O nouă tragedie își pune amprenta pe spitalele românești. De data aceasta, trei pacienți COVID-19 au decedat din cauza unei defecțiuni la instalația de oxigen a unităţii mobile de terapie intensivă de la spitalul „Victor Babeş” din capitală. Cele trei persoane au decedat ieri după-amiază, după ce ventilatoarele din secția mobilă au intrat în avarie, din cauza unei creșteri bruște de presiune.
Rând pe rând, oficialii au ieșit în față, pentru a da declarații. Cu toate acestea, nu a existat o explicație clară a stării de degradare a sistemului medical. Florin Cîțu a declarat, depășit de situație, că „Nu putem garanta că nu se vor mai întâmpla astfel de tragedii, dar sperăm să nu se mai întâmple.”
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, a precizat în această dimineață că rezultatele anchetei vor fi comunicate de îndată ce sunt finalizate și a transmis că „(...) toată lumea comunică cu toată lumea, pentru că este o situație absolut tristă. Nimeni nu stă și doarme liniștit și se uită la televizor”.
Într-o declarație de presă, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat că „Instalația până la TIR se face de către firme autorizate – și această instalație este făcută de o firmă autorizată contractată de spital, de serviciul de sănătate al primăriei, deci nu este nimic care a fost făcut improvizat. Este autorizat, este făcut totul corect, stocatorul a fost adus special, iar acest TIR a funcționat luni de zile în Argeș până a ajuns aici, deci nu este un TIR care este pus în funcțiune pentru prima dată, și acum a funcționat, sâmbătă, duminică, astăzi până după-masă, fără probleme. Această creștere bruscă a presiunii trebuie să vedem cum s-a produs, dacă este o greșeală umană, dacă este o chestiune tehnică, care nu știm de ea acum, deci asta urmează să descoperim, dar de regulă presiunea ca să intre în TIR mai mare înseamnă că de undeva s-a dat drumul sau a crescut”.
De asemenea, acesta susține că a un angajat al firmei care întreține ventilatoarele era la momentul tragediei la spital, dar a refuzat să intre în TIR-ul ATI pentru că înăuntru se aflau pacienți COVID.
„Mai e de menționat: era un reprezentant al firmei care întreține ventilatoarele în curtea spitalului când s-a întâmplat această situație - din informațiile pe care le avem - dar nu a dorit să intre în TIR și să ajute acolo, având în vedere că în TIR sunt pacienți COVID. Chiar dacă i se ofereau materiale de protecție, tot a preferat să rămână afară și să dea indicații colegilor din interiorul TIR-ului. Aici s-a întâmplat ce nimeni nu-și dorea să se întâmple, anume unii pacienți și dacă au fost luați pe baloanele de ventilație, adică ventilație manuală, au intrat în stop, nu s-a reușit să fie resuscitați. Erau în stare foarte critică, iar 5 pacienți au fost transferați la alte spitale.”
Se pare că în jurul orei 16.25, presiunea a crescut brusc peste 6 bari, acest lucru ducând la intrarea aparatelor în sistem de autoprotecție și le-a făcut să se oprească. Potrivit DSU, personalul medical a semnalat că ventilatoarele au intrat în avarie, dar nu au reușit să repare avaria, deoarece angajatului firmei de întreținere a ventilatoarelor a refuzat să intre, chiar dacă i s-au oferit și materialele de protecție necesare.
Medicul Alexandru Rafila a reacționat după tragedie și susține că problemele din sistemul medical se datorează proastei organizări și lipsei de responsabilitate.
În ultimii ani, în spitalele din România se întâmplă tot mai multe tragedii, dar nu se fac modificări asupra sistemului medical.