miercuri, 08 decembrie
PNRR dezbătut de Putere și Opoziție. Comisar european, după întâlnirea cu Ghinea pentru PNRR: „Au fost înregistrate progrese, mai e de lucru”
De Daiana Toma-Cioran - miercuri, 28 aprilie în categoria Actualități
110

Distribuie pe rețelele de socializare

Vicepreeședintele executiv al Comisiei Europene, Margrethe Vestager, spune că a avut o întâlnire „constructivă” cu Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență.

Întâlnire bună și constructivă cu Cristian Ghinea privind Planul de Redresare și Reziliență al României. Au fost înregistrate progrese, încă nu am ajuns la final, încă mai e de lucru”, a scris pe Twitter Margrethe Vestager.

Cristian Ghinea a anunţat luni că România va depune la Comisia Europeană Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pe 31 mai. 

Cristian Ghinea, despre PNRR: „Suntem o forță în UE. Eu mă duc să negociez, nu să dau examen la Bruxelles”

Cristian Ghinea, Ministrul Fondurilor Europene, a afirmat că în acest moment se negociază cu Comisia Europeană Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, însă această negociere „este prezentată în România ca fiind un eșec”. Acesta a subliniat faptul că România este „o forță” în blocul comunitar și că va merge la Bruxelles pentru a negocia, „nu pentru a da un examen”. Potrivit acestuia, sunt sute de linii de investiţie, iar pe cele mai multe autorităţile române s-au înţeles cu reprezentanţii Comisiei Europene, dar pe altele, importante, încă nu.

Ceea ce este un proces normal de negociere este prezentat în România ca fiind un eşec, un Doamne fereşte! De altfel, aduceţi-vă aminte că eu am propus să mergem cu o alocare mai mare în aceste componente, de 41 de miliarde de euro, pentru ca în final să revenim la alocarea oficială a României de 29 de miliarde. Asta înseamnă, logic, că ne-am asumat de la bun început că vom propune anumite proiecte la care vom renunţa ulterior. Cum altfel să facem scăderea de la 41 de miliarde, la 29?”, a declarat ministrul Ghinea la B1TV.

Poitrivit ministrului, ar trebui depășită acea gândire conform căreia „Guvernul României se duce la Bruxelles, aşa, cu căciula în mână, ca şcolarul la examen, şi îi dă Comisia peste degete”.

Suntem o ţară membră a Uniunii Europene, o forţă în Uniunea Europeană şi eu sunt genul de demnitar român care mă duc să negociez, nu să dau examen la Bruxelles. Haideţi să ieşim din paradigma de dat examen. Suntem într-o paradigmă în care asumat ne ducem şi negociem matur cu partenerii de la Comisia Europeană, şi în cazul acesta noi am luat decizia de a pune mai multe oferte pe masă să discutăm. Este un proces foarte greu”, a mai spus Cristian Ghinea.

Ministrul Fondurilor Europene a mai precizat că în PNRR sunt sute de linii de investiție iar pe cele mai multe autorităţile române s-au înţeles cu reprezentanţii Comisiei Europene.

Pe cele mai multe dintre aceste linii ne-am înţeles cu Comisia, am agreat. Pe altele – importante, e drept – sunt diferenţe de viziune. Pe celebrul caz al irigaţiilor, Ministerul Agriculturii susţine că respectă acest principiu, Comisia Europeană spune că, «ce vreţi voi să modernizaţi ca sistem este un sistem care consumă prea multă apă şi nu mai respectă această politică de a combate deşertificarea»”, a mai declarat Cristian Ghinea.

Potrivit ministrului Ghinea, negocierile cu Comisia Europeană pe tema PNRR „nu înseamnă că cineva a greșit” ci doar fapul că există o dezbatere purtată de „doi parteneri egali și maturi”.

Este un proces normal de negociere, doar că acum este o vizibilitate publică uriașă pe acest proiect, este o cantitate enormă de muncă și îi mulțumesc președintelui Iohannis că a subliniat contribuția echipei pe care o conduc în toată această perioadă, pentru că sunt oameni care și acum, la această oră, sunt la minister și discută și analizează. Este păcat să ne batem joc de munca acestor oameni”, a mai spus Cristian Ghinea.

Klaus Iohannis, despre negocierea PNRR: „Nu-i ca la Bac, unde ești admis sau respins. Este un plan național, nu-i o jucărică politică”

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, consideră că sunt sută la sută șanse ca Planul Național pentru Redresare și Reziliență (PNRR), pentru care României îi sunt alocate aproape 30 de miliarde de euro din banii europeni, să fie acceptat în cele din urmă de Comisia Europeană, după discuții și negocieri. Șeful statului a subliniat că nu există varianta ca acest plan să fie respins și a subliniat că ministrul Cristian Ghinea nu a prezentat la Bruxelles un plan propriu, ci unul care a fost elaborat timp de mai multe luni „de două guverne și de actuala coaliție de guvernare”.

Discuțiile cu „respins” sau „nerespins” sunt prostii. Planul nu poate fi respins. Planul poate fi renegociat până este foarte bun” - a punctat președintele Klaus Iohannis. „Cu Comisia se va negocia până când se ajunge la forma care va fi implementată. Nu-i ca la examenul de Bac, unde ești admis sau respins. Este un plan național, nu-i o jucărică politică. Acest Plan Național reflectă obiectivele României. Comisia are propriile pretenții în ce privește obiectivele, procedurile, proiectele de investiții și complicația care apare - durata foarte scurtă în care trebuie implementat, însă nu există varianta ca acest Plan Național să fie respins. El poate fi negociat repede sau mai puțin repede, în final, el va exista și va fi implementat, este cert”, a asigurat președintele Klaus Iohannis.

Șeful Statului a fost întrebat dacă este mulțumit de modul în care au decurs aceste discuții la Bruxelles și cum au fost gestionate de ministrul fondurilor europene, șeful statului a spus că ministrul Cristian Ghinea a lucrat foarte mult cu echipa pe care o conduce și s-a prezentat la Comisie pentru discuții. „A prezentat acolo fix ce a fost agreat la Guvern și la coaliție, deci nu a prezentat un plan propriu. A prezentat planul care a fost elaborat în mai multe luni de zile, de două guverne și de actuala coaliție de guvernare”, a răspuns Klaus Iohannis

 „Nemulțumirile unora sau altora sunt de înțeles, dar ele nu ajută cu nimic la rezolvarea problemei. Trebuie lucrat în continuare pe plan, trebuie discutat în continuare în interiorul Guvernului, a coaliției și pe urmă cu Comisia Europeană, și lucrurile vor merge mai departe”, a mai spus președintele Klaus Iohannis, care fusese întrebat de anumite nemulțumiri pe care le-ar avea unii membri PNL în legătură cu Ministrul Cristian Ghinea.

Șeful statului a dat detalii despre procedura de negociere a PNRR la Bruxelles și a menționat, în replică la criticile că România va întârzia cu planul peste termenul limită, că din câte știe, o singură țară a depus planul, și anume Portugalia, țara care deține și președinția rotativă a Uniunii Europene. 

Majoritatea statelor europene nu au finalizat pregătirea planurilor naționale, lucrează în continuare la ele, împreună cu Comisia, ceea ce facem şi noi, deci suntem în ceea ce se numește mainstream. Ca noi sunt absolut majoritatea statelor europene. Termenul de sfârșit de aprilie nu a fost un termen ultimativ, a fost un termen orientativ. Cum majoritatea statelor nu au finalizat planul, este de așteptat ca pentru aproape toți termenul de depunere să fie împins înspre sfârșitul lui mai sau chiar mai târziu. Important nu este să îl depunem cu o săptămână mai repede sau mai târziu. Important este să fie un plan realist, bine făcut, acceptat de Comisie și finanțabil și care, evident, reflectă obiectivele României în cazul nostru ”, declarat șeful statului, Klaus Iohannis.

Președintele a recunoscut că negocierile cu Bruxelles-ul nu sunt simple și a explicat de ce:

Este o procedură complicată, fiindcă niciodată până acum nu a existat o astfel de formă de finanțare şi de întocmire a unor planuri naționale de revenire dintr-o criză gravă. În acest sens, fiecare stat își pregătește un plan, Comisia, împreună cu Parlamentul, au anumite ambiții legate de Europa verde, de Europa digitală şi aceste chestiuni se negociază. Știm foarte bine, din experiența anilor trecuți, de când România a solicitat să devină stat membru până la negocierea pe fiecare exercițiu financiar, că aceste negocieri cu Comisia nu sunt simple deloc. Nici de data aceasta nu sunt simple deloc. Noi suntem pregătiți şi vom avea negocieri în mai multe etape, vom avea în final un plan foarte bun, care va fi finanțat şi îl vom pune în practică”, a spus șeful statului.

 „Coaliția funcționează foarte bine”, a transmis Klaus Iohannis. Acesta spune că sunt nejustificate criticile opoziției.

Vom avea un Plan bun, bun pentru România, acceptat de Comisia Europeană și îl vom pune în practică, nu-i niciun semn de întrebare aici. Tot felul de povești vehiculate din partea Opoziției sunt doar povești, fiindcă dumnealor sunt supărați că sunt în Opoziție. Dar Planul merge înainte”, a asigurat Klaus Iohannis.

Marcel Ciolacu, despre PNRR: „Iohannis minte din nou pentru Guvernul său"

Marcel Ciolacu, liderul PSD, îl acuză pe preşedintele Klaus Iohannis că minte când spune că, din informaţiile lui, doar Portugalia a depus până acum Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă la Bruxelles. Președintele social-democrat susține că şi Italia a depus marți planul său, pe care l-a prezentat şi în Parlament.

Iohannis minte din nou pentru Guvernul Său!!! "Din informațiile mele, până acum doar Portugalia a depus PNRR". Fals! Iar nu sunteți pe fază și ați rămas în urmă, domnule Iohannis. Vă ajutăm noi unde să găsiți informații solide și documente europene despre ce fac alte țări în timp ce Guvernul dvs doarme în bocanci.

Italia a depus PNRR AZI, așa cum a anunțat premierul Mario Draghi. Luați și citiți, domnule Iohannis. Mai mult, acum două zile, premierul Draghi a prezentat Planul în Parlament. Așa cum se face!!!! 

Franța și Germania au prezentat azi în comun și vor depune joi, de asemenea, planurile lor la Comisia Europeană. Luați și citiți, domnule Iohannis.

Spania a aprobat planul lor și îl vor trimite, de asemenea, la Bruxelles în foarte scurt timp. Luați și citiți de la ”socialistul” Pedro Sanchez, domnule Iohannis”, a scris Marcel Ciolacu într-un mesaj pepagina sa de Facebook.

Președintele PSD mai spune că guvernul este „incapabil", de aceea „s-a întors cu capul în traistă de la Comisia Europeană".

Numai Guvernul dvs, domnule Iohannis, s-a întors cu capul în traistă de la Comisia Europeană. Chiar dvs ați promis că PNRR va fi trimis până pe 30 aprilie, iar acum o dați la întors ca un școlar prins cu temele nefăcute.

Înțelegeți că nu puteți. Că aveți un guvern incapabil. Înțelegeți că e nevoie de consultarea mediului de afaceri, a sindicatelor și a organizațiilor neguvernamentale pentru a reuși. Înțelegeți că toate țările civilizate au prezentat acest Plan în Parlamentele naționale. Încetați să mai fiți pe contrasensul Europei!", a mai scris președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Gheorghe Șimon, deputat PSD: „Pensiile speciale, minciuna preferată a USR-iștilor”

Daiana Toma-Cioran - dec. 8, 2021
Pensiile speciale, tema preferată a USR-iștilor! În frunte cu Cioloș, aceștia își închipuie că ...
Deputat Maramureș Gheorghe Șimon Putere

În 2022 bugetarii vor primi din nou vouchere de vacanță

Daiana Toma-Cioran - dec. 3, 2021
Proiectul de Ordonanță de Urgență pentru acordarea de vouchere a fost pus în dezbatere publică. ...
România 2022 vouchere bugetari

Guvernul vrea să adopte bugetul de stat pentru 2022 până pe 24 decembrie

Daiana Toma-Cioran - dec. 3, 2021
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat la începutul ședinței de Guvern, că bugetul de stat ...
Guvern premier pim-ministru Nicolae Ciuca

PNDR: Evaluarea cererilor de finanțare depuse în cadrul submăsurilor pentru instalarea tinerilor fermieri și dezvoltarea fermelor mici a fost finalizată

Petruța Gromucz - nov. 25, 2021
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a anunțat finalizarea evaluării cererilor de ...
fermieri ferme finanțare cereri de finanțare

ONG-urile și instituțiile de învățământ pot aplica pentru granturi de până la 15.000 de dolari în cadrul Programului anual de finanțări al Ambasadei SUA la București!

Petruța Gromucz - nov. 23, 2021
Ambasada Statelor Unite ale Americii la București, Biroul de Diplomație Publică, a anunțat ...
fonduri instituții de învățământ ONG granturi

A fost semnat contractul pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate a obiectivului de investiții ”Variantă de ocolire Baia Mare”

Petruța Gromucz - nov. 19, 2021
A fost semnat contractul pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate a obiectivului de ...
varianta ocolitoare studiu de fezabilitate drumuri CJMM

Vor fi operate zboruri externe regulate de pe Aeroportul Internațional Maramureș

Petruța Gromucz - nov. 17, 2021
Potrivit unui comunicat publicat de președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, ...
zboruri externe Maramureș aeroport noi zboruri

Peste 105 milioane de lei pentru servicii socio-educaționale, modernizarea infrastructurii rutiere și sprijinirea mediului de afaceri, prin POR

Petruța Gromucz - nov. 16, 2021
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a anunțat semnarea a 25 de noi ...
POR finanțare dezvoltare contracte de finanțare

POIM: Finanțare în valoare de 18 milioane de lei pentru Spitalul Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș”

Petruța Gromucz - nov. 15, 2021
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a transmis în acest weekend semnarea a 37 noi ...
Baia Mare finanțare Spitalul Județean ,,Dr. Constantin Opriș” MIPE

Au fost aprobate primele documente pentru demararea PNRR. România va beneficia de prefinanțarea de 3,8 miliarde de euro până la finalul anului

Petruța Gromucz - nov. 12, 2021
Guvernul a adoptat în 10 noiembrie 2021, două memorandumuri prin carea mandatat Ministerul ...
PNRR România memorandum Guvern

Expoziție itinerantă ,,Din zestrea Maramureșului”, la Craiova

Petruța Gromucz - nov. 11, 2021
Vineri, 12 noiembrie 2021, ora 11:00, Consiliul Județean Maramureș prin Muzeul Județean de ...
expoziție Maramureș tradiție muzeu

Au fost semnate noi contracte de finanțare pentru achiziția de echipamente medicale și de protecție destinate elevilor și personalului medical

Petruța Gromucz - nov. 10, 2021
Autoritatea de Management pentru POIM 2014-2020 a asigurat semnarea a 3 noi contracte de ...
contracte de finanțare finanțare management echipamente de protecție

O nouă rundă pentru Rabla pentru Electrocasnice și lansarea a 3 noi programe: instalarea de panouri fotovoltaice și staţii de încărcare pentru maşinile electrice și un program dedicat construcției pistelor de biciclete

Petruța Gromucz - nov. 8, 2021
Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos, a anunțat la la sfârșitul săptămânii ...
Rabla electrocasnice sesiune nouă fonduri

Un nou liberal demisionează din grupul parlamentar al PNL acuzând „distrugerea PNL de către cei care au confiscat partidul”

Daiana Toma-Cioran - oct. 29, 2021
După ce fostul președinte PNL, Ludovic Orban, și-a anunțat demisia din grupul parlamentar PNL și ...
politică Partidul Național Liberal PNL demisii

S-a redeschis Centrul de vaccinare de la Caspev Baia Mare. Unde se mai pot vaccina băimărenii?

Daiana Toma-Cioran - oct. 29, 2021
Centrul de vaccinare de la Caspev (strada Săsarului numărul 3) s-a redeschis, aici, băimărenii ...
Baia Mare Maramureș Cătălin Cherecheș Centre de vaccinare

PNRR, aprobat de Consiliul UE! România urmează să primească o prefinanțare de 3,8 miliarde de euro

Petruța Gromucz - oct. 29, 2021
Miniștrii economiei și finanțelor au anunțat ieri, 28 octombrie 2021, aprobarea evaluării ...
PNRR Consiliul UE prefinanțare plan național

Legea obligativității certificatului verde la locul de muncă, nu a trecut de Senat. Se așteaptă decizia Camerei Deputaților, care este cameră decizională în acest caz

Petruța Gromucz - oct. 28, 2021
Proiectul de lege care introducea obligativitatea certificatului verde la locul de muncă a fost ...
certificatul verde cameră decizională senat camera deputaților

500 milioane de lei pentru UAT-uri în vederea creșterii eficienței energetice a infrastructurii de iluminat public

Petruța Gromucz - oct. 28, 2021
Începând de luni, 25 octombrie 2021, ora 10.00, unitățile administrativ-teritoriale care doresc ...
economie iluminat public UAT România

CE a aprobat schema destinată IMM-urilor afectate de pandemie pentru investiții în activități productive

Petruța Gromucz - oct. 28, 2021
Comisia Europeană a aprobat o schemă românească în valoare de 358 de milioane EUR (1,772 ...
economie Comisia Europeană schemă românească pandemie

Dan Barna: „USR nu este Hopa-Mitică în negocierile PNL cu PSD. Fie refacem coaliția, fie mergem în opoziție”

Daiana Toma-Cioran - oct. 27, 2021
Vicepreședintele USR, Dan Barna, a declarat ieri seară că partidul este dispus să reia ...
politică Dan Barna putere opoziție