Cristian Ghinea, Ministrul Proiectelor Europene, a declarat că Planul Național de Redresare și Reziliență va putea fi respins o singură dată. Potrivit acestuia, acest lucru s-ar putea întâmpla în luna iulie sau în septembrie. Acest lucru ar putea surveni în urma observațiilor făcute de Comisia Europeană asupra planului. Există mai multe capitole pentru care oficialii europeni cer informații suplimentare, sau atrag atenția asupra faptului că datele sunt incomplete, iar documentele insuficiente.
„PNRR poate fi respins o singură dată, în iulie sau septembrie. Comisia Europeană are 11 criterii de evaluare, cu A, B sau C. Trebuie să ai maxim patru de B, e ca la testele grilă. Se aplică pe niște documente enorme, foarte multe criterii tehnice. Unele dintre aceste criterii sunt cu da sau nu. Nu poți să ai investiții care dăunează mediului. Trebuie să demonstrezi că toate investițiile nu dăunează mediului (...) toate astea fac un exercițiu foarte complicat și pentru Comisie și pentru statele membre, este pentru prima oară când se întâmplă un astfel de exercițiu. După ce PNRR-ul este aprobat nu mai are control pe proiecte, așa cum are la fondurile europene clasice. E treaba ta ca stat membru cum îl faci, trebuie să livrezi rezultate. Dacă spui că faci 100 km de autostrăzi, spui am făcut 100 km de autostrăzi, dă-mi banii, nu mai verifică facturile. Este o schimbare destul de mare de paradigmă. Sunt câteva state care nu au depus încă. Comisia aprobă pe această grilă, trimite evaluarea la Consiliul European, care în formatul miniștrilor de Finanțe aprobă acest PNRR. Nu sunt reproșuri, sunt cereri de clarificare”, a explicat Cristian Ghinea.
Și Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a făcut astăzi, 11 iunie 2021, o serie de precizări cu privire la observațiile primite de la Comisia Europeană pe Planul Național de Redresare și Reziliență.
„Am spus în mai multe rânduri că PNRR este un exercițiu unic pentru că toate detaliile trebuie stabilite înainte de începere - spre deosebire de fondurile europene clasice, unde se decid doar alocările înainte și proiectele concrete se fac ulterior. Cum ne-am putea imagina că la un program de țară de 29,2 miliarde de euro nu apar cereri de clarificare? De pildă, comentariile Comisiei pe secțiunea Transport, la modernizarea căilor ferate Comisia observă costurile pe care le consideră ridicate. Colegii de la Ministerul de linie au lămurit deja că acele costuri includ și echipamentele digitale, lucru deja vizibil în altă anexă. Lămurire cerută - caz închis. La școli verzi, ministerul de linie a justificat costurile prin studii de piață legate de clădiri similare, Comisia cere raportate la costurile standard naționale - cum aceste standarde nu includ ultimele cerințe europene, vom insista în dialog că studiul de piață este metoda realistă de costing. Am cerut miniștrilor de linie să acorde atenție acestui exercițiu și acolo unde mai sunt probleme vor fi rezolvate.”, a declarat acesta.
Și președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban a precizat că PNRR este în continuă analiză, iar Guvernul va efectua toate corecțiile necesare pentru ca planul să fie aprobat la nivelul Uniunii Europene.
„Am abordat problema Planului Național de Redresare și Reziliență. Nu numai că nu a fost respins, ci este în analiză și într-un proces continuu de adaptare, de îmbunătățire, astfel încât să corespundă exigențelor din regulamentul privitor la facilitatea de redresare și reziliență și altor exigențe care sunt stabilite la nivelul Comisiei Europene. Guvernul este implicat în ducerea acestor negocieri cu Comisia Europeană și în mod clar va efectua toate acele corecții, toate acele îmbunătățiri, toate acele modificări care sunt solicitate, astfel încât Planul național de reziliență și recuperare al României să fie aprobat la nivelul Uniunii Europene. Sigur că avem și noi anumite puncte de vedere, pe care le exprimăm și de care considerăm că trebuie să se țină cont”, a declarat președintele PNL.
De săptămâna viitoare, CE va începe să aprobe proiectele PNRR depuse de ţările membre şi începe plata proiectelor.