Astăzi a avut loc o conferință de presă susținută de președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan. Conferința de presă a fost susținută înaintea ședinței extraordinare, iar pe ordinea de zi a ședinței s-au regăsit 6 proiecte de hotărâre.
1. Proiect de hotărâre privind aprobarea Studiului de oportunitate și a documentației de delegare a gestiunii serviciilor de administrare a domeniului public și privat – drumuri județene și rețele rutiere;
2. Proiect de hotărâre privind solicitarea transmiterii unui teren din domeniul public al Comunei Fărcașa în domeniul public al Județului Maramureș;
3. Proiect de hotărâre privind participarea Consiliului Județean Maramureș la înființarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Pietrosul Bardăului;
4. Proiect de hotărâre privind încheierea unui Acord de cooperare în vederea monitorizării, efectuării probelor și analiza calității apei de la izvoarele publice, de pe raza Județului Maramureș;
5. Proiect de hotărâre privind promovarea proiectului de interes județean „Revitalizarea turismului montan în Județul Maramureș prin modernizarea și extinderea infrastructurii de trasee turistice montane”;
6. Proiect de hotărâre privind aprobarea Organigramei și a Statului de funcții la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare.
La începutul conferinței de presă, președintele CJMM, a dorit să le mulțumească celor 800 de maramureșeni care s-au vaccinat weekend-ul acesta la evenimentul Drive-Through, organizat în parcarea centrului comercial Value Center. De asemenea, acesta a transmis că până la finalul lunii iunie, peste 50% din populația județului Maramureș ar urma să fie imunizată. Ionel Bogdan a transmis că presiunea din spitalele maramureșene a scăzut considerabil, la Spitalul Județean fiind doar un singur pacient COVID internat, iar pe zona ATI, niciunul.
„Rata de infectare este sub 0,3/1.000 locuitori. Cred că vaccinarea a avut un rol esențial în acest lucru, foarte mulți maramureșeni deja s-au vaccinat. Vorbim deja de peste 140.000 de maramureșeni, iar odată ce vom reuși să vaccinăm tot mai multă lume, vom ajunge să nu mai avem nici un grad de infectare, iar acesta este și obiectivul.”, a declarat președintele CJMM.
Potrivit președintelui CJMM, primăria Fărcașa a anunțat că este dispusă să pună la dispoziție terenul necesar înființării unuia dintre parcurile industriale. Un al doilea parc industrial ar urma să fie construit în zona Aeroportului Internațional Maramureș, dar există încă discuții cu Autoritatea Publică Locală, cu primăria Tăuți, pentru realizarea acestui lucru.
„Prima comunitate care a răspuns pozitiv cererii noastre privind un teren pe care să dezvoltăm un parc industrial, este comuna Fărcașa, care și-a exprimat intenția de a pune la dispoziția CJMM o suprafață de 20 de hectare, cu posibilitate de suplimentare de până la 40 de hectare, dacă va fi cazul. Pe această suprafață, primăria Fărcașa a realizat deja studiul de fezabilitate, astfel încât noi vom prelua suprafața de teren, studiul de fezabilitate, și urmează să identificăm soluțiile financiare de finanțare a parcului. Am finalizat documentele necesare în ceea ce privește înființarea companiei Parcuri Industriale Maramureș, este deja operațională de două săptămâni, și am început discuții cu potențiali investitori. Obiectivul pe care eu mi l-am asumat, este să construim parcuri industriale și să le populăm. Deja am început primii pași în acest sens, am făcut compania Parcuri Industriale, am finanțat-o, vom avea un prim teren și vom merge mai departe, astfel încât să primim statutul de parc industrial din partea Guvernului și să intrăm în programele cu finanțare europeană pentru dezvoltarea infrastructurii.”, a transmis acesta.
Cel de-al treilea proiect de hotărâre de pe ordinea de zi, se referă la participarea Consiliului Județean Maramureș la înființarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Pietrosul Bardăului, unde ar urma să fie dezvoltat turismul local.
„În primul rând, ne interesează să dezvoltăm această zonă, iar acest lucru poate fi făcut doar prin turism sustenabil pe termen lung.”, a spus Ionel Bogdan.
De asemenea, printr-un parteneriat cu DSP Maramureș, ar urma să fie analizată calitatea apei de la cele peste 45 de izvoare publice de pe raza județului Maramureș, calitatea fiind apoi atestată cu ajutorul unor buletine de analiză. Dacă apa nu va fi potabilă, vor exista plăcuțe cu atenționarea aferentă.
Tot pentru partea de turism, președintele CJMM a transmis că infrastructura zonelor montane maramureșene, va fi modernizată și extinsă. Unul dintre traseele care va fi actualizat, va fi cel de pe Creasta Cocoșului, pentru ca turiștii și maramureșenii să fie în siguranță și să se bucure de traseu.
Potrivit președintelui CJMM, Aeroportul Internațional Maramureș va avea începând din luna iunie și zboruri către Antalya. În acest moment, se efectuează patru curse pe săptămână către București, și două către Egipt.
„Obiectivul este să operăm și alte curse internaționale. Să zburăm din Aeroportul Internațional Maramureș, spre alte destinații internaționale. Am încercat deja o serie de negocieri cu companiile aeriene., dar există o reticiență momentan din parte companiilor aeriene, având în vedere că restricțiile nu s-au ridicat încă. Am făcut demersuri esențiale până acum. (...) Principalul dezavantaj pe care îl avem în negocierile cu operatorii este faptul că nu avem un istoric. În Maramureș nu au fost niciodată efectuate curse de Torino, Roma, Paris.”
Primul punct de pe ordinea de zi, respectiv „Proiect de hotărâre privind aprobarea Studiului de oportunitate și a documentației de delegare a gestiunii serviciilor de administrare a domeniului public și privat – drumuri județene și rețele rutiere”, a fost aprobat cu 32 de voturi.
Cel de-al doilea proiect de pe ordinea de zi, respectiv „ Proiect de hotărâre privind solicitarea transmiterii unui teren din domeniul public al Comunei Fărcașa în domeniul public al Județului Maramureș”, a fost aprobat cu 33 de voturi pentru.
Cel de-al treilea proiect, respectiv „ Proiect de hotărâre privind participarea Consiliului Județean Maramureș la înființarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Pietrosul Bardăului”, a fost votat cu 33 de voturi pentru.
Cel de-al patrulea proiect, respectiv „Proiect de hotărâre privind încheierea unui Acord de cooperare în vederea monitorizării, efectuării probelor și analiza calității apei de la izvoarele publice, de pe raza Județului Maramureș”, a fost votat cu 34 de voturi pentru.
Penultimul proiect de pe ordinea de zi, „ Proiect de hotărâre privind promovarea proiectului de interes județean „Revitalizarea turismului montan în Județul Maramureș prin modernizarea și extinderea infrastructurii de trasee turistice montane”, a fost votat cu 32 de voturi.
Ultimul proiect, „Proiect de hotărâre privind aprobarea Organigramei și a Statului de funcții la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare”, a fost votat cu 32 de voturi.