luni, 18 octombrie
Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș: „765 de milioane de euro primește Maramureșul pentru Drumurile Expres Baia Mare-Satu Mare, Baia Mare-Jibou”
De Daiana Toma-Cioran - vineri, 16 aprilie în categoria Administrație
175

Distribuie pe rețelele de socializare

Azi, 16 aprilie, a avut loc conferința de presă susținută de președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, înaintea ședinței extraordinare.

Pe Ordinea de Zi a ședinței Consiliului Județean sunt patru proiecte de hotărâre. Președintele CJMM spune că aceste patru proiecte sunt „premergătoare ședinței de buget de săptămâna viitoare”.

„Astăzi avem un număr de 4 proiecte de hotărâre pe care le vom supune atenției consilierilor județeni,. Patru proiecte care sunt, practic, premergătoare ședinței de buget de săptămâna viitoare. Pe data de 22 aprilie am programat ședința în care vom discuta Bugetul Consiliului Județean Maramureș pe anul 2021. Un buget, așa cum am spus-o de fiecare dată, este axat pe dezvolatare”, a spus președintele CJMM, Ionel Bogdan.

Primul proiect pe Ordinea de Zi este proiectul de hotărâre privind utilizarea excedentului anual al  bugetului Judeţului Maramureş, rezultat la încheierea exerciţiului bugetar, pe anul 2020.

Proiectul numărul 1 este proiectul care privește utilizarea excedentului anual al bugetului județului Maramureș, rezultat la închiderea exercițiului financiar-bugetar pe anul 2020. Aici alocăm o sumă de 15 milioane de lei pentru programul Național de Dezvolatre Locală, adică pentru drumurile pe care le avem în execuție. De asemenea pentru platforma temporară de stocare a deșeurilor menajere 3 milione de lei. Acestea sunt principalele proiecte pentru care vom distribui din excedent în cadrul bugetului anual pe anul 2021” a declarat Ionel Bogdan.

Cel de al doilea proiect de pe Ordinea de Zi face referire la repartizarea pe destinaţii a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru drumuri judeţene şi comunale, pe anul 2021. 

Proiectul numărul 2 pe  Ordinea de Zi privește repartizarea taxei pe valoarea adăugată pentru drumuri județene și comunale pe anul 2021. Am primit în cadrul bugetului de la Guvernul României suma de peste 8 milioane de lei, din care vom distribui 8 milioane către drumurile județene și 660 de mii către drumurile comunale”, a explicat președintele CJMM

Al treilea proiect de hotărâre aflat pe Ordinea de Zi a Consiliului Județean Maramureș este proiectul privind aprobarea cotizațiilor ce se plătesc de către Consiliul Județean  Maramureş pentru diferite structuri asociative, pentru anul 2021. 

La proiectul numărul 3 pe Ordinea de Zi avem aprobarea cotizaților pe care Consiliul Județean le plătește asociaților și structurilor europene și internaționale în care este membru. Aici vorbim de Asociațile de Dezvoltare Intercomunitară, de Adunarea Regiunilor Europei, de Federația Europeană a Agențiilor de Energie și Mediu, de Asociația Europeană a Regiunilor Transfrontaliere, de Asociația de Dezvoltare Regională Nord-Vest, de  Uniunea Națională a Consililor Județene, de Asociația de Dezvoltare Intracomunitară pentru Gestionarea Deșeurilor, de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Apă și Canal, de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Transilvania, de Asociația Secretarilor, de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Expres Maramureș- Satu Mare, de Grup de Acțiune Locală Maramureș Vest, de Mara Natur, de Vadul Izei Moisei, Mara Gutâi”, a mai spus Ionel Bogdan

Președintele Consiliul Județean Maramureș a vorbit și despre ședința de buget care va avea loc săptămâna viitoare joi, 22 aprilie. 

Astăzi va fi o ședință  scurtă, ședința grea a Consiliului Județean o reprezintă ședința de buget în care vom face alocările pe toate capitolele pentru 2021. Capitole, care așa cum v-am spus, vor fi în special pe partea de dezvoltare, pentru că dezvoltarea ne interesează cel mai mult. Iar banii pe care îi alocăm în ședința de buget de săptămâna viitoare vor fi bani alocați pentru dezvoltare, pentru pregătirea proiectelor cu fonduri europene pentru alocarea financiară 2021-2027”, e explicat Președintele CJMM.

Acesta a vorbit și despre includerea drumurilor Expres Baia Mare-Satu Mare și Baia Mare-Jibou în Planul Național de Recuperare și reziliență. În plus Ionel Bogdan a spus că s-a finalizat studiul de fezabilitate și s-a depus cerea de finanțare pentru Podul peste Tisa.

Vreau să îi mulțumesc primului-ministru pentru faptul că a acceptat reintroducerea în Programul Național de Recuperare și Reziliență a celor drumuri vitale pentru Județul Maramureș. Aici mă refer la Drumul Expres Baia Mare- Satu Mare, unde avem un parteneriat votat în cadrul Consiliului Județean cu Consiliul Județean Satu Mare, prin care vom reactualiza documentațile, astfel încât în 2022 să putem depune cererea de finanțare pentru acest proiect major pentru județul Maramureș. Și al doilea este Drumul Expres Baia Mare-Jibou, drum care de asemenea este foarte important pentru legătura noastră cu autostrada Transilvania și sigur, această autostradă se va continua până la Dej, Dej-Bistrița, Bistrița-Suceava. Așadar, cele două proiecte despre care am discutat atât în campania electorală, cât și după campanie intră în linie dreaptă, au finanțarea necesară prin PNRR, care a fost trimis spre aprobare Comisiei Europene, cu cele două drumuri importante pe lista de proiecte. Foarte important este că în maximum 30 de zile se va semna și contractul pentru execuția studiului de fezabilitate pe tronsonul Baia Mare- Jibou. Este licitația în desfășurare la CNAIR, au existat câteva contestații, dar cei de la CNAIR m-au asigurat că în următoarea perioadă va fi definitivată licitația și în 30 de zile va fi semnat contractul de execuție a studiului de fezabilitate. Asta însemnă că în 2022 vom avea și pe acest tronson, ca și pe Satu Mare, studile de fezabilitate finalizate și cererea de finațare depusă. Sunt finațări pe Baia Mare-Satu Mare de 340 de milioane de euro, iar pe Baia Mare-Jibou de 425 de milione de euro. Deci vorbim de 765 de milioane de euro pentru cele două drumuri vitale pentru dezvoltarea Maramureșului pentru următoarea perioadă. Tot o veste bună din partea Ministerului Tranporturilor și CNAIR este faptul că studiul de fezabiliate pentru Podul peste Tisa este finalizat, cererea de finațare este depusă de către CNAIR prin Programul Operațional de Infrastructură Mare. Un proiect de peste 160 de milioane de lei, care va urma să lege cu adevărat cele două țări (România-Ucraina) în zona Maramureșului . Mai mult decât atât, să le lege pe un pod serios, trainic pe care se va putea face și transport de mărfuri”, a mai declarat Ionel Bogdan.

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Au fost aprobate scenariile pentru desfășurarea cursurilor unităților de învățământ din județul Maramureș. Cinci unități își vor desfășura cursurile în sistem online

Petruța Gromucz - oct. 17, 2021
Subprefectul Rudolf Stauder a declarat că a avut loc ședința extraordinară a Comitetului ...
educație învățământ cursuri clase

Florin Cîțu: „Am livrat ce așteptau românii: o puternică creștere economică și reducerea deficitelor”. Salariul minim pe economie va crește cu 11%

Petruța Gromucz - oct. 16, 2021
Florin Cîțu a susținut astăzi o conferință de presă în care a discutat despre creșterea ...
economie România creștere economică creștere salarială

Municipiul Sighetu Marmației intră de astăzi în carantină. Ce măsuri au fost instituite?

Petruța Gromucz - oct. 14, 2021
Subprefectul Rudolf Stauder, președintele CJSU a declarat că s-a primit de la nivel central ...
Sighetu Marmației Maramureș carantină măsuri

Dacian Cioloș, premierul desemnat: „Oricine îşi va asuma guvernarea în următoarele luni va face un sacrificiu”

Daiana Toma-Cioran - oct. 14, 2021
Dacian Cioloş a spus că oricine îşi va asuma guvernarea în următoarea perioadă „va face un ...
premier desemnat România 2021

Negocierile dintre Cioloș, Kelemen și Cîțu au fost un mare eșec. Florin Cîțu: „Responsabilitatea este a coaliției USR, PSD, AUR”

Daiana Toma-Cioran - oct. 14, 2021
Dacian Cioloş, prim-ministrul desemnat a discutat, ieri, aproximativ o oră cu Florin Cîțu, ...
politică negocieri USR PNL

Prefinanțare în valoare de 822 milioane de euro pentru PNRR-ul Slovaciei

Petruța Gromucz - oct. 14, 2021
Comisia Europeană a anunțat ieri, 13 octombrie 2021, plata prin intermediul Mecanismului de ...
PNRR Slovacia Comisia Europeană mecanismul de redresare și reziliență

Ludovic Orban își depune demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților

Daiana Toma-Cioran - oct. 13, 2021
Ludovic Orban îşi depune astăzi, la ora 12,00, demisia din funcţia de preşedinte al Camerei ...
Camera Deputaților președinte Ludovic Orban 2021

Liderii USR, PNL și UDMR se întâlnesc astăzi să discute despre formarea unei majorități

Daiana Toma-Cioran - oct. 13, 2021
Premierul desemnat de președintele Klaus Iohannis, Dacian Cioloş, se va întâlni astăzi cu ...
politică România 2021 Dacian Cioloș

Codul Ocupațiilor din România va fi actualizat. 100 de meserii noi ar urma să fie implementate

Petruța Gromucz - oct. 13, 2021
Ministerul Muncii pregătește actualizarea codurilor ocupațiilor din România. Modificarea vine în ...
COR codul Ocupațiilor din România locuri de muncă noi locuri de muncă

Raed Arafat a anunțat noi măsuri pentru gestionarea pandemiei

Daiana Toma-Cioran - oct. 12, 2021
Șeful DSU, Raed Arafat, a semnat mai multe ordine care vizează gestionarea pandemiei, în ...
Raed Arafat 2021 România pandemie

Dacian Cioloş a invitat PNL, UDMR şi minorităţile naţionale la negocieri. Ce spun politicienii români despre desemnarea lui Dacian Cioloș în funcția de prim-ministru

Daiana Toma-Cioran - oct. 12, 2021
Dacian Cioloș, prim-ministrul desemnat de către președintele Klaus Iohannis, i-a invitat pe ...
politică Dacian Cioloș desemnat prim-ministru

Ionel Bogdan, soluții pentru dezvoltarea județului Maramureș: va fi construit un Aquapark, va fi dezvoltat turismul și vor fi susținuți producătorii locali

Petruța Gromucz - oct. 12, 2021
În urma unei întâlniri de lucru cu Marcel Boloș, directorul ADR Nord-Vest, președintele ...
administrație Ionel Bogdan Baia Mare Maramureș

Măsura 1 – microgranturi va fi relansată pe 25 octombrie 2021. Preînscrierea în aplicație începe din 18 octombrie 2021

Petruța Gromucz - oct. 12, 2021
Ministerul Econonomiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) a anunțat ieri că Măsura ...
economie măsura 1 microgranturi fonduri externe nearambursabile

Sorin Cîmpeanu, Ministrul demis al Educației: „Nu poate fi luată o decizie centralizată. Școlile decid singure dacă intră în online”

Daiana Toma-Cioran - oct. 11, 2021
Sorin Cîmpeanu a spus că decizia de a trece în online aparține conducerii fiecărei școli. Există ...
educație învățământ Ministrul Educației demis

Dacian Cioloș (USR), desemnat premier de președintele Klaus Iohannis

Daiana Toma-Cioran - oct. 11, 2021
Astăzi  a avut loc prima rundă de consultări între Klaus Iohannis și formațiunile politice ...
USR Dacian Cioloș șeful statului 2021

Măsuri de sprijin pentru sectorul vitivinicol și pentru sectorul fructelor și legumelor

Petruța Gromucz - oct. 11, 2021
Măsurile de sprijin pentru sectorul vitivinicol adoptate miercuri, 6 octombrie, de către Comisia ...
măsuri de sprijin fonduri Comisia Europeană sectorul viticol

Sesiunea plenară a Parlamentului European: Planurile de redresare ale Poloniei și Ungariei ar trebui aprobate numai dacă preocupările referitoare la transparență și statul de drept sunt soluționate

Petruța Gromucz - oct. 8, 2021
În cadrul dezbaterii cu comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni, cu privire la ...
economie planul național de redresare și reziliență redresare reziliență

Se modifică valoarea burselor acordate elevilor, începând cu semestrul al doilea

Petruța Gromucz - oct. 7, 2021
Începând cu cel de-al doilea semestru al anului școlar în curs, bursele pentru elevi vor fi ...
elevi burse școlare școli burse

Unde se pot imuniza maramureșenii cu ce de-a treia doză de vaccin?

Petruța Gromucz - oct. 7, 2021
Imunizarea cu a treia doză de vaccin se va desfășura în județul Maramureș în următoarele centre ...
vaccin pandemie coronavirus centre de vaccinare

Guvernul a aprobat prelungirea stării de alertă pentru încă o lună

Daiana Toma-Cioran - oct. 7, 2021
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de ieri, 6 octombrie 2021, ...
stare de alertă pandemie 2021 România