marți, 04 octombrie
Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș: „765 de milioane de euro primește Maramureșul pentru Drumurile Expres Baia Mare-Satu Mare, Baia Mare-Jibou”
De Daiana Toma-Cioran - vineri, 16 aprilie în categoria Administrație
275

Distribuie pe rețelele de socializare

Azi, 16 aprilie, a avut loc conferința de presă susținută de președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, înaintea ședinței extraordinare.

Pe Ordinea de Zi a ședinței Consiliului Județean sunt patru proiecte de hotărâre. Președintele CJMM spune că aceste patru proiecte sunt „premergătoare ședinței de buget de săptămâna viitoare”.

„Astăzi avem un număr de 4 proiecte de hotărâre pe care le vom supune atenției consilierilor județeni,. Patru proiecte care sunt, practic, premergătoare ședinței de buget de săptămâna viitoare. Pe data de 22 aprilie am programat ședința în care vom discuta Bugetul Consiliului Județean Maramureș pe anul 2021. Un buget, așa cum am spus-o de fiecare dată, este axat pe dezvolatare”, a spus președintele CJMM, Ionel Bogdan.

Primul proiect pe Ordinea de Zi este proiectul de hotărâre privind utilizarea excedentului anual al  bugetului Judeţului Maramureş, rezultat la încheierea exerciţiului bugetar, pe anul 2020.

Proiectul numărul 1 este proiectul care privește utilizarea excedentului anual al bugetului județului Maramureș, rezultat la închiderea exercițiului financiar-bugetar pe anul 2020. Aici alocăm o sumă de 15 milioane de lei pentru programul Național de Dezvolatre Locală, adică pentru drumurile pe care le avem în execuție. De asemenea pentru platforma temporară de stocare a deșeurilor menajere 3 milione de lei. Acestea sunt principalele proiecte pentru care vom distribui din excedent în cadrul bugetului anual pe anul 2021” a declarat Ionel Bogdan.

Cel de al doilea proiect de pe Ordinea de Zi face referire la repartizarea pe destinaţii a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru drumuri judeţene şi comunale, pe anul 2021. 

Proiectul numărul 2 pe  Ordinea de Zi privește repartizarea taxei pe valoarea adăugată pentru drumuri județene și comunale pe anul 2021. Am primit în cadrul bugetului de la Guvernul României suma de peste 8 milioane de lei, din care vom distribui 8 milioane către drumurile județene și 660 de mii către drumurile comunale”, a explicat președintele CJMM

Al treilea proiect de hotărâre aflat pe Ordinea de Zi a Consiliului Județean Maramureș este proiectul privind aprobarea cotizațiilor ce se plătesc de către Consiliul Județean  Maramureş pentru diferite structuri asociative, pentru anul 2021. 

La proiectul numărul 3 pe Ordinea de Zi avem aprobarea cotizaților pe care Consiliul Județean le plătește asociaților și structurilor europene și internaționale în care este membru. Aici vorbim de Asociațile de Dezvoltare Intercomunitară, de Adunarea Regiunilor Europei, de Federația Europeană a Agențiilor de Energie și Mediu, de Asociația Europeană a Regiunilor Transfrontaliere, de Asociația de Dezvoltare Regională Nord-Vest, de  Uniunea Națională a Consililor Județene, de Asociația de Dezvoltare Intracomunitară pentru Gestionarea Deșeurilor, de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Apă și Canal, de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Transilvania, de Asociația Secretarilor, de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Expres Maramureș- Satu Mare, de Grup de Acțiune Locală Maramureș Vest, de Mara Natur, de Vadul Izei Moisei, Mara Gutâi”, a mai spus Ionel Bogdan

Președintele Consiliul Județean Maramureș a vorbit și despre ședința de buget care va avea loc săptămâna viitoare joi, 22 aprilie. 

Astăzi va fi o ședință  scurtă, ședința grea a Consiliului Județean o reprezintă ședința de buget în care vom face alocările pe toate capitolele pentru 2021. Capitole, care așa cum v-am spus, vor fi în special pe partea de dezvoltare, pentru că dezvoltarea ne interesează cel mai mult. Iar banii pe care îi alocăm în ședința de buget de săptămâna viitoare vor fi bani alocați pentru dezvoltare, pentru pregătirea proiectelor cu fonduri europene pentru alocarea financiară 2021-2027”, e explicat Președintele CJMM.

Acesta a vorbit și despre includerea drumurilor Expres Baia Mare-Satu Mare și Baia Mare-Jibou în Planul Național de Recuperare și reziliență. În plus Ionel Bogdan a spus că s-a finalizat studiul de fezabilitate și s-a depus cerea de finanțare pentru Podul peste Tisa.

Vreau să îi mulțumesc primului-ministru pentru faptul că a acceptat reintroducerea în Programul Național de Recuperare și Reziliență a celor drumuri vitale pentru Județul Maramureș. Aici mă refer la Drumul Expres Baia Mare- Satu Mare, unde avem un parteneriat votat în cadrul Consiliului Județean cu Consiliul Județean Satu Mare, prin care vom reactualiza documentațile, astfel încât în 2022 să putem depune cererea de finanțare pentru acest proiect major pentru județul Maramureș. Și al doilea este Drumul Expres Baia Mare-Jibou, drum care de asemenea este foarte important pentru legătura noastră cu autostrada Transilvania și sigur, această autostradă se va continua până la Dej, Dej-Bistrița, Bistrița-Suceava. Așadar, cele două proiecte despre care am discutat atât în campania electorală, cât și după campanie intră în linie dreaptă, au finanțarea necesară prin PNRR, care a fost trimis spre aprobare Comisiei Europene, cu cele două drumuri importante pe lista de proiecte. Foarte important este că în maximum 30 de zile se va semna și contractul pentru execuția studiului de fezabilitate pe tronsonul Baia Mare- Jibou. Este licitația în desfășurare la CNAIR, au existat câteva contestații, dar cei de la CNAIR m-au asigurat că în următoarea perioadă va fi definitivată licitația și în 30 de zile va fi semnat contractul de execuție a studiului de fezabilitate. Asta însemnă că în 2022 vom avea și pe acest tronson, ca și pe Satu Mare, studile de fezabilitate finalizate și cererea de finațare depusă. Sunt finațări pe Baia Mare-Satu Mare de 340 de milioane de euro, iar pe Baia Mare-Jibou de 425 de milione de euro. Deci vorbim de 765 de milioane de euro pentru cele două drumuri vitale pentru dezvoltarea Maramureșului pentru următoarea perioadă. Tot o veste bună din partea Ministerului Tranporturilor și CNAIR este faptul că studiul de fezabiliate pentru Podul peste Tisa este finalizat, cererea de finațare este depusă de către CNAIR prin Programul Operațional de Infrastructură Mare. Un proiect de peste 160 de milioane de lei, care va urma să lege cu adevărat cele două țări (România-Ucraina) în zona Maramureșului . Mai mult decât atât, să le lege pe un pod serios, trainic pe care se va putea face și transport de mărfuri”, a mai declarat Ionel Bogdan.

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Bugetul pentru etapa a treia din programul Rabla pentru electrocasnice s-a epuizat în mai puțin de un minut

Daiana Toma-Cioran - dec. 10, 2021
Bugetul alocat pentru a treia etapă a programului „Rabla pentru Electrocasnice”, sesiunea de ...
economie România 2021 Rabla

Președintele României, Klaus Iohannis: „Autorităților nu le este ușor să adopte măsuri care restrâng exercițiul unor drepturi și libertăți fundamentale”

Daiana Toma-Cioran - dec. 10, 2021
Autorităților nu le este niciodată ușor să adopte măsuri care restrâng exercițiul unor drepturi ...
pandemie Covid-19 Sars-CoV-2 măsuri

Taxele pentru mașinile poluante ar putea fi mărite: „Degeaba investim, dacă înmatriculările la cele vechi sunt la liber”

Daiana Toma-Cioran - dec. 9, 2021
În țara noastră sunt înmatriculate mai multe mașini second hand, în comparație cu cele noi, ...
taxe impozit majorări Ministrul Mediului

Va fi realizată o piață tradițională și în localitatea Bogdan Vodă

Daiana Toma-Cioran - dec. 9, 2021
În ședința de ieri, aleșii județeni au acordat vot favorabil hotărârii prin care Consiliul ...
Consiliul Județean Maramureș CJMM 2021

Gheorghe Șimon, deputat PSD: „Pensiile speciale, minciuna preferată a USR-iștilor”

Daiana Toma-Cioran - dec. 8, 2021
Pensiile speciale, tema preferată a USR-iștilor! În frunte cu Cioloș, aceștia își închipuie că ...
Deputat Maramureș Gheorghe Șimon Putere

În 2022 bugetarii vor primi din nou vouchere de vacanță

Daiana Toma-Cioran - dec. 3, 2021
Proiectul de Ordonanță de Urgență pentru acordarea de vouchere a fost pus în dezbatere publică. ...
România 2022 vouchere bugetari

Guvernul vrea să adopte bugetul de stat pentru 2022 până pe 24 decembrie

Daiana Toma-Cioran - dec. 3, 2021
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat la începutul ședinței de Guvern, că bugetul de stat ...
Guvern premier pim-ministru Nicolae Ciuca

PNDR: Evaluarea cererilor de finanțare depuse în cadrul submăsurilor pentru instalarea tinerilor fermieri și dezvoltarea fermelor mici a fost finalizată

Petruța Gromucz - nov. 25, 2021
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a anunțat finalizarea evaluării cererilor de ...
fermieri ferme finanțare cereri de finanțare

ONG-urile și instituțiile de învățământ pot aplica pentru granturi de până la 15.000 de dolari în cadrul Programului anual de finanțări al Ambasadei SUA la București!

Petruța Gromucz - nov. 23, 2021
Ambasada Statelor Unite ale Americii la București, Biroul de Diplomație Publică, a anunțat ...
fonduri instituții de învățământ ONG granturi

A fost semnat contractul pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate a obiectivului de investiții ”Variantă de ocolire Baia Mare”

Petruța Gromucz - nov. 19, 2021
A fost semnat contractul pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate a obiectivului de ...
varianta ocolitoare studiu de fezabilitate drumuri CJMM

Vor fi operate zboruri externe regulate de pe Aeroportul Internațional Maramureș

Petruța Gromucz - nov. 17, 2021
Potrivit unui comunicat publicat de președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, ...
zboruri externe Maramureș aeroport noi zboruri

Peste 105 milioane de lei pentru servicii socio-educaționale, modernizarea infrastructurii rutiere și sprijinirea mediului de afaceri, prin POR

Petruța Gromucz - nov. 16, 2021
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a anunțat semnarea a 25 de noi ...
POR finanțare dezvoltare contracte de finanțare

POIM: Finanțare în valoare de 18 milioane de lei pentru Spitalul Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș”

Petruța Gromucz - nov. 15, 2021
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a transmis în acest weekend semnarea a 37 noi ...
Baia Mare finanțare Spitalul Județean ,,Dr. Constantin Opriș” MIPE

Au fost aprobate primele documente pentru demararea PNRR. România va beneficia de prefinanțarea de 3,8 miliarde de euro până la finalul anului

Petruța Gromucz - nov. 12, 2021
Guvernul a adoptat în 10 noiembrie 2021, două memorandumuri prin carea mandatat Ministerul ...
PNRR România memorandum Guvern

Expoziție itinerantă ,,Din zestrea Maramureșului”, la Craiova

Petruța Gromucz - nov. 11, 2021
Vineri, 12 noiembrie 2021, ora 11:00, Consiliul Județean Maramureș prin Muzeul Județean de ...
expoziție Maramureș tradiție muzeu

Au fost semnate noi contracte de finanțare pentru achiziția de echipamente medicale și de protecție destinate elevilor și personalului medical

Petruța Gromucz - nov. 10, 2021
Autoritatea de Management pentru POIM 2014-2020 a asigurat semnarea a 3 noi contracte de ...
contracte de finanțare finanțare management echipamente de protecție

O nouă rundă pentru Rabla pentru Electrocasnice și lansarea a 3 noi programe: instalarea de panouri fotovoltaice și staţii de încărcare pentru maşinile electrice și un program dedicat construcției pistelor de biciclete

Petruța Gromucz - nov. 8, 2021
Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos, a anunțat la la sfârșitul săptămânii ...
Rabla electrocasnice sesiune nouă fonduri

Un nou liberal demisionează din grupul parlamentar al PNL acuzând „distrugerea PNL de către cei care au confiscat partidul”

Daiana Toma-Cioran - oct. 29, 2021
După ce fostul președinte PNL, Ludovic Orban, și-a anunțat demisia din grupul parlamentar PNL și ...
politică Partidul Național Liberal PNL demisii

S-a redeschis Centrul de vaccinare de la Caspev Baia Mare. Unde se mai pot vaccina băimărenii?

Daiana Toma-Cioran - oct. 29, 2021
Centrul de vaccinare de la Caspev (strada Săsarului numărul 3) s-a redeschis, aici, băimărenii ...
Baia Mare Maramureș Cătălin Cherecheș Centre de vaccinare

PNRR, aprobat de Consiliul UE! România urmează să primească o prefinanțare de 3,8 miliarde de euro

Petruța Gromucz - oct. 29, 2021
Miniștrii economiei și finanțelor au anunțat ieri, 28 octombrie 2021, aprobarea evaluării ...
PNRR Consiliul UE prefinanțare plan național