vineri, 23 octombrie
Bugetul de stat pentru 2021 în dilemă: votează actualul Parlament sau se votează... în 2021
De Daiana Toma-Cioran - luni, 07 septembrie în categoria Administrație
59

Distribuie pe rețelele de socializare

Dorința premierului Ludovic Orban: „Bugetul de stat pentru 2021 să fie votat de Parlamentul ales pe 6 decembrie” nu o să poată să fie îndeplinită, sau cel puțin nu în mod constituțional.

Bugetul de stat pentru anul viitor va fi elaborat de actualul Guvern, dar ar trebuie să fie votat de Legislativul următor, spune Ludovic Orban. Premierul consideră că bugetul poate fi, chiar şi aşa, adoptat până la finalul anului 2020.

„Noi întocmim proiectul de buget. Sigur că aş prefera ca bugetul să fie votat de Parlamentul ales pe 6 decembrie, pentru că el va reflecta voinţa actuală, împrospătată a românilor, va fi o oglindă fidelă a Parlamentului ales, a opţiunilor politice actuale ale românilor. Şi chiar dacă noi întocmim proiectul de buget, dorinţa noastră este ca el să fie dezbătut de către Parlamentul nou ales”, a declarat Orban.

În mod constituțional, noul Parlament se poate întruni, convocat de Președintele țării, Klaus Iohannis, în cel mult 20 de zile de la alegeri, asta înseamnă, cel târziu 26 decembrie 2020. Tot în mod constituțional, cel mai devreme poate fi convocat la mijlocul lunii decembrie, apoi urmează etapele normale, alegerea Președinților camerelor, alegerea comisiilor, depunerea jurămintelor și așa mai departe. În plus, bugetul de stat nu se prezintă azi și se votează mâine. Este nevoie de analizarea lui, abia apoi se poate dezbate și vota. Lucrurile bine întocmite nu se fac de pe o zi pe alta. 

 Concluzia e următoarea, fie bugetul de stat este votat de actualul Parlament, fie o să fie votat abia la începutul anului 2021. Pentru anul acesta bugetul s-a votat în 23 decembrie 2019, însă pentru anul 2021 s-ar putea să existe o și mai mare întârziere.Totuși sperăm să intrăm în noul an cu un buget stabilit.

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri