marți, 20 octombrie
Singura cercetătoare din România care câștigă „Nobelul granturilor europene”
De Diana Florian - luni, 07 septembrie în categoria Educație și învățământ
24

Distribuie pe rețelele de socializare

Consiliul European de Cercetare (CEC), care datează încă din 2007, find înființat de Uniunea Europeană, este prima organizație europeană de finanțare creată pentru cercetările excelente de la frontieră. 

În fiecare an, CEC organizează o competiție prin care selectează și finanțează cei mai buni cercetători, de orice vârstă și naționalitate, pentru a le promova proiectele și a le desfășura în Europa. 

Anul acesta, din numărul total de 436 de câștigători, Alexandra Baneu a fost singura româncă care a reușit să se califice printre aceștia. Alexandra este cercetătoare la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. 

Proiectul propus de aceasta „NOTA-Note-taking and Notebooks as Channels of Medieval Academic Dissemination across Europe” va beneficia de grantul acordat de CEC din cadrul competiției. 

Granturile sunt o formă de finanțare directă gestionate de instituțiile europene și pot fi obținute doar prin urma unei cereri de propunere. 

Prin proiectul său, alături de echipa sa din cadrul Centrului de Filosofie antică și medievală, în următorii cinci ani, Alexandra Baneu va studia caietele studenților care vor cerceta perioada evului mediu, pentru a promova și a reconstitui partea medievală a Universității Babeș-Bolyai. 

Suma totală acordată pentru finanțare este de aproximativ 667 milioane de euro, conform comunicatului de presă transmis joi, 3 august, de European Research Council (ERC). 

Jean-Pierre Bourguignon, președintele Consiliului European de Cercetare (ERC/CEC) susține: „Criza actuală a sănătății a arătat că, în ciuda progreselor spectaculoase în cercetare din ultimele decenii, rămân încă o mulțime de mistere științifice nerezolvate, precum și lecții de urmat. învățat din trecut. Prin urmare, cea mai bună strategie pentru a o aborda este de a permite unora dintre cele mai strălucite minți să-și urmărească cele mai inovatoare idei, pentru a crea oportunități pentru descoperiri serendipite. Acesta este scopul Consiliului European pentru Cercetare. Este clar că, pentru ca Europa să fie competitivă la nivel global, trebuie să ofere perspective excelente următoarei generații de cercetători, așa cum fac aceste subvenții ERC, și să investească mult mai mult în cercetarea de top a cerului albastru” conform comunicatului de presă.

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri