Premierul Florin Cîțu a anunțat miercuri că Executivul a aprobat memorandumul privind Planul Național de Redresare și Reziliență.
„A fost aprobat astăzi memorandumul care mandatează ministerul Proiectelor Europene pentru a negocia forma pe care o avem astăzi a PNRR. Am cerut ministerelor să se implice pentru a ne asigura că proiectele importante vor fi incluse în forma finală”, a declarat Florin Cîțu, într-o conferință de presă.
În ceea ce privește PNRR, Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a declarat: „Avem un document închegat pe care vom continua discuțiile cu Comisia Europeană pentru a avea, la finalul negocierilor, cea mai bună formulă reforme – investiții – finanțări pentru România”.
Luna trecută a fost pus în dezbatere publică documentul potrivit căruia Guvernul a bugetat prin PNRR cheltuieli mai mari decât cele destinate țării noastre, mai exact de 41 de miliarde de euro. Suma care ar urma să fie alocată este de aproximativ 30 de miliarde de euro.
După aprobarea memorandumului, urmează negocierea cu Comisia Europenă, pentru fiecare component în parte. Banii oferiți de Uniunea Europeană prin PNRR trebuie cheltuiți până în anul 2026, iar până atunci, toate proiectele finanțate prin program trebuie să fie finalizate. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, sumele vor trebui returnate.
Mecanismul structurează intervențiile pe cei șase piloni ai Mecanismului de Redresare și reziliență al UE, astfel:
- Tranziția verde;
- Transformarea digitală;
- Creștere inteligentă, sustenabilă și favorabilă incluziunii, inclusiv coeziune economică, locuri de muncă, productivitate, competitivitate, cercetare, dezvoltare și inovare, precum și o piață internă funcțională, cu întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) puternice;
- Coeziune socială și teritorială;
- Sănătate, precum și reziliență economică, socială și instituțională, în scopul, printre altele, al creșterii nivelului de pregătire pentru situații de criză și a capacității de reacție la criză;
- Politici pentru generația următoare, copii și tineret, cum ar fi educația și competențele.