Președintele Klaus Iohannis a vorbit în cadrul unei emisiuni TV, despre restricțiile din noaptea de Înviere, vaccinare și revenirea la normalitate.
„Este deja al doilea an în care Sfintele Sărbători Pascale ne găsesc într-o situație epidemiologică dificilă, provocată de pandemia de COVID-19. De data aceasta însă, veștile sunt pozitive, iar speranțele întemeiate că vom avea evoluții din ce în ce mai bune s-au transformat rapid în certitudini. Acest lucru se datorează evident imunizării prin vaccinare. Avem exemplele concrete ale țărilor care au vaccinat o proporție semnificativă din populație și care au reușit să inverseze radical trendul epidemiologic. Vaccinarea cât mai multor români înseamnă mult mai puține infectări și decese, înseamnă eliminarea restricțiilor, sfârșitul pandemiei și revenirea la normalitate.”
Acesta a precizat că în noaptea de Înviere, restricțiile vor fi ridicate, pentru ca toți cei care își doresc să participe la slujbă, să o poată face fără probleme. De asemenea, a precizat că are încredere că Biserica se va organiza foarte bine, și nu vor exista riscuri de îmbolnăvire.
Klaus Iohannis a discutat și despre posibilitatea ridicării tuturor restricțiilor, dar a precizat că „nu suntem încă în punctual de a renunța complet la măsurile restrictive”.
„Pandemia încă nu a dispărut. Cazurile grave de la secțiile de terapie intensivă și numărul încă foarte mare al celor care pierd zilnic lupta cu boala ne arată clar că se impune să rămânem la fel de vigilenți.”, a transmis președintele.
Restricțiile ar putea fi ridicate, conform președintelui, doar prin vaccinare. Acesta a precizat că dacă populația nu se va vaccine într-un număr mare, restricțiile vor trebui respectate mult timp de acum încolo, iar masca va deveni obligatorie în permanență.
„Campania de vaccinare și încurajarea vaccinării se face pentru oamenii care, din proprie inițiativă, încă nu sunt convinși și, cu siguranță, ne vom adresa tuturor categoriilor sociale. Însă, în același timp, cred că trebuie să înțeleagă toată – încurajarea vaccinării poate să meargă până acolo unde persoanele vaccinate vor putea să beneficieze de un acces mai facil în anumite zone și persoanele nevaccinate să beneficieze și ele de anumite măsuri. Până acum, am avut relativ puține doze de vaccin și a fost nevoie de o programare strictă și pe categorii. Într-un viitor previzibil, cam pe la sfârșitul lui mai sau în iunie, vom avea suficiente doze pentru oricine dorește să se vaccineze. Și atunci, cu siguranță, va apărea întrebarea „ok, dacă oricine se poate vaccina, atunci cei care se vaccinează înțeleg nevoia acestei campanii naționale, trebuie să simtă acest lucru și prin anumite măsuri administrative”. Deci, este foarte posibil ca, la un moment dat, repet, atunci când vor fi suficiente doze disponibile pentru oricine, să existe o încurajare pentru cei care s-au vaccinat.”, a transmis acesta.
Chiar dacă inițial, președintele Klaus Iohannis nu era de acord cu instituirea unui certificat de vaccinare, deoarece îl considera discriminatoriu, România a început demersurile pentru „Certificatul Verde” de vaccinare anti-COVID-19, agreat la nivelul UE. Anunțul a fost făcut de către secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Andrei Baciu, și coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.
„Este un demers comun al mai multor instituții, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, INSP și STS, un demers european. Este un proces de pregătire mai amplu, sunt chestiuni tehnice la care mai trebuie lucrat", a declarat Andrei Baciu.
Demersurile ar urma să fie finalizate la sfârșitul lunii iunie. Valeriu Gheorghiță a declarat că în plan intern, nu s-a pus încă problema utilizării certificatului.
Certificatul Verde va avea rolul de a dovedi că deținătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul COVID sau s-a vindecat de boală.
Klaus Iohannis a discutat despre motivul pentru care nu a fost de acord inițial cu un astfel de certificat.
„Trebuie să clarific un pic. N-am fost reticent față de ideea unui certificat. Am fost reticent față de ideea unui pașaport discriminatoriu de vaccinare. Nu cred că putem să facem o discriminare pe baza vaccinării. Nu putem să împărțim cetățenii europeni în două categorii, unii să meargă în concediu și alții să nu meargă. Deci, sunt drepturile care sunt statuate și care sunt garantate pentru toată lumea. Însă acest certificat de vaccinare poate fi folosit pentru motive medicale. De exemplu, dacă vreți să mergeți într-o țară în concediu și aveți certificatul că fie v-ați vaccinat, fie că ați făcut testul și nu sunteți pozitiv, sau că ați avut boala, probabil că puteți să intrați acolo fără alte formalități și fără să trebuiască să stați în carantină. Este un lucru destul de important. Pe de altă parte, nu putem să folosim astfel de certificate pentru a îngrădi, de exemplu, libertatea de mișcare. Dacă o persoană nu are acest certificat, nu i se poate spune că n-are voie să călătorească în Europa. Are voie. Dar va trebui să respecte restricțiile care sunt în vigoare pentru persoanele din statul respectiv. Deci, nu existența certificatului este problematică, ci felul cum îl folosim, să-l folosim pentru motive medicale, dar să nu facem din acest instrument un instrument al discriminării.”