Premierul Florin Cîțu, atac la Cătălin Drulă: „La Transporturi ar fi trebuit să iau bani, nu să dau, dacă e după execuția bugetară”
Prim-ministrul Florin Cîțu l-a criticat pe ministrul Transporturilor Cătălin Drulă în legătură cu execuția bugetară. Acesta spune că de la Transporturi ar fi trebuit să ia bani, nu să dea, dacă ar fi ținut cont de execuția bugetară. Replica premierului vine ca urmare a nemulțumirilor din USR PLUS, după ce Ministerul Transporturilor ar urma să primească la rectificare doare 320 de milioane de lei, după ce Cătălin Drulă a cerut 2,9 miliarde.
„La ministerul Transporturilor ar fi trebuit să iau bani, nu să dau, dacă e după execuția bugetară. (...) Nu a fost prezentat un plan de restructurare pentru CFR Călători. (...) Domnul Drulă trebuie să prezinte execuția bugetară public”, a declarat Florin Cîțu.
Șeful Executivului mai spune că sunt mai multe ministere care au proiecte de investiții cu execuție zero.
„Sunt ministere, și voi prezenta acest lucru, unde avem proiecte cu execuție zero la miniștri care au spus ca au avut execuție foarte bună. (...) Ministerele care nu au execuție bună pot să le fie ajustate sumele până la această sumă pe care nu au putut să o cheltuiască. După 6 luni de zile sunt 20 de miliarde care nu au fost cheltuite. Multe sunt la investiții, unele la fonduri europene. Și sunt la toate ministerele. Nu pot să iau în serios propuneri care vin de la minstere de 40 de miliarde când sunt 20 de miliarde necheltuite. Nu ne batem joc de banii românilor. Cine nu a cheltuit banii, trebuie să vină cu explicații. Deficitul bugetar trebuie să ră,ână la 7,16% din PIB”, a afirmat premierul Cîțu.
Cătălin Drulă îi răspunde premierului Cîțu: „Avem o execuție de 90%. Fără banii ceruți sunt în pericol asfaltările și reînnoirea căilor ferate”
Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, i-a răspuns. Ministrul Drulă spune că execuția în minister din fonduri de la bugetul de stat este de 90%, iar nealocarea sumelor cerute va duce la „frânarea programului de asfaltări, marcaje, reparații ale drumurilor, precum și a celor de înlocuire la rând (reînnoire) la calea ferată”. Potrivit primei variante a rectificării, premierul a prevăzut 320 de milioane pentru ministerul Transporturilor.
„Avem recorduri istorice la Transporturi și pe fonduri europene, și pe naționale. Până la urmă, varianta de rectificare, sub solicitarea Ministerului Transporturilor, vine din teama că nu am cheltui acești bani? Sau tocmai, că i-am cheltui? Eu garantez că vom cheltui banii solicitați”, a scris Mnistrul Transporturilor, Cătălin Drulă.
Cătălin Drulă susține că ministerul are o execuție de 90% din fonduri naționale, însă nu precizeză care este execuția pe componenta de fonduri europene, despre care spune doar că a crescut față de anul trecut.
„Componenta fonduri europene: +21,5% față de 2020 la 7 luni. Ne menținem ținta de a absorbi toate cele 8 mld. lei alocate. Componenta fonduri naționale: peste 90% execuție - față de 70% în 2020 (3 mld lei față de 2,45 mld lei)”, mai scrie Cătălin Drulă.
Acesta susține că în lipsa alocării sumelor cerute vor fi probleme cu asfaltările, reparațiile drumurilor și ale căilor ferate.
„Am încredere că vom găsi o variantă de rectificare prin care să putem continua reforma și investițiile în Transporturile din România, obiectiv prioritar în programul de guvernare”, spune Cătălin Drulă.