Consiliul Județean Hunedoara, a semnat contractual pentru serviciile de proiectare și asistență tehnică în cadrul proiectului „Capitala Daciei-Muzeu viu al patrimoniului cultural europeană.” Obiectivul principal al proiectului, este conservarea, restaurarea și punerea în valoare a cetății Sarmizegetusa Regia, din Munții Orăștiei.
Sarmizegetusa Regia are o importanță majoră pentru țara noastră, a fost capitala și cel mai important centru militar, religios și politic al statului dac, înainte de războaiele cu Imperiul Otoman. De asemenea, aceasta este inclusă pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
Valoare contractului de proiectare este de 612.000 lei, și a fost câștigat de asocierea formată din Institutul Naţional al Patrimoniului (INP), SC Profesional Construct Proiectare SRL Bucureşti şi Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan" Bucureşti. Proiectul este finanțat prin Programul RO-CULTURA, apelul "Restaurarea şi revitalizarea monumentelor istorice", fondurile fiind asigurate prin Granturi SEE - fonduri norvegiene, 2014 - 2021.
„Este un proiect important pentru judeţul Hunedoara, ne bucurăm că am reuşit să atragem această finanţare pentru Sarmizegetusa Regia, unul dintre cele mai spectaculoase şi valoroase situri dacice de la noi din ţară. Avem încredere că partenerul nostru, Institutul Naţional al Patrimoniului şi asociaţii săi, va elabora un proiect tehnic menit să salveze o componentă importantă a monumentului UNESCO şi să revitalizeze întreg ansamblul de vestigii. Suntem mândri că putem implementa un astfel de proiect, realizat în premieră într-un sit dacic, dar avem şi o mare responsabilitate privitoare la modul cum se vor derula activităţile şi cum se va pune în valoare situl", a declarat preşedintele CJ Hunedoara, Laurenţiu Nistor, la finalul ceremoniei de semnare a contractului, conform Agerpres.
În prima etapă a contractului, va fi elaborată documentația necesară pentru emiterea certificatului de urbanism și obținerea avizelor, urmând ca în a doua etapă, să fie elaborate proiectul, caietele de sarcini și detaliile de execuție. Ultima etapă va fi pentru execuție și recepția finală. Pentru primele două etape, se acordă termen de 120 de zile. Vor fi realizate cercetări arheologice, taluzări și amenajări ale terenului. De asemenea, va fi refăcută incinta militară, care se întinde pe 1 km, și vor fi refăcute porțile de acces. Pentru turiști, va fi realizat un nou traseu, vor fi semnalizate punctele importante și va fi creat un adăpost.
Un lucru nou pentru acest punct de atracție, va fi reprezentat de digitizare. Utilizatorii vor putea să aibă astfel acces la imagini ce reconstituie imagini cu cetatea din perioada daco-romană.