 15 septembrie 2021, în consultare publică Ghidul Solicitantului ...
limba română predare proiecte proces de predare

Alegerile pentru președintele USR PLUS au fost oprite. Au apărut suspiciuni de fraudă

Daiana Toma-Cioran - sept. 16, 2021
Alegerile pentru funcția de președinte al USR PLUS au fost începute miercuri dimineață și au ...
USR PLUS politică 2021 Dan Barna

Ministrul Muncii, Șeful DSU și premierul spun că vaccinarea sau testarea săptămânală obligatorie se va face fără finanțare de la stat. Care sunt categoriile vizate

Daiana Toma-Cioran - sept. 16, 2021
Raluca Turcan, Ministrul Muncii: „Angajații din centrele pentru bătrâni și copii care ...
pandemie vaccinare Ministrul Muncii Raluca Turcan

Nelu Tătaru vrea să îi propună premierului vaccinarea obligatorie pentru anumite categorii de persoane

Daiana Toma-Cioran - sept. 15, 2021
Nelu Tătaru, consilier onorific al premierului, a declarat că va discuta cu premierul ...
actualități Nelu Tătaru premier Florin Cîțu

Bilanț la final de sezon pe Litoralul românesc: „Costuri nejustificate, personal nepregătit, extenuat şi irascibil, dughenizare”

Daiana Toma-Cioran - sept. 15, 2021
Peste 1.250 de acţiuni de control au avut loc în acest sezon estival pe Litoral şi în Delta ...
litoral ANPC prețuri director

Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare este partener într-un nou progam Erasmus +

Daiana Toma-Cioran - sept. 15, 2021
În perioada 20–21 septembrie 2021, Consiliul Județean Maramureș prin Muzeul de Științe ...
Erasmus Plus Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare

Noua Măsură 3: Finanțări de până la 1 milion de euro pentru IMMuri! Imobilele rămân eligibile

Petruța Gromucz - sept. 15, 2021
Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Competitivitate a publicat săptămâna ...
imobile măsura 3 finanțări 1 milion de euro

Polonia și Ungaria nu primesc momentan undă verde pentru PNRR. Decizia a fost luată de Comisia Europeană

Petruța Gromucz - sept. 15, 2021
Comisia Europeană nu aprobă deocamdată planurile naționale de redresare și reziliență ale ...
PNRR Ungaria Polonia aprobare

Parlamentul European cere României să recunoască căsătoriile între persoane de același sex

Daiana Toma-Cioran - sept. 14, 2021
Familiile LGBTIQ și cuplurile de același sex ar trebui să aibă aceleași libertăți de circulație ...
actualități LGBTIQ Parlamentul European România

Logiscool Baia Mare începe o nouă campanie de înscrieri la cursurile de programare

24mm.ro - sept. 14, 2021
Logiscool Baia Mare deschide campania de înscriere la cursurile care încep în septembrie ...
Logischool Baia Mare cursuri programare

Ionel Bogdan: „Lucrările de asfaltare pe drumul către Luhei – Poienile de Sub Munte, în linie dreaptă”

Daiana Toma-Cioran - sept. 14, 2021
Președintele Consiliul Județean Maramureș, Ionel Bogdan, a efectuat o vizită în Poienile de Sub ...
Ionel Bogdan președinte Consiliul Județean Maramureș

Ludovic Orban, atac la președinte și prim-ministru: „Președintele i-a făcut o plângere penală lui Dragnea că a folosit PNDL pentru a cumpăra primari PNL”

Daiana Toma-Cioran - sept. 14, 2021
Atac dublu din parte lui Orba, atât la preşedintele Klaus Iohannis, cât  şi prim-ministrul ...
Partidul Național Liberal PNL Ludovic Orban România

Peste 200 de milioane de lei prin POR pentru reabilitarea și modernizarea mai multor unități școlare din țară

Petruța Gromucz - sept. 14, 2021
42 de noi contracte de finanţare prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, în valoare ...
contracte de finanțare România școli modernizare

Ludovic Orban compară opoziția de stânga cu diavolul: „Întotdeauna dracul şi-a băgat coada în structurile de guvernare de dreapta”

Daiana Toma-Cioran - sept. 13, 2021
Președintele PNL, Ludovic Orban, a explicat de ce alianţele politice de dreapta nu funcţionează ...
Partidul Național Liberal PNL 2021 România

Klaus Iohannis: „Menținerea școlilor deschise cu prezență fizică depinde de responsabilitatea fiecăruia dintre noi”

Daiana Toma-Cioran - sept. 13, 2021
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a fost prezent, astăzi, cu ocazia deschiderii ...
președinte România Klaus Iohannis 2021