Președintele Klaus Iohannis a participat la o întâlnire la Palatul Cotroceni, alături de premierul Florin Cîțu, Sorin Cîmpeanu, Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloș și președintele UDMR, Kelemen Hunor. Întâlnirea a avut ca subiect principal proiectul „România Educată”, proiect care cuprinde șapte obiective prioritare, propus de președinte.
Cele șapte rapoarte tehnice propun obiective pe termen scurt, mediu și lung, dar au și ca scop analiza sistemului actual din România. Raporatele identificate ca fiind prioritare sunt „Cariera didactică”, „Profesionalizarea managementului educaţional", „Un învăţământ profesional şi tehnic de calitate", „Autonomie, calitate şi internaţionalizare în învăţământul superior", „Educaţie timpurie accesibilă tuturor" și „Evaluarea elevilor şi studenţilor".
„Proiectul „România Educată” își propune să fie punctul de pornire pentru tot ceea ce ar trebui să însemne un Proiect de țară autentic. „România Educată” este proiectul generațiilor viitoare, fundamentul pe care să putem construi România următorilor 100 de ani. Un proiect de o asemenea importanță pentru destinul unei națiuni trebuie să fie deschis către toți cei care vor să contribuie, cu responsabilitate, pentru a face posibilă punerea lui în practică. În educație trebuie să existe consens, viziune și continuitate. O Românie Educată este construită de fiecare român în parte și de toți românii la un loc. De aceea, acest proiect este cea mai amplă și de durată consultare publică desfășurată până acum în domeniu. La baza sa au stat principii clare: fiecare actor interesat trebuie să poată avea ocazia de a contribui și, prin aceasta, proiectul să își câștige legitimitatea și stabilitatea unei viziuni pentru educație asumate la nivel național. În acest fel, oricine ar avea putere de decizie în viitor ar transpune rezultatele proiectului în proiecte concrete, la presiunea cetățenilor României.”, transmite președintele Klaus Iohannis.
Proiectul își propune să atingă până în anul 2030 mai multe obiective, printre care se numără: cel puţin 30% dintre copiii de 0 - 3 ani să fie incluşi în educaţia ante-preşcolară; cel puţin 95% dintre copiii de 3 - 5 ani să fie incluşi în educaţia preşcolară; clasarea în primele 30 de state de pe mapamond în cadrul testelor PISA; cel puţin 80% rata de promovare a testării de la finalul educaţiei gimnaziale şi 75% rata de promovare a examenului de Bacalaureat din totalul colectivităţii şi organizarea de politici ţintite spre reducerea numărului de instituţii de învăţământ cu rate de promovare mai mici de 50%.
Consultările vor continua și săptămâna aceasta, cu conducerea Parlamentului, cu partenerii de dialog social din zona educației, cu reprezentanții ONG-urilor implicate în proiect și cu membri ai Comisiilor de învățământ din cele două Camere.