vineri, 23 octombrie
Schemele de ajutor de stat pentru susținerea sectorului zootehnic și sectorului vegetal
De Daiana Toma-Cioran - vineri, 04 septembrie în categoria Administrație
51

Distribuie pe rețelele de socializare

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a susținut azi, o conferință de presă unde a prezentat schemele de ajutor de stat pentru susținerea sectorului zootehnic și vegetal în contextul crizei economice generate de pandemia de Covid-19.

Adrian Oros susține că sunt două surse de finanțare, din bani europeni sau din bani europeni rămași neutilizați din măsuri ce nu au fost accesate.

Pentru primele scheme s-au acordat bani din bugetul național: „Am acordat un buget de 1.463 miliarde de lei pentru sectorul vegetal și pentru sectorul zootehnic. (...) Pentru despăgubirile fermierilor afectați de secetă 1. 880 miliarde de lei. Toate aceste depsăgubiri și compensații se vor face prin Apia.”

Ordonanța de Urgență numărul 148, instituie o schemă de ajutor de stat pentru producătorii agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2019 și au fost afectați de secetă. Beneficiar ai acestei scheme sunt 35.000 de fermieri. Termenele sunt foarte scurte, până în 15 septembrie se pot depune solicitările.

Ordonanța numărul 149, care vine în ajutorul crescătorilor de bovine. Cuantumul ajutorului este de 100 de euro pe cap de bovină femelă adultă. Beneficiarii sunt persoanele fizice, personale juridice sau persone fizice autorizate care au peste 91 de capete. Cererea se depunde în termen de 20 de zile, adică până în 29 septembrie 2020. 

Ordonanța numărul 150, privind aprobarea schemei de ajutor de stat pentru crescătorii din sectorul suin. Cuantumul este tot de 100 de euro/ adult, echivalent în lei. Termenul de depunere este de 20 de zile, termenul limită fiind 29 septembrie 2020,

Ordonanța numărul 151, pentru sectorul avicol. Cuantumul ajutorului este de 100 de euro/adult. Termenul este până în 29 septembrie 2020.

Pentru sectorul apicol, s-a elaborat Hotârârea de Guvern numărul 716/2020. Cuantumul este de 25 de lei pe familia de albine. Termenul pentru cererea de solicitare a ajutorului este până în 15 septembrie 2020.

Pentru sectorul vitivinicol Ordonanța de Urgență este în lucru. Cuantumul ajutorului va fi de 500 de euro pe hectar. Beneficiarii vor fi viticultorii carre dețin cod CAEN. Termenul limită este 31 decembrie 2020.

Următoarele măsuri de sprijin sunt acordate din bani europeni. Bugetul total este de 150 de milioane de euro. Compensațiile pot fi până la 7.000 de euro pe exploatație. 

Pentru sectorul bovine, se acordă ajutorul celor care au până la 90 de bovine. Beneficiarul trebuie să dețină minim 5 bovine adulte, înregistrate, ele având minim 24 de luni (2 ani). Cuantumul maxim poate ajunge la 7.000 de euro.

Pentru sectorul de bovine și caprine, suma totală este de 40 de milioane de euro. 

Pentru sectorul de legume, fructe și cartofi, suma totală este de 47 de milioane de euro. Aici, avem 2 condiții, dacă cultivarea legumelor se face în câmp trebuie deținute măcar 0,3 hectare, iar dacă se face în spații protejate suprafața deținută trebuie să fie de 0,1 hectare. 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri