Pe data de 8 aprilie este sărbătorită Ziua Internațională a Rromilor, care marchează sărbătoarea acestei etnii. Această sărbătoare a fost legalizată odată cu reunirea la Londra din 1971, a primului Congres Mondial al Rromilor. Respectarea drepturilor fundamentale, inclusiv egalitatea de tratament, este una dintre pietrele de temelie ale Uniunii Europene. Cu toate acestea, comunitatea romă, una dintre cele mai mari minorități din Uniunea Europeană și din vecinătatea sa încă nu beneficiază pe deplin de aceste drepturi. Comunitățile de romi nu numai că se confruntă cu prejudecăți, discriminare și marginalizare, dar de foarte multe ori nu au acces nici măcar la servicii de bază, cum ar fi apă curată, salubrizare și hrană. 80% din romi sunt expuși riscului de sărăcie. O astfel de situație îi afectează în primul rând pe romi, dar întinează totodată imaginea comunităților noastre democratice. Ziua Internațională a Romilor reprezintă, prin urmare, o șansă de a duce mai departe acțiunile pozitive întreprinse până în prezent pentru combaterea discriminării romilor și pentru asigurarea integrării lor în toate societățile și țările europene. În ultimul timp s-au înregistrat unele rezultate pozitive, în special în domeniul educației, dar mai sunt încă multe de făcut. Aceste demersuri pot da roade numai dacă ne unim eforturile cu toții, la toate nivelurile. Prin urmare, îndemnăm statele membre și pe partenerii noștri implicați în procesul de aderare să continue demersurile și să ia măsuri concrete de combatere a discriminării și a marginalizării romilor, inclusiv prin sprijinirea participării și reprezentării lor în sfera publică. Romii trăiesc în Europa de peste 700 de ani. Istoria și cultura lor constituie o parte indispensabilă a moștenirii noastre europene, care se caracterizează prin diversitate. Membrii comunităților de romi merită să fie tratați în mod egal și să beneficieze pe deplin de drepturile care le revin în calitate de cetățeni europeni. În final, modul în care asigurăm incluziunea minorităților noastre celor mai vulnerabile reprezintă un test esențial pentru democrația europeană.
1802-Se naște Gheorghe Magheru, care a fost un general și politician român. De alungul timpului a ocupat mai multe funcții, fiind conducătorul armatei revoluționare române din Muntenia, comandant militar în oastea lui Tudor Vladimirescu, iar mai apoi a fost ministru de finanțe în cabinetul revoluționar din Țara Românească de la 1848.
1828-Se naște medicul român, Carol Davila, care avea origine franceză. A pus bazele serviciului sanitar militar, dar și a sănătății publice.
1869-În perioda țaristă este aplicată reforma instituțiilor judecătorești, în Basarabia.
1880-Are loc premierea comediei ,,D ale carnavalului”, la Teatrul Național din București, scrisă de Ion Luca Caragiale.
1885-Moare jurnalistul și politicianul român, Constantin A. Rosetti. Este considerat a fi simbolul mișcării revoluționare de pe teritoriul României.
1909-Regele Carol I al României recunoaște printr-o scrisoare adresată prințului Ferdinand de Saxa Coburg, întemeierea regatului Bulgariei.
1911-Se naște Emil Cioran, unul dintre cei mai importanți și influenți filosofi români. Întreaga sa operă s-a remarcat pentru stilul și aforismele sale omniprezente. În anul 1937, Cioran se stabilește la Paris, alături de partenerul său Simone Boue și începe să trăiască izolat. Se speculează că după moartea lui Boue, au fost găsite în apartamentul în care aceștia trăiau o serie de manuscrise care ar fi fost scoase la licitație în anul 2005. Emil Cioran s-a născut la Rășinari, comitatul Sibiu în acea vreme, unde tatăl său era protopop ortodox. Pe linie maternă, Cioran se trăgea dintr-o familie de nobili transilvăneni.
Emil Cioran a început să studieze filosofia la 17 ani, la Universitatea București, unde i-a studiat în original pe Kant, Schopenhauer și pe Nietzsche. În urma obținerii unei burse, în 1993, și-a continuat studiile în filosofie la Berlin. Prima sa carte a apărut în România, în 1934, Pe culmile disperării, obținând Premiul Comisiei pentru premierea scriitorilor tineri needitați și Premiul Tinerilor Scriitori Români. Au mai apărut: Cartea amăgirilor (1935), Schimbarea la față a României (1936), Lacrimi și Sfinți (1937).
În anul 1940 a început să scrie ultima carte în limba română, Îndreptar pătimaș, după care a abandonat limba română în favoarea limbii franceze. În anul 1937, Cioran a plecat cu o bursă în Franța, unde s-a stabilit definitiv la începutul anului 1941. După ce i s-a retras cetățenia română de către comuniști, a trăit ca apatrid în Franța, unde va publica exclusiv în franceză. A decedat la 84 de ani, la 20 iunie 1995, fiind înmormântat în Cimitirul Montparnasse.
1917-Se naște Florentin Delmar, care a fost un compozitor de muzică ușoară.
1918-Ia naștere la Iași Liga Poporului, care a fost o formațiune politică condusă de generalul Alexandru Averescu.
1920-Regulamentul de funcţionare a comisiilor pentru descongestionarea organismelor administrative din teritoriile unite şi unificarea lor cu vechiul Regat este adoptat în România, printr-un decret regal, iar la Chișinău începe să activeze o comisie regională.
1927-Se naște George Grigoroiu, care a fost un cântăreț și compozitor român.
1929-Se naște criticul și istoricul literar, Liviu Leonte.
1970-Are loc la București ianugurarea Aeroportului Internațional București-Otopeni, care poartă în prezent numele de Aeroportul ,,Henri Coandă”.
1973-Moare unul dinte cei mai influenți pictori și sculptori ai secolului al XX-lea, Pablo Picasso. La vârsta de doar 19 ani, Picasso își expune pentru prima dată lucrările în cadrul localului Els Quatre Gats, în Barcelona.
1980-Moare medicul și membrul Academiei Române, Emil Bruckner. Cercetările sale s-au bazat pe fenomenele de imunitate, dar și pe identificarea și clasificarea formelor anatomo-clinice ale hepatitei cronice.