miercuri, 19 mai
Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș: „765 de milioane de euro primește Maramureșul pentru Drumurile Expres Baia Mare-Satu Mare, Baia Mare-Jibou”
De Daiana Toma-Cioran - vineri, 16 aprilie în categoria Administrație
121

Distribuie pe rețelele de socializare

Azi, 16 aprilie, a avut loc conferința de presă susținută de președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, înaintea ședinței extraordinare.

Pe Ordinea de Zi a ședinței Consiliului Județean sunt patru proiecte de hotărâre. Președintele CJMM spune că aceste patru proiecte sunt „premergătoare ședinței de buget de săptămâna viitoare”.

„Astăzi avem un număr de 4 proiecte de hotărâre pe care le vom supune atenției consilierilor județeni,. Patru proiecte care sunt, practic, premergătoare ședinței de buget de săptămâna viitoare. Pe data de 22 aprilie am programat ședința în care vom discuta Bugetul Consiliului Județean Maramureș pe anul 2021. Un buget, așa cum am spus-o de fiecare dată, este axat pe dezvolatare”, a spus președintele CJMM, Ionel Bogdan.

Primul proiect pe Ordinea de Zi este proiectul de hotărâre privind utilizarea excedentului anual al  bugetului Judeţului Maramureş, rezultat la încheierea exerciţiului bugetar, pe anul 2020.

Proiectul numărul 1 este proiectul care privește utilizarea excedentului anual al bugetului județului Maramureș, rezultat la închiderea exercițiului financiar-bugetar pe anul 2020. Aici alocăm o sumă de 15 milioane de lei pentru programul Național de Dezvolatre Locală, adică pentru drumurile pe care le avem în execuție. De asemenea pentru platforma temporară de stocare a deșeurilor menajere 3 milione de lei. Acestea sunt principalele proiecte pentru care vom distribui din excedent în cadrul bugetului anual pe anul 2021” a declarat Ionel Bogdan.

Cel de al doilea proiect de pe Ordinea de Zi face referire la repartizarea pe destinaţii a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru drumuri judeţene şi comunale, pe anul 2021. 

Proiectul numărul 2 pe  Ordinea de Zi privește repartizarea taxei pe valoarea adăugată pentru drumuri județene și comunale pe anul 2021. Am primit în cadrul bugetului de la Guvernul României suma de peste 8 milioane de lei, din care vom distribui 8 milioane către drumurile județene și 660 de mii către drumurile comunale”, a explicat președintele CJMM

Al treilea proiect de hotărâre aflat pe Ordinea de Zi a Consiliului Județean Maramureș este proiectul privind aprobarea cotizațiilor ce se plătesc de către Consiliul Județean  Maramureş pentru diferite structuri asociative, pentru anul 2021. 

La proiectul numărul 3 pe Ordinea de Zi avem aprobarea cotizaților pe care Consiliul Județean le plătește asociaților și structurilor europene și internaționale în care este membru. Aici vorbim de Asociațile de Dezvoltare Intercomunitară, de Adunarea Regiunilor Europei, de Federația Europeană a Agențiilor de Energie și Mediu, de Asociația Europeană a Regiunilor Transfrontaliere, de Asociația de Dezvoltare Regională Nord-Vest, de  Uniunea Națională a Consililor Județene, de Asociația de Dezvoltare Intracomunitară pentru Gestionarea Deșeurilor, de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Apă și Canal, de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Transilvania, de Asociația Secretarilor, de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Expres Maramureș- Satu Mare, de Grup de Acțiune Locală Maramureș Vest, de Mara Natur, de Vadul Izei Moisei, Mara Gutâi”, a mai spus Ionel Bogdan

Președintele Consiliul Județean Maramureș a vorbit și despre ședința de buget care va avea loc săptămâna viitoare joi, 22 aprilie. 

Astăzi va fi o ședință  scurtă, ședința grea a Consiliului Județean o reprezintă ședința de buget în care vom face alocările pe toate capitolele pentru 2021. Capitole, care așa cum v-am spus, vor fi în special pe partea de dezvoltare, pentru că dezvoltarea ne interesează cel mai mult. Iar banii pe care îi alocăm în ședința de buget de săptămâna viitoare vor fi bani alocați pentru dezvoltare, pentru pregătirea proiectelor cu fonduri europene pentru alocarea financiară 2021-2027”, e explicat Președintele CJMM.

Acesta a vorbit și despre includerea drumurilor Expres Baia Mare-Satu Mare și Baia Mare-Jibou în Planul Național de Recuperare și reziliență. În plus Ionel Bogdan a spus că s-a finalizat studiul de fezabilitate și s-a depus cerea de finanțare pentru Podul peste Tisa.

Vreau să îi mulțumesc primului-ministru pentru faptul că a acceptat reintroducerea în Programul Național de Recuperare și Reziliență a celor drumuri vitale pentru Județul Maramureș. Aici mă refer la Drumul Expres Baia Mare- Satu Mare, unde avem un parteneriat votat în cadrul Consiliului Județean cu Consiliul Județean Satu Mare, prin care vom reactualiza documentațile, astfel încât în 2022 să putem depune cererea de finanțare pentru acest proiect major pentru județul Maramureș. Și al doilea este Drumul Expres Baia Mare-Jibou, drum care de asemenea este foarte important pentru legătura noastră cu autostrada Transilvania și sigur, această autostradă se va continua până la Dej, Dej-Bistrița, Bistrița-Suceava. Așadar, cele două proiecte despre care am discutat atât în campania electorală, cât și după campanie intră în linie dreaptă, au finanțarea necesară prin PNRR, care a fost trimis spre aprobare Comisiei Europene, cu cele două drumuri importante pe lista de proiecte. Foarte important este că în maximum 30 de zile se va semna și contractul pentru execuția studiului de fezabilitate pe tronsonul Baia Mare- Jibou. Este licitația în desfășurare la CNAIR, au existat câteva contestații, dar cei de la CNAIR m-au asigurat că în următoarea perioadă va fi definitivată licitația și în 30 de zile va fi semnat contractul de execuție a studiului de fezabilitate. Asta însemnă că în 2022 vom avea și pe acest tronson, ca și pe Satu Mare, studile de fezabilitate finalizate și cererea de finațare depusă. Sunt finațări pe Baia Mare-Satu Mare de 340 de milioane de euro, iar pe Baia Mare-Jibou de 425 de milione de euro. Deci vorbim de 765 de milioane de euro pentru cele două drumuri vitale pentru dezvoltarea Maramureșului pentru următoarea perioadă. Tot o veste bună din partea Ministerului Tranporturilor și CNAIR este faptul că studiul de fezabiliate pentru Podul peste Tisa este finalizat, cererea de finațare este depusă de către CNAIR prin Programul Operațional de Infrastructură Mare. Un proiect de peste 160 de milioane de lei, care va urma să lege cu adevărat cele două țări (România-Ucraina) în zona Maramureșului . Mai mult decât atât, să le lege pe un pod serios, trainic pe care se va putea face și transport de mărfuri”, a mai declarat Ionel Bogdan.

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

INS a anunțat creșterea PIB cu 2,8%. Premierul Cîțu: „Este cea mai rapidă revenire economică din istorie”. Marcel Ciolacu: „Cîțu se visează iar pe calul alb al creșterii economice”

Daiana Toma-Cioran - mai 18, 2021
Premierul Florin Cîțu după cifrele anunțate de INS privind creșterea economică peste așteptări ...
INS politică PIB Florin Cîțu

Viorica Dăncilă este noul consultant pe strategie al Guvernatorului BNR, Mugur Isărescu

Daiana Toma-Cioran - mai 18, 2021
Viorica Dăncilă va ocupa poziția de consultant pe strategie al Guvernatorului Băncii Nationale a ...
fost prim-ministru fost premier BNR Viorica Dăncilă

Reprezentanți ai Județului Maramureș, premiați în cadrul Concursului internațional online „Dance virus-2021”

Daiana Toma-Cioran - mai 18, 2021
Concursul-festival internațional online „Dance virus-2021”, organizat de Centrul cultural ...
concurs Dance Virus Maramureș online

18 mai - Ziua Internațională a Muzeelor. Planetariul Baia Mare organizează evenimentul „Maratonul Misterelor”

Petruța Gromucz - mai 18, 2021
În  fiecare an, data de 18 mai marchează  Ziua Internațională a Muzeelor. Scopul ...
eveniment cultură Ziua Internațională a Muzeelor Baia Mare

Exponatul săptămânii la Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare

Petruța Gromucz - mai 18, 2021
EXPONATUL SĂPTĂMÂNIIAragonit, cuarțAragonitul (CaCO₃) și cuarț (SiO₂) – aragonitul ...
exponatul săptămânii Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare Baia Mare cultură

Directorul Organizației Mondiale a Sănătății: „Pandemia este departe de a se termina.”

Petruța Gromucz - mai 18, 2021
Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a ...
OMS pandemie coronavirus vaccinuri

Se relansează două apeluri pentru dezvoltarea sectorului IMM-urilor din România

Petruța Gromucz - mai 18, 2021
Innovation Norway a anunțat relansarea a două apeluri dedicate creșterii competitivității pentru ...
IMM relansare apel de proiecte România

Ionel Bogdan, despre Aeroportul Internațional Maramureș: „Obiectivul este să operăm și alte curse internaționale”

Petruța Gromucz - mai 17, 2021
Astăzi a avut loc o conferință de presă susținută de președintele Consiliului Județean ...
CJMM Maramureș conferință de presă Ionel Bogdan

Finanțări de peste 1 miliard de euro și 7 apeluri de proiecte deschise în cadrul programului CERV

Petruța Gromucz - mai 17, 2021
Comisia Europeană a anunțat lansarea a șapte apeluri în cadrul programului „Cetățeni, Egalitate, ...
economie fonduri beneficiari eligibili CERV

Când vor putea românii să intre în SUA fără vize? În prezent, 10% din vizele cerute sunt refuzate

Daiana Toma-Cioran - mai 17, 2021
Românii au probleme atunci când vor să plece în Statele Unite ale Americii. În loc să-i ...
Români SUA vize România

Marcel Ciolacu susține că prim-ministrul Florin Cîțu l-a sunat în urma „cerințelor comisarilor europeni și a președintei Comisiei”

Daiana Toma-Cioran - mai 17, 2021
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, susține că a fost sunat de prim-ministrul Florin Cîțu pentru a ...
PSD Marcel Ciolacu România 2021

Coronavirus: situația îmbolnăvirilor SARS-CoV-2 din ultima săptămână în județul Maramureș. Numărul cazurilor de îmbolnăvire a înregistrat scăderi considerabile

Petruța Gromucz - mai 17, 2021
Conform Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, în ultima săptămână, în ...
Maramureș pandemie situație îmbolnăviri noi cazuri

Au fost aprobate organizarea și desfășurarea scenariilor cursurilor de învățământ preuniversitar din Maramureș, pentru perioada 17-21 mai 2021

Petruța Gromucz - mai 16, 2021
Prefectul Vlad-Emanuel Duruș a declarat că s-a desfășurat ședința extraordinară a Comitetului ...
educație învățământ scenarii elevi

„Cât îi Maramureșu’”, inspirație pentru Școala Populară de Artă din Baia Mare

Petruța Gromucz - mai 16, 2021
În miezul lui Florar, Secția Școala Populară de Artă a Centrului Județean pentru Conservarea și ...
Maramureș Școala Populară de Artă Baia Mare Baia Mare dascăli

Portugalia și Grecia își așteaptă turiștii. Care sunt condițiile de călătorie în cele două țări?

Petruța Gromucz - mai 16, 2021
Autoritățile din Portugalia, au anunțat că turiștii care vin din țările europene care au ...
călătorii pandemie condiții de călătorie turiști

De la 1 iunie, se dă liber la evenimente! Raed Arafat a explicat care sunt condițiile de participare

Petruța Gromucz - mai 15, 2021
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat care vor fi condițiile ...
evenimente participare condiții relaxare

CNSU a emis o nouă hotărâre care prevede măsurile de relaxare care sunt propuse pentru implementare din 1 iunie, 1 iulie și 1 august. Au fost emise noi reguli pentru petrecerile private, domeniul HoReCa și agenții economici

Petruța Gromucz - mai 14, 2021
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a emis în această seară, Hotărârea cu numărul 29. ...
pandemie coronavirus măsuri relaxare

Primele evenimente-pilot vor avea loc în acest weekend. Vezi lista evenimentelor și locația acestora

Petruța Gromucz - mai 14, 2021
Astăzi a fost adoptată Hotărârea nr. 27, privind aprobarea organizării și desfășurării a 4 ...
evenimente România evenimente pilot test

259.786 de elevi defavorizați vor primi vouchere pentru haine și rechizite

Petruța Gromucz - mai 14, 2021
Ieri a fost semnată cererea de finanțare pentru acordarea,  prin intermediul ...
educație elevi elevi defavorizați România

Reformele majore din PNRR – agreate la Bruxelles. 3,7 miliarde de euro pentru educație, 2,5 miliarde de euro pentru sănătate și 2,2 miliarde de euro pentru mediul de afaceri

Petruța Gromucz - mai 14, 2021
Premierul Florin Cîțu, împreună cu ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian ...
PNRR economie fonduri Planul Național de Redresare și Reziliență