duminică, 13 iunie
S-a adoptat bugetul pentru județul Maramureș. Ionel Bogdan: „Acest buget se axează pe dezvoltare”
De Daiana Toma-Cioran - joi, 22 aprilie în categoria Administrație
121

Distribuie pe rețelele de socializare

Astăzi, 22 aprilie 2021, a avut loc ședința ordinară a Consiliului Județean Maramureș. Înainte de ședință, președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan a susținut o conferință de presă, unde a vorbit despre proiectele de pe ordinea de zi. 

Primul proiect de pe ordinea de zi se referă la „Proiectarea și execuția utilităților și dotărilor tehnico – edilitare aferente unui bloc de locuințe de serviciu în municipiul Baia Mare, strada Grănicerilor”. 

„Ordinea de zi a ședinței este legată, în primul rând, de proiectarea și execuția utilităților și dotărilor tehnico- economici pentru obiectivul de investiţii  ‹‹Proiectarea și execuția utilităților și dotărilor tehnico – edilitare aferente unui bloc de locuințe de serviciu în municipiul Baia Mare, strada Grănicerilor›› pe care îl construim în Baia Mare cu cei de la ANL și pentru care noi trebuie să realizăm partea de apă, canalizare și așa mai departe”, a declarat Ionel Bogdan. 

Proiectul a trecut cu 29 de voturi „pentru”.

Cel de al doilea proiect este pentru aprobarea bugetului pentru județul Maramureș. Bugetul este 640 de milioane de lei, din care 419 milioane de lei sunt pentru dezvoltare, iar restul banilor, 221 de milioane de lei sunt alocați pentru cheltuielile de funcționare. 

Al doilea proiect de hotărâre este proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului judeţului Maramureş, pentru anul 2021. Acest buget este un buget care e axează pe dezvoltare. Deci, pentru noi, cel mai important lucru este să reușim să implementăm proiectele care sunt esențiale pentru dezvoltarea județului Maramureș. Proiecte în  care ne-am angajat în campania electorală și după aceasta, în 2020. Urmăresc obiectiv cu obiectiv, astfel încât la finalul mandatului pentru care maramureșenii m-au votat să fiu sigur că mi-am respectat promisiunile. 

Proiectul de buget este în creștere, un buget de 640 de milioane de lei, cu peste 53% mai mare decât în anul 2020. Nu este un buget atât de mare dacă ne raportăm la proiectele pe care noi le aveam pentru 2021-2027, dar este un buget care conține o pondere foarte importantă în pregătirea de proiecte pentru 2021-2027, pentru alocarea financiară europeană din această perioadă.  Tot planul pe care l-am prezentat maramureșenilor, obiectivele pe care le-am trecut în buget sunt obiective pe care le vom finanța din fonduri europene. Și îmi doresc ca în doi ani de zile să ajungem la un buget de peste un miliard de lei, anual, bazat pe fonduri europene. 

Pentru dezvoltare, din bugetul de 640 de milioane de lei avem 419 milioane de lei, practic o sumă cu 152% mai mare decât anul trecut, pentru proiectele de dezvoltare. Restul banilor, adică 221 de milioane de lei sunt alocați pentru cheltuielile de funcționare. Aici intră Consiliul judeșean și toate subordonatele sale. O sumă mai mică cu 12% față de cheltuielile de anul trecut (...) Practic am diminuat cheltuielile și am crescut investițiile.  Investițiile în infrastructură ocupă o pondere mare la nivelul județului. Vorbim de peste 300 de milioane de lei care vor fi pentru drumurile județene.  Aici vorbim de o creștere de peste 150% față de anul anterior. Și vom finaliza obiectivele pe care le avem anul acesta pentru drumurile județene. Este evident că DJ sunt o problemă, mai ales cele care sunt în execuție, și care generează un deranj foarte mare pentru populație și vreau să îmi cer scuze în numele Consiliului Județean, tuturor maramureșenilor care au întâmpinat sau întâmpină dificultăți în trafic pe drumurile pe care le avem în execuție, dar îi asigur, că până la sfărșitul anului, toate aceste drumuri vor fi finalizate și se va circula la standarde europene.

Am prevăzut peste 14 milioane de lei pentru studii de fezabilitate. Aceste studii de fezabilitate pe care le finanțăm în acest an reprezintă Drum Expres Baia Mare-Satu Mare, Centura Municipiului Baia Mare, Centura Municipiului Sighetu Maramției, celelalte Drumuri Județene pe care le pregătim deja, suntem în licitație cu 82 de kilometri  de DJ și mai pregătim peste 90 de kilometri de DJ anul acesta pentru finanțare europeană. Deci vorbim de aproximativ 170 de kilometri de DJ pe care vrem să îi reabilităm de la 0, plus planul de reabilitare pe care îl punem la punct cu Societatea Drumuri și Poduri a judeșului, care va avea o alocare financiară de peste 40 de milioane de lei doar pentru anul acesta și dacă va fi cazul vom suplimenta fondurișe și la Comania județeană Drumuri și Poduri. Dar cel mai important lucru este să realizăm aceste studii  care vor sta la baza proiectelor europene și la baza absorției de fonduri europene pe care județul o va face în următorii ani”, a spus președintele CJMM, Ionel Bogdan.

Proiectul a trecut cu 31 de voturi „pentru”.  

Cel de al treilea proiect de pe ordinea de zi este proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului pentru R.A. Aeroportul International Maramureș pe anul 2021.

Un alt punct pe ordinea de zi este proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului pentru R.A. Aeroportul International Maramureș pe anul 2021. Aici avem câteva investiții importante pe care le facem în acest an, vorbim peste 6,5 milioane de lei din bugetul județului, bani pe care îi direcționăm prin bugetul pe care îl votăm astăzi. Îi vom direcționa pentru dezvoltarea aeroportuară. Aici, ca să vă dau un  exemplu, salonul de protocol de la Aeroportul Internațional Maramureș va fi transformat într-o sală de așteptare pentru pasagerii pe zboruri interne, pentru că sunt preconizate zboruri în acest an  spre diferite destinații, care se suprapun cu orele de zbor spre București și atunci trebuie să speraăm pentru că se face o aglomerare mult prea mare, plus că unul este zbor internațional, altul zbor național. Asta până când vom implementa terminalul nou, de pasageri, pe care îl avem cuprins pe fonduri europene, printr-o alocare generoasă pe programul Operațional Infrastructură mare. 

Sunt și alte dotări absolut necesare pentru Aeroport, o să achiziționăm o bandă pentru bagaje, sunt câteva utilaje pentru transprt persoane cu dizabilități, care sunt obligatorii într-un aeroport, și alte dotări de care este nevoie astfel încât, să putem avea zboruri internaționale, începând cu acest an”, a mai spus președintele Consiliului Județean Maramureș.

Proiectul a primit 31 de voturi „pentru”.

Pe ordinea de zi suplimentară au fost două proiecte. Primul este pentru adoptarea unui acord de cooperare cu Municipiul Baia Mare pentru susținerea activității Aeroportului. Iar cel de al doilea proiect de pe ordinea de zi suplimentară este despre modificarea organigramei aparatului Consiliului Județean. Ambele proiecte au fost adoptate, cel dintâi cu 30 de voturi „pentru”, iar cel de al doilea tot cu 30 de voturi „pentru”.

Un alt proiect de hotărâre pe ordinea de zi, la proiecte suplimentare, este un acord de cooperare cu Baia Mare pentru susținerea activității Aeroportului. Aici avem mai multe planuri, ne dorim să dezvoltăm traficul aerian din Baia Mare prin curse de linie, care să pornească din Baia Mare spre diverse destinații europene. Efortul financiar pe care îl vom face este unul generos pentru acest an și de aceea am stabilit împreună cu primarul Municipiului Baia Mare să facem un acord de cooperare, astfel încât și Baia Mare să aibă o contribuție, pentru că și Baia Mare beneficiază de Aeroportul Internațional Maramureș la fel cum beneficiază toți maramureșenii. Proiectul numărul doi de pe ordinea de zi suplimentară este modificarea organigramei Conisliului Județean Maramureș. Așa cum am anunțat în conferințele de presă pe care le-am avut până azi, pentru mine, cel mai important lucru pe care îl aștept de la angajați este să își facă foarte bine treaba (...) Practic, sunt câteva servicii care se desființează, sunt birouri care se înființează, sunt departamente care se comasează, sau se mută de la o direcție la alta, astfel încât să existe o coerență cât mai mare în cadrul aparatului. Am redus și un număr de posturi, dar nu va rămâne nimeni în afara aparatului CJ. Toate fișele de post se modifică, toate se clarifică din punct de vedere al atribuțiilor și vom face o comisie de evaluare internă, astfel încât să existe o evaluare cât mai corectă și eficientă, fără niciun fel de subiectivism.  Dacă la sfârșitul anului, când vom trage linie, iar unii nu își vor atinge obiectivele, atunci , cu siguranță, vor primi răspuns din partea comisiei pe măsura obiectivelor realizate pe parcursul anului. Dar așa cum arată astăzi lucrurile în regulamentul de organizare și funcționare, în fișele de post este foarte dificil să poți să ai o evaluare corectă, de aceea, toate lucrurile sunt clarificate prin această organigramă, practic fiecare angajat al Consiliului Județean va avea atribuții clare și de aici trebuie fiecare să ne mișcăm la capacitate maximă, nu voi accepta ca aparatul CJ să nu țină pasul cu proiectele și ceea ce avem de făcut pentru județul Maramureș.”, a mai declarat Ionel Bogdan.

Sursa foto: Biroul de presă al CJMM

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Florin Cîţu: „Persoanele care s-au tratat acasă, dar sunt în baza de date DSP vor primi certificat Covid”

Daiana Toma-Cioran - iun. 11, 2021
Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat că persoanele care au trecut prin boală tratându-se acasă, ...
pandemie Covid-19 Sars-CoV-2 România

Premierul Florin Cîțu: „Dacă se întârzie un proiect în implementarea PNRR, altul îi poate lua locul”

Daiana Toma-Cioran - iun. 11, 2021
Prim-ministrul Florin Cîțu a declarat că în implementarea PNRR se va ține cont de atingerea unor ...
Guvern PNRR premier prim-ministru

Lista țărilor cu risc epidemiologic a fost modificată. Marea Britanie rămâne în zona roșie

Daiana Toma-Cioran - iun. 11, 2021
Guvernul a actualizat ieri seară lista țărilor cu risc epidemiologic, în funcție de incidența ...
actualități pandemie 2021 Coronavirus

Elevii maramureșeni cu rezultate extraordinare vor fi premiați de către Consiliul Județean Maramureș. A fost alocată suma de 100.000 de lei pentru plata premiilor

Petruța Gromucz - iun. 10, 2021
Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș, a publicat pe una dintre rețelele de ...
elevi premianți olimpici Ionel Bogdan

Guvernul a adoptat proiectul prin care se interzice cumulul pensie-salariu la stat și crește opțional vârsta de pensionare la 70 de ani

Daiana Toma-Cioran - iun. 10, 2021
Guvernul a adoptat în ședința de ieri proiectul de lege prin care angajații pot rămâne în câmpul ...
actualități pensie salariu Ministrul Muncii

Premierul Florin Cîțu, despre amânarea majorării alocațiilor: „Reducerea deficitului, un efort la care toți trebuie să participăm”

Daiana Toma-Cioran - iun. 10, 2021
Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat că Guvernul va da o Ordonanța de Urgență prin care să fie ...
România 2021 Guvern alocații

Consiliul Județean Maramureș a acordat Anei Blandiana titlul de cetățean de onoare al județului

Daiana Toma-Cioran - iun. 10, 2021
Consiliul Județean Maramureș a votat, în cadrul ședinței de astăzi, acordarea titlului de ...
cultură Ana Blandiana 2021 Consiliul Județean

Evenimentul cultural „Noaptea Muzeelor” va avea loc în 12 iunie

Daiana Toma-Cioran - iun. 10, 2021
Consiliul Județean Maramureș vă invită prin instituțiile de cultură din subordinea sa, ...
Consiliul Județean Maramureș CJMM Noaptea Muzeelor

Banii din cadrul Măsurii 3 – granturi pentru investiții, vor fi mutați pe Măsura 2 - granturi pentru capital de lucru! Măsura 3 va fi relansată cu sume provenite din programul REACT-EU

Petruța Gromucz - iun. 10, 2021
În cadrul ședinței de Guvern de ieri, Executivul a adoptat Ordonanța de Urgență pentru ...
economie fonduri măsuri măsura 2

Președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan: „Mergem pe logica dezvoltării județului Maramureș și a comunităților locale”

Daiana Toma-Cioran - iun. 9, 2021
Astăzi, 9 iunie 2021, președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, a susținut o ...
administrație CJMM Consiliul Județean Maramureș 2021

Anunțul oficial: UNTOLD 2021 va avea loc în perioada 9-12 septembrie

Petruța Gromucz - iun. 9, 2021
Cel mai mare festival din România, și cel mai așteptat, va avea loc în toamnă. Untold va fi ...
eveniment Untold anunț oficial Cluj Napoca

Clacă de coasă în Satul de pe deal, la Muzeul Satului din Baia Mare

Petruța Gromucz - iun. 9, 2021
Astăzi, începând cu ora 16.00, în incinta Muzeului Satului din Baia Mare, va avea loc cea de-a ...
eveniment Clacă de coasă Muzeul Satului Baia Mare

PSD va depune un proiect de lege pentru majorarea alocațiilor la 300 de lei. Ludovic Orban: „Următoarea creștere a alocațiilor va fi de la 1 ianuarie 2022”

Daiana Toma-Cioran - iun. 9, 2021
PSD va depune în Parlament, un proiect de lege care prevede majorarea alocaţiilor pentru copii ...
alocații PSD PNL Colaiție

Turcia, Bulgaria și Grecia își redeschid granițele pentru turiști. În ce condiții pot călători românii?

Petruța Gromucz - iun. 9, 2021
Sezonul estival se redeschide pentru multe dintre destinațiile turistice preferate de români. ...
turiști vacanțe granițe Turcia

Congresul USR-PLUS va fi pe 2 octombrie

Daiana Toma-Cioran - iun. 9, 2021
Dan Barna, copreşedintele USR-PLUS, a declarat că în 2 octombrie va avea loc Congresul pentru ...
Dan Barna Dacian Cioloș Congres USR PLUS România

Raluca Turcan: „Singurii care au destabilizat sistemul de pensii în România sunt cei care le-au majorat din pix, de multe ori în momente de nesustenabilitate.”

Petruța Gromucz - iun. 8, 2021
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a explicat că momentan nu există posibilitatea majorării ...
Raluca Turcan pensii creșterea vârstei de pensionare România

Un nou program pentru ONG-uri: „În stare de bine”. Finanțări de până la 240.000 lei

Petruța Gromucz - iun. 8, 2021
Săptămâna trecută  fost lansat un nou apel în cadrul programului „În stare de bine”, ...
economie ONG finanțare apel de proiecte

Absolvenții de liceu se pregătesc pentru Bacalaureat. Care este calendarul aprobat de Ministerul Educației?

Petruța Gromucz - iun. 7, 2021
Elevii claselor a XII-A și XIII, vor încheia cursurile la sfârșitul acestei săptămâni. Potrivit ...
educație învățământ BAC Bacalaureat

INS: Veniturile medii ale unei gospodării au fost de 5.216 lei, în 2020, unde cheltuielile au însemnat 83,8%

Daiana Toma-Cioran - iun. 7, 2021
Veniturile totale medii lunare înregistrate într-o gospodărie din România au fost de 5.216 lei, ...
Institutul Național de Statistică INS România 2021

Un nou maraton de vaccinare în Baia Mare, weekendul următor. Băimărenii se pot vaccina la corturile amplasate în Centrul Vechi și în parcarea Value Center

Petruța Gromucz - iun. 7, 2021
În acest weekend a avut loc un maraton de vaccinare în Baia Mare. Maratonul a avut parte de un ...
vaccinare pandemie coronavirus imunizare