Biroul Permanent al Senatului a sancționat-o pe Diana Șoșoacă cu avertisment scris în urma raportului depus de Comisia Juridică privind „abaterile de la deontologia parlamentară”. Raportul a fost făcut în urma sesizării grupului PNL.
Timp de trei luni Diana Șoșoacă nu mai are voie să reprezinte Senatul României la evenimente externe și interne.
„Cu majoritatea voturilor membrilor comisiei au fost constatate un număr de 5 abateri de la prevederile regulamentului, care se subscriu aplicării unei sancțiuni: nerespectarea legilor în vigoare și a prevederilor regulamentului Parlamentului, exercitarea în mod abuziv a mandatului, comportament injurios și calomniator la adresa altor membri ai parlamentului în cadrul ședințelor de plen și încălcarea solemnității ședințelor de plen prin nerespectarea regulilor privind luarea de cuvânt”, a spus Iulia Scântei, președintele Comisiei Juridice.
„Majoritatea membrilor Comisiei au apreciat și susținut prin votul lor favorabil că faptele doamnei senator Iovanovici – Șoșoacă astfel cum au fost analizate în cuprinsul prezentului raport, se subscriu abaterilor disciplinare (...) prin conduita ofensatoare, comportamentul inadecvat și utilizarea termenilor injurioși și ofensatori în cadrul Senatului, Doamna senator Iovanovici-Șoșoacă încalcă deontologia parlamentară, normele de conduită, demnitatea funcției și solemnitatea activităților parlamentare desfășurate în plenul Senatului”, scrie în raportul depus la Biroul Permanent al Senatului.
Potrivit raportului, „Comisia a apreciat că, încă de la începutul mandatului, conduita doamnei senator Diana Iovanovici-Șoșoacă nu a fost una care să onoreze demnitatea funcției, cu toate responsabilitățile care îi incumbă în calitate de reprezentant ales al poporului”.
„Membrii Comisiei au identificat în cuprinsul stenogramelor ședințelor Senatului apeluri repetate adresate de președintele de ședință doamnei senator Iovanovici-Șoșoacă pentru a purta o mască de protecție corespunzătoare pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2, iar domnia sa nu a dat curs solicitării folosind argumente negaționiste față de fenomenul pandemic și minimalizând rolul măsurilor de protecție sanitară adoptate de autorități pentru protejarea sănătății cetățenilor”, mai scrie în document.
Cum a reacționat senatoarea Diana Șoșoacă
Diana Șoșoacă a transmis Comisie un răspuns scris, în care îi acuză pe senatori că o supun discriminării, hărțuirii și jignirilor. Aceasta spune că expune „opinii de specialitate juridică” și că va sesiza ambasadele și va cere ajutor internațional.
„Vă invederez ca a devenit o obișnuință în Senatul României ca subsemnata să fiu supusă discriminării, hărțuirii, jignirii și acuzațiilor nefondate, doar pentru că emit opinii cu care partidele din Coaliția de guvernare nu sunt de acord.
În acest context vă anunț că voi sesiza pe lângă instituțiile Statului Român, inclusiv instituțiile internaționale cu prerogative în apărarea drepturilor omului, mai ales cu privire la discriminarea subsemnatei pe criterii de religie și etnie, cu privire la exprimarea unor opinii de specialitate juridică, având în vedere că subsemnata sunt de profesie avocat, dar și cu privire la declarațiile politice pentru care niciun om politic nu poate răspunde în niciun mod, încalcarea dreptului la liberă exprimare și libertatea de opinie.
În spațiul public a apărut o sesizare formulată de către dna Senator Alina Gorghiu (PNL), Senator care ne onorează cu prezența în plen foarte rar, preferând telefonul, care a fost preluată de către toate televiziunile, subsemnata fiind supusă oprobiului mediatic, încalcandu-se grav dispozițiile legale atât ale Statutului Senatorilor, cât și cele Constituționale, precum și cele cu privire la discriminare, dreptul la liberă exprimare și libertatea de opinie, fiind supusă deja judecații la televiziuni, înainte de a fi chemată în fața Comisiei Juridice, iar față de opiniile PNL, USR si UDMR exprimate în spațiul public raportat la aceasta, consider că deja v-ați antepronunțat, mai ales că aceste partide dețin majoritatea în Comisia juridică și Senat, iar Președinta Comisiei Juridice este de la PNL, fiind deja considerată vinovată de presupuse fapte de care sunt acuzată fără să am posibilitatea să mă apăr, imaginea subsemnatei având de suferit. În acest context orice decizie de vinovație veți adopta se circumscrie antepronuntarii în spațiul public, prezența mea în fața Comisiei juridice fiind doar o simplă formalitate. (…) Vă invederez că față de presiunile și hărțuirea pe care le exercitați față de subsemnata, mă văd nevoită să anunț toate ambasadele din România cu privire la linșajul la care este supus un DEMNITAR AL STATULUI ROMÂN ȘI VOI CERE AJUTOR INTERNAȚIONAL”.
Sursa foto: INQUAM Photos/George Călin