Secretarul de stat al Ministerului Educației, Radu Szekely, a discutat despre prezența educației în școlile din România. Acesta a declarat că educația sexual va fi predată în continuare și va face parte din Educația pentru sănătate. În acest moment, cursul este unul opțional, dar din toamnă va fi obligatoriu.
„Educaţia sexuală în şcoli va fi parte a disciplinei Educaţie pentru sănătate, aşa cum este şi acum, dar în momentul de faţă este o disciplină opţională, urmând ca din toamnă să devină obligatorie. Educaţia sexuală va fi un modul, alături de multe altele care apar în Educaţie pentru sănătate. Ne dorim să reuşim (până în toamnă, n.r.) să schimbăm programa, astfel încât să-i schimbăm şi numele, de exemplu, în Educaţie pentru societate (...), să apară şi modulul de educaţie financiară, pentru nutriţie sănătoasă, educaţie de mediu, de prim-ajutor, care să apară pe parcursul programei celor patru ani de gimnaziu şi apoi, în liceu să fie repetate", a explicat Radu Szekely, într-o conferinţă de presă a Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş, potrivit Agerpres.
În cadrul cursului, elevii din clasele C-XII vor învăța lucruri necesare, precum igiena corpului, a mâinilor sau dinților, și cunoașterea propriului corp.
„Nu este vorba de educaţie pentru actul sexual, ci de educaţie pentru protecţia propriei sănătăţi. Disciplina Educaţie pentru sănătate va fi predată modular, iar pentru educaţie sexuală vor exista, probabil, în fiecare an, două-trei ore la care vor fi invitaţi cadre medicale, doctori din domeniu, care ştiu cum să abordeze aceste subiecte", a mai spus acesta.
Cu toate acestea, premierul Ludovic Orban, a declarat că încă nu a fost luată o decizie în coaliţie cu privire la proiectul referitor la acest subiect, în contextual în care Senatul a respins ieri, în calitate de prim for sesizat, obiecţilor formulate de preşedintele Klaus Iohannis, în cererea de reexaminare transmisă Parlamentului, la proiectul privind desfăşurarea orelor de educaţie sexuală în şcoli.
Au fost 105 de voturi „pentru” respingerea solicitării de reexaminare a şefului statului, un vot „împotrivă” şi 24 de abţineri.
Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului a făcut obiectul unei sesizări de neconstituţionalitate din partea preşedintelui Klaus Iohannis, însă CCR a respins obiecţiunile formulate de şeful statului, care a retrimis legea în Parlament.