duminică, 13 iunie
PNRR dezbătut de Putere și Opoziție. Comisar european, după întâlnirea cu Ghinea pentru PNRR: „Au fost înregistrate progrese, mai e de lucru”
De Daiana Toma-Cioran - miercuri, 28 aprilie în categoria Actualități
67

Distribuie pe rețelele de socializare

Vicepreeședintele executiv al Comisiei Europene, Margrethe Vestager, spune că a avut o întâlnire „constructivă” cu Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență.

Întâlnire bună și constructivă cu Cristian Ghinea privind Planul de Redresare și Reziliență al României. Au fost înregistrate progrese, încă nu am ajuns la final, încă mai e de lucru”, a scris pe Twitter Margrethe Vestager.

Cristian Ghinea a anunţat luni că România va depune la Comisia Europeană Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pe 31 mai. 

Cristian Ghinea, despre PNRR: „Suntem o forță în UE. Eu mă duc să negociez, nu să dau examen la Bruxelles”

Cristian Ghinea, Ministrul Fondurilor Europene, a afirmat că în acest moment se negociază cu Comisia Europeană Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, însă această negociere „este prezentată în România ca fiind un eșec”. Acesta a subliniat faptul că România este „o forță” în blocul comunitar și că va merge la Bruxelles pentru a negocia, „nu pentru a da un examen”. Potrivit acestuia, sunt sute de linii de investiţie, iar pe cele mai multe autorităţile române s-au înţeles cu reprezentanţii Comisiei Europene, dar pe altele, importante, încă nu.

Ceea ce este un proces normal de negociere este prezentat în România ca fiind un eşec, un Doamne fereşte! De altfel, aduceţi-vă aminte că eu am propus să mergem cu o alocare mai mare în aceste componente, de 41 de miliarde de euro, pentru ca în final să revenim la alocarea oficială a României de 29 de miliarde. Asta înseamnă, logic, că ne-am asumat de la bun început că vom propune anumite proiecte la care vom renunţa ulterior. Cum altfel să facem scăderea de la 41 de miliarde, la 29?”, a declarat ministrul Ghinea la B1TV.

Poitrivit ministrului, ar trebui depășită acea gândire conform căreia „Guvernul României se duce la Bruxelles, aşa, cu căciula în mână, ca şcolarul la examen, şi îi dă Comisia peste degete”.

Suntem o ţară membră a Uniunii Europene, o forţă în Uniunea Europeană şi eu sunt genul de demnitar român care mă duc să negociez, nu să dau examen la Bruxelles. Haideţi să ieşim din paradigma de dat examen. Suntem într-o paradigmă în care asumat ne ducem şi negociem matur cu partenerii de la Comisia Europeană, şi în cazul acesta noi am luat decizia de a pune mai multe oferte pe masă să discutăm. Este un proces foarte greu”, a mai spus Cristian Ghinea.

Ministrul Fondurilor Europene a mai precizat că în PNRR sunt sute de linii de investiție iar pe cele mai multe autorităţile române s-au înţeles cu reprezentanţii Comisiei Europene.

Pe cele mai multe dintre aceste linii ne-am înţeles cu Comisia, am agreat. Pe altele – importante, e drept – sunt diferenţe de viziune. Pe celebrul caz al irigaţiilor, Ministerul Agriculturii susţine că respectă acest principiu, Comisia Europeană spune că, «ce vreţi voi să modernizaţi ca sistem este un sistem care consumă prea multă apă şi nu mai respectă această politică de a combate deşertificarea»”, a mai declarat Cristian Ghinea.

Potrivit ministrului Ghinea, negocierile cu Comisia Europeană pe tema PNRR „nu înseamnă că cineva a greșit” ci doar fapul că există o dezbatere purtată de „doi parteneri egali și maturi”.

Este un proces normal de negociere, doar că acum este o vizibilitate publică uriașă pe acest proiect, este o cantitate enormă de muncă și îi mulțumesc președintelui Iohannis că a subliniat contribuția echipei pe care o conduc în toată această perioadă, pentru că sunt oameni care și acum, la această oră, sunt la minister și discută și analizează. Este păcat să ne batem joc de munca acestor oameni”, a mai spus Cristian Ghinea.

Klaus Iohannis, despre negocierea PNRR: „Nu-i ca la Bac, unde ești admis sau respins. Este un plan național, nu-i o jucărică politică”

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, consideră că sunt sută la sută șanse ca Planul Național pentru Redresare și Reziliență (PNRR), pentru care României îi sunt alocate aproape 30 de miliarde de euro din banii europeni, să fie acceptat în cele din urmă de Comisia Europeană, după discuții și negocieri. Șeful statului a subliniat că nu există varianta ca acest plan să fie respins și a subliniat că ministrul Cristian Ghinea nu a prezentat la Bruxelles un plan propriu, ci unul care a fost elaborat timp de mai multe luni „de două guverne și de actuala coaliție de guvernare”.

Discuțiile cu „respins” sau „nerespins” sunt prostii. Planul nu poate fi respins. Planul poate fi renegociat până este foarte bun” - a punctat președintele Klaus Iohannis. „Cu Comisia se va negocia până când se ajunge la forma care va fi implementată. Nu-i ca la examenul de Bac, unde ești admis sau respins. Este un plan național, nu-i o jucărică politică. Acest Plan Național reflectă obiectivele României. Comisia are propriile pretenții în ce privește obiectivele, procedurile, proiectele de investiții și complicația care apare - durata foarte scurtă în care trebuie implementat, însă nu există varianta ca acest Plan Național să fie respins. El poate fi negociat repede sau mai puțin repede, în final, el va exista și va fi implementat, este cert”, a asigurat președintele Klaus Iohannis.

Șeful Statului a fost întrebat dacă este mulțumit de modul în care au decurs aceste discuții la Bruxelles și cum au fost gestionate de ministrul fondurilor europene, șeful statului a spus că ministrul Cristian Ghinea a lucrat foarte mult cu echipa pe care o conduce și s-a prezentat la Comisie pentru discuții. „A prezentat acolo fix ce a fost agreat la Guvern și la coaliție, deci nu a prezentat un plan propriu. A prezentat planul care a fost elaborat în mai multe luni de zile, de două guverne și de actuala coaliție de guvernare”, a răspuns Klaus Iohannis

 „Nemulțumirile unora sau altora sunt de înțeles, dar ele nu ajută cu nimic la rezolvarea problemei. Trebuie lucrat în continuare pe plan, trebuie discutat în continuare în interiorul Guvernului, a coaliției și pe urmă cu Comisia Europeană, și lucrurile vor merge mai departe”, a mai spus președintele Klaus Iohannis, care fusese întrebat de anumite nemulțumiri pe care le-ar avea unii membri PNL în legătură cu Ministrul Cristian Ghinea.

Șeful statului a dat detalii despre procedura de negociere a PNRR la Bruxelles și a menționat, în replică la criticile că România va întârzia cu planul peste termenul limită, că din câte știe, o singură țară a depus planul, și anume Portugalia, țara care deține și președinția rotativă a Uniunii Europene. 

Majoritatea statelor europene nu au finalizat pregătirea planurilor naționale, lucrează în continuare la ele, împreună cu Comisia, ceea ce facem şi noi, deci suntem în ceea ce se numește mainstream. Ca noi sunt absolut majoritatea statelor europene. Termenul de sfârșit de aprilie nu a fost un termen ultimativ, a fost un termen orientativ. Cum majoritatea statelor nu au finalizat planul, este de așteptat ca pentru aproape toți termenul de depunere să fie împins înspre sfârșitul lui mai sau chiar mai târziu. Important nu este să îl depunem cu o săptămână mai repede sau mai târziu. Important este să fie un plan realist, bine făcut, acceptat de Comisie și finanțabil și care, evident, reflectă obiectivele României în cazul nostru ”, declarat șeful statului, Klaus Iohannis.

Președintele a recunoscut că negocierile cu Bruxelles-ul nu sunt simple și a explicat de ce:

Este o procedură complicată, fiindcă niciodată până acum nu a existat o astfel de formă de finanțare şi de întocmire a unor planuri naționale de revenire dintr-o criză gravă. În acest sens, fiecare stat își pregătește un plan, Comisia, împreună cu Parlamentul, au anumite ambiții legate de Europa verde, de Europa digitală şi aceste chestiuni se negociază. Știm foarte bine, din experiența anilor trecuți, de când România a solicitat să devină stat membru până la negocierea pe fiecare exercițiu financiar, că aceste negocieri cu Comisia nu sunt simple deloc. Nici de data aceasta nu sunt simple deloc. Noi suntem pregătiți şi vom avea negocieri în mai multe etape, vom avea în final un plan foarte bun, care va fi finanțat şi îl vom pune în practică”, a spus șeful statului.

 „Coaliția funcționează foarte bine”, a transmis Klaus Iohannis. Acesta spune că sunt nejustificate criticile opoziției.

Vom avea un Plan bun, bun pentru România, acceptat de Comisia Europeană și îl vom pune în practică, nu-i niciun semn de întrebare aici. Tot felul de povești vehiculate din partea Opoziției sunt doar povești, fiindcă dumnealor sunt supărați că sunt în Opoziție. Dar Planul merge înainte”, a asigurat Klaus Iohannis.

Marcel Ciolacu, despre PNRR: „Iohannis minte din nou pentru Guvernul său"

Marcel Ciolacu, liderul PSD, îl acuză pe preşedintele Klaus Iohannis că minte când spune că, din informaţiile lui, doar Portugalia a depus până acum Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă la Bruxelles. Președintele social-democrat susține că şi Italia a depus marți planul său, pe care l-a prezentat şi în Parlament.

Iohannis minte din nou pentru Guvernul Său!!! "Din informațiile mele, până acum doar Portugalia a depus PNRR". Fals! Iar nu sunteți pe fază și ați rămas în urmă, domnule Iohannis. Vă ajutăm noi unde să găsiți informații solide și documente europene despre ce fac alte țări în timp ce Guvernul dvs doarme în bocanci.

Italia a depus PNRR AZI, așa cum a anunțat premierul Mario Draghi. Luați și citiți, domnule Iohannis. Mai mult, acum două zile, premierul Draghi a prezentat Planul în Parlament. Așa cum se face!!!! 

Franța și Germania au prezentat azi în comun și vor depune joi, de asemenea, planurile lor la Comisia Europeană. Luați și citiți, domnule Iohannis.

Spania a aprobat planul lor și îl vor trimite, de asemenea, la Bruxelles în foarte scurt timp. Luați și citiți de la ”socialistul” Pedro Sanchez, domnule Iohannis”, a scris Marcel Ciolacu într-un mesaj pepagina sa de Facebook.

Președintele PSD mai spune că guvernul este „incapabil", de aceea „s-a întors cu capul în traistă de la Comisia Europeană".

Numai Guvernul dvs, domnule Iohannis, s-a întors cu capul în traistă de la Comisia Europeană. Chiar dvs ați promis că PNRR va fi trimis până pe 30 aprilie, iar acum o dați la întors ca un școlar prins cu temele nefăcute.

Înțelegeți că nu puteți. Că aveți un guvern incapabil. Înțelegeți că e nevoie de consultarea mediului de afaceri, a sindicatelor și a organizațiilor neguvernamentale pentru a reuși. Înțelegeți că toate țările civilizate au prezentat acest Plan în Parlamentele naționale. Încetați să mai fiți pe contrasensul Europei!", a mai scris președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Florin Cîţu: „Persoanele care s-au tratat acasă, dar sunt în baza de date DSP vor primi certificat Covid”

Daiana Toma-Cioran - iun. 11, 2021
Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat că persoanele care au trecut prin boală tratându-se acasă, ...
pandemie Covid-19 Sars-CoV-2 România

Premierul Florin Cîțu: „Dacă se întârzie un proiect în implementarea PNRR, altul îi poate lua locul”

Daiana Toma-Cioran - iun. 11, 2021
Prim-ministrul Florin Cîțu a declarat că în implementarea PNRR se va ține cont de atingerea unor ...
Guvern PNRR premier prim-ministru

Lista țărilor cu risc epidemiologic a fost modificată. Marea Britanie rămâne în zona roșie

Daiana Toma-Cioran - iun. 11, 2021
Guvernul a actualizat ieri seară lista țărilor cu risc epidemiologic, în funcție de incidența ...
actualități pandemie 2021 Coronavirus

Elevii maramureșeni cu rezultate extraordinare vor fi premiați de către Consiliul Județean Maramureș. A fost alocată suma de 100.000 de lei pentru plata premiilor

Petruța Gromucz - iun. 10, 2021
Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș, a publicat pe una dintre rețelele de ...
elevi premianți olimpici Ionel Bogdan

Guvernul a adoptat proiectul prin care se interzice cumulul pensie-salariu la stat și crește opțional vârsta de pensionare la 70 de ani

Daiana Toma-Cioran - iun. 10, 2021
Guvernul a adoptat în ședința de ieri proiectul de lege prin care angajații pot rămâne în câmpul ...
actualități pensie salariu Ministrul Muncii

Premierul Florin Cîțu, despre amânarea majorării alocațiilor: „Reducerea deficitului, un efort la care toți trebuie să participăm”

Daiana Toma-Cioran - iun. 10, 2021
Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat că Guvernul va da o Ordonanța de Urgență prin care să fie ...
România 2021 Guvern alocații

Consiliul Județean Maramureș a acordat Anei Blandiana titlul de cetățean de onoare al județului

Daiana Toma-Cioran - iun. 10, 2021
Consiliul Județean Maramureș a votat, în cadrul ședinței de astăzi, acordarea titlului de ...
cultură Ana Blandiana 2021 Consiliul Județean

Evenimentul cultural „Noaptea Muzeelor” va avea loc în 12 iunie

Daiana Toma-Cioran - iun. 10, 2021
Consiliul Județean Maramureș vă invită prin instituțiile de cultură din subordinea sa, ...
Consiliul Județean Maramureș CJMM Noaptea Muzeelor

Banii din cadrul Măsurii 3 – granturi pentru investiții, vor fi mutați pe Măsura 2 - granturi pentru capital de lucru! Măsura 3 va fi relansată cu sume provenite din programul REACT-EU

Petruța Gromucz - iun. 10, 2021
În cadrul ședinței de Guvern de ieri, Executivul a adoptat Ordonanța de Urgență pentru ...
economie fonduri măsuri măsura 2

Președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan: „Mergem pe logica dezvoltării județului Maramureș și a comunităților locale”

Daiana Toma-Cioran - iun. 9, 2021
Astăzi, 9 iunie 2021, președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, a susținut o ...
administrație CJMM Consiliul Județean Maramureș 2021

Anunțul oficial: UNTOLD 2021 va avea loc în perioada 9-12 septembrie

Petruța Gromucz - iun. 9, 2021
Cel mai mare festival din România, și cel mai așteptat, va avea loc în toamnă. Untold va fi ...
eveniment Untold anunț oficial Cluj Napoca

Clacă de coasă în Satul de pe deal, la Muzeul Satului din Baia Mare

Petruța Gromucz - iun. 9, 2021
Astăzi, începând cu ora 16.00, în incinta Muzeului Satului din Baia Mare, va avea loc cea de-a ...
eveniment Clacă de coasă Muzeul Satului Baia Mare

PSD va depune un proiect de lege pentru majorarea alocațiilor la 300 de lei. Ludovic Orban: „Următoarea creștere a alocațiilor va fi de la 1 ianuarie 2022”

Daiana Toma-Cioran - iun. 9, 2021
PSD va depune în Parlament, un proiect de lege care prevede majorarea alocaţiilor pentru copii ...
alocații PSD PNL Colaiție

Turcia, Bulgaria și Grecia își redeschid granițele pentru turiști. În ce condiții pot călători românii?

Petruța Gromucz - iun. 9, 2021
Sezonul estival se redeschide pentru multe dintre destinațiile turistice preferate de români. ...
turiști vacanțe granițe Turcia

Congresul USR-PLUS va fi pe 2 octombrie

Daiana Toma-Cioran - iun. 9, 2021
Dan Barna, copreşedintele USR-PLUS, a declarat că în 2 octombrie va avea loc Congresul pentru ...
Dan Barna Dacian Cioloș Congres USR PLUS România

Raluca Turcan: „Singurii care au destabilizat sistemul de pensii în România sunt cei care le-au majorat din pix, de multe ori în momente de nesustenabilitate.”

Petruța Gromucz - iun. 8, 2021
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a explicat că momentan nu există posibilitatea majorării ...
Raluca Turcan pensii creșterea vârstei de pensionare România

Un nou program pentru ONG-uri: „În stare de bine”. Finanțări de până la 240.000 lei

Petruța Gromucz - iun. 8, 2021
Săptămâna trecută  fost lansat un nou apel în cadrul programului „În stare de bine”, ...
economie ONG finanțare apel de proiecte

Absolvenții de liceu se pregătesc pentru Bacalaureat. Care este calendarul aprobat de Ministerul Educației?

Petruța Gromucz - iun. 7, 2021
Elevii claselor a XII-A și XIII, vor încheia cursurile la sfârșitul acestei săptămâni. Potrivit ...
educație învățământ BAC Bacalaureat

INS: Veniturile medii ale unei gospodării au fost de 5.216 lei, în 2020, unde cheltuielile au însemnat 83,8%

Daiana Toma-Cioran - iun. 7, 2021
Veniturile totale medii lunare înregistrate într-o gospodărie din România au fost de 5.216 lei, ...
Institutul Național de Statistică INS România 2021

Un nou maraton de vaccinare în Baia Mare, weekendul următor. Băimărenii se pot vaccina la corturile amplasate în Centrul Vechi și în parcarea Value Center

Petruța Gromucz - iun. 7, 2021
În acest weekend a avut loc un maraton de vaccinare în Baia Mare. Maratonul a avut parte de un ...
vaccinare pandemie coronavirus imunizare