Octavian Oprea, președintele Autorității pentru Digitalizarea României, a publicat pe una dintre rețelele de socializare, câteva informații referitoare la cartea de identitate electronică, care ar urma să fie implementată. Acesta a făcut o serie de clarificări tehnice pentru conținutul documentului, și a explicat unde și cum va putea fi utilizat.
„(...) cartea electronică de identitate nu va fi obligatorie. Românii vor putea opta în continuare pentru o carte de identitate simplă, care însă va oferi puține beneficii și va obliga cetățeanul să se lovească de multe din actualele bariere birocratice.”, a explicat Octavian Oprea.
Cartea de identitate electronic va oferi mai multe avantaje, conform președintelui Autorității pentru Digitalizarea României. Cei care vor opta pentru utilizarea ei, își vor putea înregistra semnătura electronic calificată, care va fi emisă de un furnizor de servicii din țară, iar ulterior, cetățeanul o va putea încărca. Octavian Oprea a explicat care va fi componența exactă a cărții de identitate.
„Pentru cei care vor opta pentru folosirea ei, e-ID va oferi mai multe avantaje. Într-un limbaj de IT-ist, cartea electronică de identitate este o piesă hardware care va conține un spațiu de stocare cu 2 partiții, asemenea memoriei unui computer: prima partiție (obișnuita partiție C, pentru Windows și Program Files) va avea încărcate datele biometrice ale cetățeanului, iar cea de-a doua partiție (așa-numita D, pentru media) va putea integra semnătura electronică calificată. trecând de la hardware la software, identitatea va putea fi verificată unitar, la nivelul Uniunii Europene, prin nodul eIDAS, “softul comun” de autentificare al Europei. Autoritatea pentru Digitalizarea României implementează proiectul Sistemul de Interoperabilitate Tehnologică cu Statele Membre UE, #SITUE, ale cărui obiective principale sunt tocmai construcția nodului eIDAS pentru România și interconectarea acestuia cu nodurile eIDAS ale celorlalte state membre și cu furnizorii de identitate și servicii electronice din România.”
Astfel, instituțiile publice din țară, dar și din Uniunea Europeană, vor putea valida identitatea cetățenilor europeni prin cartea de identitate electronică și semnătură. Octavian Oprea a menționat că odată cu implementarea PSCID cartea electronică de identitate va putea fi folosită pentru autentificarea identității în platforma centralizată de identificare. Va fi utilizat telefonul mobil pentru procesul de login.
„ În momentul în care cetățeanul va trebui să se autentifice, va putea apropia cartea electronică de identitate de spatele telefonului și, prin protocolul de transfer de date NFC, identitatea sa va fi verificată instantaneu”, a menționat acesta.
Potrivit ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ciprian Teleman, începând cu luna august, românii vor avea documente de identitate electronice, de dimensiunea unui card bancar.