luni, 20 septembrie
Ionel Bogdan, despre Aeroportul Internațional Maramureș: „Obiectivul este să operăm și alte curse internaționale”
De Petruța Gromucz - luni, 17 mai în categoria Actualități
52

Distribuie pe rețelele de socializare

Astăzi a avut loc o conferință de presă susținută de președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan. Conferința de presă a fost susținută înaintea ședinței extraordinare, iar  pe ordinea de zi a ședinței s-au regăsit 6  proiecte de hotărâre. 

1. Proiect de hotărâre privind aprobarea Studiului de oportunitate și a documentației de delegare a gestiunii serviciilor de administrare a domeniului public și privat – drumuri județene și rețele rutiere;

2. Proiect de hotărâre  privind solicitarea transmiterii unui teren din domeniul public al Comunei Fărcașa în domeniul public al Județului Maramureș;

3. Proiect de hotărâre privind participarea Consiliului Județean Maramureș la înființarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Pietrosul Bardăului;

4. Proiect de hotărâre  privind încheierea unui Acord de cooperare în vederea monitorizării, efectuării probelor și analiza calității apei de la izvoarele publice, de pe raza Județului Maramureș;

5. Proiect de hotărâre privind promovarea proiectului de interes județean „Revitalizarea turismului montan în Județul Maramureș prin modernizarea și extinderea infrastructurii de trasee turistice montane”;

 6. Proiect de hotărâre privind aprobarea Organigramei și a Statului de funcții la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare.

La începutul conferinței de presă, președintele CJMM, a  dorit să le mulțumească celor 800 de maramureșeni care s-au vaccinat weekend-ul acesta la evenimentul Drive-Through, organizat în parcarea centrului comercial Value Center. De asemenea, acesta a transmis că până la finalul lunii iunie, peste 50% din populația județului Maramureș ar urma să fie imunizată. Ionel Bogdan a transmis că presiunea din spitalele maramureșene a scăzut considerabil, la Spitalul Județean fiind doar un singur pacient COVID internat, iar pe zona ATI, niciunul. 

„Rata de infectare este sub 0,3/1.000 locuitori. Cred că vaccinarea a avut un rol esențial în acest lucru, foarte mulți maramureșeni deja s-au vaccinat. Vorbim deja de peste 140.000 de maramureșeni, iar odată ce vom reuși să vaccinăm tot mai multă lume, vom ajunge să nu mai avem nici un grad de infectare, iar acesta este și obiectivul.”, a declarat președintele CJMM.

Potrivit președintelui CJMM, primăria Fărcașa a anunțat că este dispusă să pună la dispoziție terenul necesar înființării unuia dintre parcurile industriale. Un al doilea parc industrial ar urma să fie construit în zona Aeroportului Internațional Maramureș, dar există încă discuții cu Autoritatea Publică Locală, cu primăria Tăuți, pentru realizarea acestui lucru.

„Prima comunitate care a răspuns pozitiv cererii noastre privind un teren pe care să dezvoltăm un parc industrial, este comuna Fărcașa, care și-a exprimat intenția de a pune la dispoziția CJMM o suprafață de 20 de hectare, cu posibilitate de suplimentare de până la 40 de hectare, dacă va fi cazul. Pe această suprafață, primăria Fărcașa a realizat deja studiul de fezabilitate, astfel încât noi vom prelua suprafața de teren, studiul de fezabilitate, și urmează să identificăm soluțiile financiare de finanțare a parcului. Am finalizat documentele necesare în ceea ce privește înființarea companiei Parcuri Industriale Maramureș, este deja operațională de două săptămâni, și am început discuții cu potențiali investitori. Obiectivul pe care eu mi l-am asumat, este să construim parcuri industriale și să le populăm. Deja am început primii pași în acest sens, am făcut compania Parcuri Industriale, am finanțat-o, vom avea un prim teren și vom merge mai departe, astfel încât să primim statutul de parc industrial din partea Guvernului și să intrăm în programele cu finanțare europeană pentru dezvoltarea infrastructurii.”, a transmis acesta. 

Cel de-al treilea proiect de hotărâre de pe ordinea de zi, se referă la participarea Consiliului Județean Maramureș la înființarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Pietrosul Bardăului, unde ar urma să fie dezvoltat turismul local. 

„În primul rând, ne interesează să dezvoltăm această zonă, iar acest lucru poate fi făcut doar prin turism sustenabil pe termen lung.”, a spus Ionel Bogdan. 

De asemenea, printr-un parteneriat cu DSP Maramureș, ar urma să fie analizată calitatea apei de la cele peste 45 de  izvoare publice de pe raza județului Maramureș, calitatea fiind apoi atestată cu ajutorul unor buletine de analiză. Dacă apa nu va fi potabilă, vor exista plăcuțe cu atenționarea aferentă. 

Tot pentru partea de turism, președintele CJMM a transmis că infrastructura zonelor montane maramureșene, va fi modernizată și extinsă. Unul dintre traseele care va fi actualizat, va fi cel de pe  Creasta Cocoșului, pentru ca turiștii și maramureșenii să fie în siguranță și să se bucure de traseu.

Potrivit președintelui CJMM, Aeroportul Internațional Maramureș va avea începând din luna iunie și zboruri către Antalya. În acest moment, se efectuează patru curse pe săptămână către București, și două către Egipt. 

„Obiectivul este să operăm și alte curse internaționale. Să zburăm din Aeroportul Internațional Maramureș, spre  alte destinații internaționale. Am încercat deja o serie de negocieri cu companiile aeriene., dar există o reticiență momentan din parte companiilor aeriene, având în vedere că restricțiile nu s-au ridicat încă. Am făcut demersuri esențiale până acum. (...) Principalul dezavantaj pe care îl avem în negocierile cu operatorii este faptul că nu avem un istoric. În Maramureș nu au fost niciodată efectuate curse de Torino, Roma, Paris.”

Primul punct de pe ordinea de zi, respectiv „Proiect de hotărâre privind aprobarea Studiului de oportunitate și a documentației de delegare a gestiunii serviciilor de administrare a domeniului public și privat – drumuri județene și rețele rutiere”, a fost aprobat cu 32 de voturi. 

Cel de-al doilea proiect de pe ordinea de zi, respectiv „ Proiect de hotărâre  privind solicitarea transmiterii unui teren din domeniul public al Comunei Fărcașa în domeniul public al Județului Maramureș”, a fost aprobat cu 33 de voturi pentru.

Cel de-al treilea proiect, respectiv „ Proiect de hotărâre privind participarea Consiliului Județean Maramureș la înființarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Pietrosul Bardăului”, a fost votat cu 33 de voturi pentru. 

Cel de-al patrulea proiect, respectiv „Proiect de hotărâre  privind încheierea unui Acord de cooperare în vederea monitorizării, efectuării probelor și analiza calității apei de la izvoarele publice, de pe raza Județului Maramureș”, a fost votat cu 34 de voturi pentru. 

Penultimul proiect de pe ordinea de zi, „ Proiect de hotărâre privind promovarea proiectului de interes județean „Revitalizarea turismului montan în Județul Maramureș prin modernizarea și extinderea infrastructurii de trasee turistice montane”, a fost votat cu 32 de voturi. 

Ultimul proiect, „Proiect de hotărâre privind aprobarea Organigramei și a Statului de funcții la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare”, a fost votat cu 32 de voturi.

 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu: „Școlile trebuie închise ultimele. Nu am susținut vaccinarea obligatorie, dar testarea trebuie sprijinită”

Daiana Toma-Cioran - sept. 20, 2021
Școlile trebuie închise ultimele, susține Ministrul Educației, după evoluția îngrijorătoare a ...
educație învățământ România 2021

Alianța pentru Patrie, noul partid susținut de Liviu Dragnea

Daiana Toma-Cioran - sept. 20, 2021
Fostul președinte PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că va sprijini un partid nou-înfiinţat, numit ...
politică Alianța pentru Patrie Liviu Dragnea nou partid politic

CJSU a aprobat scenariile de desfășurare a activității în unitățile de învățământ preuniversitar din județ

Petruța Gromucz - sept. 20, 2021
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a aprobat în ședință, scenariile de desfășurare a ...
CJSU coronavirus reguli măsuri

Crește numărul contractelor plătite pe măsura 2 – granturi pentru capital de lucru

Petruța Gromucz - sept. 20, 2021
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a publicat vineri situația la 17 ...
economic măsura 2 contracte plată

Acțiune de combatere a bullying-ului în liceele din Maramureș

Daiana Toma-Cioran - sept. 17, 2021
Cătălin Moroșanu a fost prezent la Colegiul Tehnic „George Barițiu” Baia Mare și la Liceul ...
combatere bullying liceu Baia Mare

Premierul Florin Cîțu: „Folosirea certificatului verde nu discriminează. Este o măsură care permite activităților economice să continue”

Daiana Toma-Cioran - sept. 17, 2021
Folosirea certificatului verde Covid pentru mai multe activităţi în localităţile cu incidenţă ...
premier prim-ministru Florin Cîțu 2021

S-a modificat lista țărilor cu risc epidemiologic. Bulgaria, Franța și Germania au intrat în zona galbenă. Spania a intrat în zona verde

Daiana Toma-Cioran - sept. 17, 2021
HOTĂRÂREA nr. 71 din 16.09.2021 privind aprobarea Listei cu clasificarea ...
pandemie țări risc epidemiologic

Au fost stabilite măsuri pentru prevenirea și limitarea infecției cu virusul SARS-CoV-2 în municipiul Baia Mare, Șișești, Călinești, Satulung, Moisei și Recea

Petruța Gromucz - sept. 17, 2021
CJSU a aprobat măsuri pentru prevenirea și limitarea infecției cu virusul SARS-CoV-2 în ...
măsuri reguli Baia Mare Maramureș

NextGenerationEU: Comisia Europeană obține alte 9 miliarde de euro sub formă de obligațiuni pentru redresarea Europei în contextul COVID-19

Petruța Gromucz - sept. 17, 2021
La 14 septembrie 2021, Comisia Europeană a anunțat faptul că a strâns încă 9 miliarde de euro ...
Comisia Europeană 9 miliarde de euro obligațiuni redresare

POCU: Apel de proiecte adresat îmbunătățirii procesului de predare a limbii române preșcolarilor și elevilor aparținând minorităților naționale

Petruța Gromucz - sept. 16, 2021
AM POCU a lansat ieri, 15 septembrie 2021, în consultare publică Ghidul Solicitantului ...
limba română predare proiecte proces de predare

Alegerile pentru președintele USR PLUS au fost oprite. Au apărut suspiciuni de fraudă

Daiana Toma-Cioran - sept. 16, 2021
Alegerile pentru funcția de președinte al USR PLUS au fost începute miercuri dimineață și au ...
USR PLUS politică 2021 Dan Barna

Ministrul Muncii, Șeful DSU și premierul spun că vaccinarea sau testarea săptămânală obligatorie se va face fără finanțare de la stat. Care sunt categoriile vizate

Daiana Toma-Cioran - sept. 16, 2021
Raluca Turcan, Ministrul Muncii: „Angajații din centrele pentru bătrâni și copii care ...
pandemie vaccinare Ministrul Muncii Raluca Turcan

Nelu Tătaru vrea să îi propună premierului vaccinarea obligatorie pentru anumite categorii de persoane

Daiana Toma-Cioran - sept. 15, 2021
Nelu Tătaru, consilier onorific al premierului, a declarat că va discuta cu premierul ...
actualități Nelu Tătaru premier Florin Cîțu

Bilanț la final de sezon pe Litoralul românesc: „Costuri nejustificate, personal nepregătit, extenuat şi irascibil, dughenizare”

Daiana Toma-Cioran - sept. 15, 2021
Peste 1.250 de acţiuni de control au avut loc în acest sezon estival pe Litoral şi în Delta ...
litoral ANPC prețuri director

Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare este partener într-un nou progam Erasmus +

Daiana Toma-Cioran - sept. 15, 2021
În perioada 20–21 septembrie 2021, Consiliul Județean Maramureș prin Muzeul de Științe ...
Erasmus Plus Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare

Noua Măsură 3: Finanțări de până la 1 milion de euro pentru IMMuri! Imobilele rămân eligibile

Petruța Gromucz - sept. 15, 2021
Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Competitivitate a publicat săptămâna ...
imobile măsura 3 finanțări 1 milion de euro

Polonia și Ungaria nu primesc momentan undă verde pentru PNRR. Decizia a fost luată de Comisia Europeană

Petruța Gromucz - sept. 15, 2021
Comisia Europeană nu aprobă deocamdată planurile naționale de redresare și reziliență ale ...
PNRR Ungaria Polonia aprobare

Parlamentul European cere României să recunoască căsătoriile între persoane de același sex

Daiana Toma-Cioran - sept. 14, 2021
Familiile LGBTIQ și cuplurile de același sex ar trebui să aibă aceleași libertăți de circulație ...
actualități LGBTIQ Parlamentul European România

Logiscool Baia Mare începe o nouă campanie de înscrieri la cursurile de programare

24mm.ro - sept. 14, 2021
Logiscool Baia Mare deschide campania de înscriere la cursurile care încep în septembrie ...
Logischool Baia Mare cursuri programare

Ionel Bogdan: „Lucrările de asfaltare pe drumul către Luhei – Poienile de Sub Munte, în linie dreaptă”

Daiana Toma-Cioran - sept. 14, 2021
Președintele Consiliul Județean Maramureș, Ionel Bogdan, a efectuat o vizită în Poienile de Sub ...
Ionel Bogdan președinte Consiliul Județean Maramureș