Azi, 16 aprilie, a avut loc conferința de presă susținută de președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, înaintea ședinței extraordinare.
Pe Ordinea de Zi a ședinței Consiliului Județean sunt patru proiecte de hotărâre. Președintele CJMM spune că aceste patru proiecte sunt „premergătoare ședinței de buget de săptămâna viitoare”.
„Astăzi avem un număr de 4 proiecte de hotărâre pe care le vom supune atenției consilierilor județeni,. Patru proiecte care sunt, practic, premergătoare ședinței de buget de săptămâna viitoare. Pe data de 22 aprilie am programat ședința în care vom discuta Bugetul Consiliului Județean Maramureș pe anul 2021. Un buget, așa cum am spus-o de fiecare dată, este axat pe dezvolatare”, a spus președintele CJMM, Ionel Bogdan.
Primul proiect pe Ordinea de Zi este proiectul de hotărâre privind utilizarea excedentului anual al bugetului Judeţului Maramureş, rezultat la încheierea exerciţiului bugetar, pe anul 2020.
„Proiectul numărul 1 este proiectul care privește utilizarea excedentului anual al bugetului județului Maramureș, rezultat la închiderea exercițiului financiar-bugetar pe anul 2020. Aici alocăm o sumă de 15 milioane de lei pentru programul Național de Dezvolatre Locală, adică pentru drumurile pe care le avem în execuție. De asemenea pentru platforma temporară de stocare a deșeurilor menajere 3 milione de lei. Acestea sunt principalele proiecte pentru care vom distribui din excedent în cadrul bugetului anual pe anul 2021” a declarat Ionel Bogdan.
Cel de al doilea proiect de pe Ordinea de Zi face referire la repartizarea pe destinaţii a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru drumuri judeţene şi comunale, pe anul 2021.
„Proiectul numărul 2 pe Ordinea de Zi privește repartizarea taxei pe valoarea adăugată pentru drumuri județene și comunale pe anul 2021. Am primit în cadrul bugetului de la Guvernul României suma de peste 8 milioane de lei, din care vom distribui 8 milioane către drumurile județene și 660 de mii către drumurile comunale”, a explicat președintele CJMM.
Al treilea proiect de hotărâre aflat pe Ordinea de Zi a Consiliului Județean Maramureș este proiectul privind aprobarea cotizațiilor ce se plătesc de către Consiliul Județean Maramureş pentru diferite structuri asociative, pentru anul 2021.
„La proiectul numărul 3 pe Ordinea de Zi avem aprobarea cotizaților pe care Consiliul Județean le plătește asociaților și structurilor europene și internaționale în care este membru. Aici vorbim de Asociațile de Dezvoltare Intercomunitară, de Adunarea Regiunilor Europei, de Federația Europeană a Agențiilor de Energie și Mediu, de Asociația Europeană a Regiunilor Transfrontaliere, de Asociația de Dezvoltare Regională Nord-Vest, de Uniunea Națională a Consililor Județene, de Asociația de Dezvoltare Intracomunitară pentru Gestionarea Deșeurilor, de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Apă și Canal, de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Transilvania, de Asociația Secretarilor, de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Expres Maramureș- Satu Mare, de Grup de Acțiune Locală Maramureș Vest, de Mara Natur, de Vadul Izei Moisei, Mara Gutâi”, a mai spus Ionel Bogdan.
Președintele Consiliul Județean Maramureș a vorbit și despre ședința de buget care va avea loc săptămâna viitoare joi, 22 aprilie.
„Astăzi va fi o ședință scurtă, ședința grea a Consiliului Județean o reprezintă ședința de buget în care vom face alocările pe toate capitolele pentru 2021. Capitole, care așa cum v-am spus, vor fi în special pe partea de dezvoltare, pentru că dezvoltarea ne interesează cel mai mult. Iar banii pe care îi alocăm în ședința de buget de săptămâna viitoare vor fi bani alocați pentru dezvoltare, pentru pregătirea proiectelor cu fonduri europene pentru alocarea financiară 2021-2027”, e explicat Președintele CJMM.
Acesta a vorbit și despre includerea drumurilor Expres Baia Mare-Satu Mare și Baia Mare-Jibou în Planul Național de Recuperare și reziliență. În plus Ionel Bogdan a spus că s-a finalizat studiul de fezabilitate și s-a depus cerea de finanțare pentru Podul peste Tisa.
„Vreau să îi mulțumesc primului-ministru pentru faptul că a acceptat reintroducerea în Programul Național de Recuperare și Reziliență a celor drumuri vitale pentru Județul Maramureș. Aici mă refer la Drumul Expres Baia Mare- Satu Mare, unde avem un parteneriat votat în cadrul Consiliului Județean cu Consiliul Județean Satu Mare, prin care vom reactualiza documentațile, astfel încât în 2022 să putem depune cererea de finanțare pentru acest proiect major pentru județul Maramureș. Și al doilea este Drumul Expres Baia Mare-Jibou, drum care de asemenea este foarte important pentru legătura noastră cu autostrada Transilvania și sigur, această autostradă se va continua până la Dej, Dej-Bistrița, Bistrița-Suceava. Așadar, cele două proiecte despre care am discutat atât în campania electorală, cât și după campanie intră în linie dreaptă, au finanțarea necesară prin PNRR, care a fost trimis spre aprobare Comisiei Europene, cu cele două drumuri importante pe lista de proiecte. Foarte important este că în maximum 30 de zile se va semna și contractul pentru execuția studiului de fezabilitate pe tronsonul Baia Mare- Jibou. Este licitația în desfășurare la CNAIR, au existat câteva contestații, dar cei de la CNAIR m-au asigurat că în următoarea perioadă va fi definitivată licitația și în 30 de zile va fi semnat contractul de execuție a studiului de fezabilitate. Asta însemnă că în 2022 vom avea și pe acest tronson, ca și pe Satu Mare, studile de fezabilitate finalizate și cererea de finațare depusă. Sunt finațări pe Baia Mare-Satu Mare de 340 de milioane de euro, iar pe Baia Mare-Jibou de 425 de milione de euro. Deci vorbim de 765 de milioane de euro pentru cele două drumuri vitale pentru dezvoltarea Maramureșului pentru următoarea perioadă. Tot o veste bună din partea Ministerului Tranporturilor și CNAIR este faptul că studiul de fezabiliate pentru Podul peste Tisa este finalizat, cererea de finațare este depusă de către CNAIR prin Programul Operațional de Infrastructură Mare. Un proiect de peste 160 de milioane de lei, care va urma să lege cu adevărat cele două țări (România-Ucraina) în zona Maramureșului . Mai mult decât atât, să le lege pe un pod serios, trainic pe care se va putea face și transport de mărfuri”, a mai declarat Ionel Bogdan.