Premierul Florin Cîțu i-a cerut președintelui Klaus Iohannis revocarea din funcția de Ministru al Finanțelor, pe Alexandru Nazare. Cererea vine în contextal în care ministrul a refuzat să își depună demisia. Președintele a semnat decretul de revocare al acestuia din funcție.
„Am făcut o evaluare la şase luni de zile, sunt mai multe lucruri, dar pe scurt cele mai întârziate proiecte sunt la Ministerul Finanţelor. Domnul ministru a avut posibilitatea să îşi dea demisia, a preferat să fie revocat”, a declarat premierul, după şedinţa de guvern.
Premierul a anunțat că va prelua interimar funcția de Ministru al Finanțelor. Florin Cîțu și-a dorit demisia lui Alexandru Nazare, deoarece există proiecte importnte pentru atragerea fondurilor europene și eliminarea evaziunii fiscal care nu au fost încă finalizate.
Pe cealaltă parte, Alexandru Nazare declară că și-a făcut treaba în calitate de ministru, și își apără poziția în fața premierului. Acesta a publicat pe una dintre rețelele de socializare un mesaj prin care explică situația actuală.
"I-am spus premierului că mi-am făcut treaba, că am rezultate vizibile, apreciate chiar de el de multe ori, reflectate în evaluările instituțiilor internaționale. I-am spus premierului că stăm bine cu execuția bugetară și că nu am motive întemeiate să îmi înaintez o demisie.Am considerat înțelept ca în această perioadă să-mi mențin neutralitatea politică, prin prisma poziției de ministru al Finanțelor. Țin să menționez că nu sunt întârzieri în proiectele de la Ministerul Finanțelor, așa cum a precizat premierul. Mai mult, am deblocat multe dintre proiectele preluate și am inițiat multe altele noi, precum parteneriatul cu UiPath.
Am mărit, în negociere cu Comisia Europeană, suma alocată Ministerului de Finanțe prin PNRR, de la 100 mil. EUR la 562 mil EUR și am dublat numărul de proiecte de digitalizare, de la 25 la 50. În plus, am adăugat și reforme proiectelor de investiții.
Spre exemplu, astăzi avem 90.000 de case de marcat conectate pentru că am demarat o aplicație nouă în luna ianuarie, care este funcțională. Numai dacă acest proiect este finalizat cu succes până la sfârșitul anului, așa cum am planificat, va avea efecte de minim 10% în creșterea colectării TVA. Aplicația demarata în 2020, de ministrul Finanțelor de atunci, încă nu este funcțională.", a transmis Alexandru Nazare.