miercuri, 08 decembrie
Remember-8 aprilie
De Mihai Popan - miercuri, 07 aprilie în categoria Cultură
100

Distribuie pe rețelele de socializare

Pe data de 8 aprilie este sărbătorită Ziua Internațională a Rromilor, care marchează sărbătoarea acestei etnii. Această sărbătoare a fost legalizată odată cu reunirea la Londra din 1971, a primului Congres Mondial al Rromilor. Respectarea drepturilor fundamentale, inclusiv egalitatea de tratament, este una dintre pietrele de temelie ale Uniunii Europene. Cu toate acestea, comunitatea romă, una dintre cele mai mari minorități din Uniunea Europeană și din vecinătatea sa încă nu beneficiază pe deplin de aceste drepturi. Comunitățile de romi nu numai că se confruntă cu prejudecăți, discriminare și marginalizare, dar de foarte multe ori nu au acces nici măcar la servicii de bază, cum ar fi apă curată, salubrizare și hrană. 80% din romi sunt expuși riscului de sărăcie. O astfel de situație îi afectează în primul rând pe romi, dar întinează totodată imaginea comunităților noastre democratice. Ziua Internațională a Romilor reprezintă, prin urmare, o șansă de a duce mai departe acțiunile pozitive întreprinse până în prezent pentru combaterea discriminării romilor și pentru asigurarea integrării lor în toate societățile și țările europene. În ultimul timp s-au înregistrat unele rezultate pozitive, în special în domeniul educației, dar mai sunt încă multe de făcut. Aceste demersuri pot da roade numai dacă ne unim eforturile cu toții, la toate nivelurile. Prin urmare, îndemnăm statele membre și pe partenerii noștri implicați în procesul de aderare să continue demersurile și să ia măsuri concrete de combatere a discriminării și a marginalizării romilor, inclusiv prin sprijinirea participării și reprezentării lor în sfera publică. Romii trăiesc în Europa de peste 700 de ani. Istoria și cultura lor constituie o parte indispensabilă a moștenirii noastre europene, care se caracterizează prin diversitate. Membrii comunităților de romi merită să fie tratați în mod egal și să beneficieze pe deplin de drepturile care le revin în calitate de cetățeni europeni. În final, modul în care asigurăm incluziunea minorităților noastre celor mai vulnerabile reprezintă un test esențial pentru democrația europeană.

1802-Se naște Gheorghe Magheru, care a fost un general și politician român. De alungul timpului a ocupat mai multe funcții, fiind conducătorul armatei revoluționare române din Muntenia, comandant militar în oastea lui Tudor Vladimirescu, iar mai apoi a fost ministru de finanțe în cabinetul revoluționar din Țara Românească de la 1848.

1828-Se naște medicul român, Carol Davila, care avea origine franceză. A pus bazele serviciului sanitar militar, dar și a sănătății publice.

1869-În perioda țaristă este aplicată reforma instituțiilor judecătorești, în Basarabia.

1880-Are loc premierea comediei ,,D ale carnavalului”, la Teatrul Național din București, scrisă de Ion Luca Caragiale.

1885-Moare jurnalistul și politicianul român, Constantin A. Rosetti. Este considerat a fi simbolul mișcării revoluționare de pe teritoriul României.

1909-Regele Carol I al României recunoaște printr-o scrisoare adresată prințului Ferdinand de Saxa Coburg, întemeierea regatului Bulgariei.

1911-Se naște Emil Cioran, unul dintre cei mai importanți și influenți filosofi români. Întreaga sa operă s-a remarcat pentru stilul și aforismele sale omniprezente. În anul 1937, Cioran se stabilește la Paris, alături de partenerul său Simone Boue și începe să trăiască izolat. Se speculează că după moartea lui Boue, au fost găsite în apartamentul în care aceștia trăiau o serie de manuscrise care ar fi fost scoase la licitație în anul 2005. Emil Cioran s-a născut la Rășinari, comitatul Sibiu în acea vreme, unde tatăl său era protopop ortodox. Pe linie maternă, Cioran se trăgea dintr-o familie de nobili transilvăneni.

Emil Cioran a început să studieze filosofia la 17 ani, la Universitatea București, unde i-a studiat în original pe Kant, Schopenhauer și pe Nietzsche. În urma obținerii unei burse, în 1993, și-a continuat studiile în filosofie la Berlin. Prima sa carte a apărut în România, în 1934, Pe culmile disperării, obținând Premiul Comisiei pentru premierea scriitorilor tineri needitați și Premiul Tinerilor Scriitori Români.  Au  mai apărut: Cartea amăgirilor (1935), Schimbarea la față a României (1936), Lacrimi și Sfinți (1937).

În anul 1940 a început să scrie ultima carte în limba română, Îndreptar pătimaș, după care a abandonat limba română în favoarea limbii franceze. În anul 1937, Cioran a plecat cu o bursă în Franța, unde s-a stabilit definitiv la începutul anului 1941. După ce i s-a retras cetățenia română de către comuniști, a trăit ca apatrid în Franța, unde va publica exclusiv în franceză. A decedat la 84 de ani, la 20 iunie 1995, fiind înmormântat în Cimitirul Montparnasse.

1917-Se naște Florentin Delmar, care a fost un compozitor de muzică ușoară.

1918-Ia naștere la Iași Liga Poporului, care a fost o formațiune politică condusă de generalul Alexandru Averescu.

1920-Regulamentul de funcţionare a comisiilor pentru descongestionarea organismelor administrative din teritoriile unite şi unificarea lor cu vechiul Regat este adoptat în România, printr-un decret regal, iar la Chișinău începe să activeze o comisie regională.

1927-Se naște George Grigoroiu, care a fost un cântăreț și compozitor român.

1929-Se naște criticul și istoricul literar, Liviu Leonte.

1970-Are loc la București ianugurarea  Aeroportului Internațional București-Otopeni, care poartă în prezent numele de Aeroportul ,,Henri Coandă”.

1973-Moare unul dinte cei mai influenți pictori și sculptori ai secolului al XX-lea, Pablo Picasso. La vârsta de doar 19 ani, Picasso își expune pentru prima dată lucrările în cadrul localului Els Quatre Gats, în Barcelona.

1980-Moare medicul și membrul Academiei Române, Emil Bruckner. Cercetările sale s-au bazat pe fenomenele de imunitate, dar și pe identificarea și clasificarea formelor anatomo-clinice ale hepatitei cronice.

 

 

 

 

 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Gheorghe Șimon, deputat PSD: „Pensiile speciale, minciuna preferată a USR-iștilor”

Daiana Toma-Cioran - dec. 8, 2021
Pensiile speciale, tema preferată a USR-iștilor! În frunte cu Cioloș, aceștia își închipuie că ...
Deputat Maramureș Gheorghe Șimon Putere

În 2022 bugetarii vor primi din nou vouchere de vacanță

Daiana Toma-Cioran - dec. 3, 2021
Proiectul de Ordonanță de Urgență pentru acordarea de vouchere a fost pus în dezbatere publică. ...
România 2022 vouchere bugetari

Guvernul vrea să adopte bugetul de stat pentru 2022 până pe 24 decembrie

Daiana Toma-Cioran - dec. 3, 2021
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat la începutul ședinței de Guvern, că bugetul de stat ...
Guvern premier pim-ministru Nicolae Ciuca

PNDR: Evaluarea cererilor de finanțare depuse în cadrul submăsurilor pentru instalarea tinerilor fermieri și dezvoltarea fermelor mici a fost finalizată

Petruța Gromucz - nov. 25, 2021
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a anunțat finalizarea evaluării cererilor de ...
fermieri ferme finanțare cereri de finanțare

ONG-urile și instituțiile de învățământ pot aplica pentru granturi de până la 15.000 de dolari în cadrul Programului anual de finanțări al Ambasadei SUA la București!

Petruța Gromucz - nov. 23, 2021
Ambasada Statelor Unite ale Americii la București, Biroul de Diplomație Publică, a anunțat ...
fonduri instituții de învățământ ONG granturi

A fost semnat contractul pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate a obiectivului de investiții ”Variantă de ocolire Baia Mare”

Petruța Gromucz - nov. 19, 2021
A fost semnat contractul pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate a obiectivului de ...
varianta ocolitoare studiu de fezabilitate drumuri CJMM

Vor fi operate zboruri externe regulate de pe Aeroportul Internațional Maramureș

Petruța Gromucz - nov. 17, 2021
Potrivit unui comunicat publicat de președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, ...
zboruri externe Maramureș aeroport noi zboruri

Peste 105 milioane de lei pentru servicii socio-educaționale, modernizarea infrastructurii rutiere și sprijinirea mediului de afaceri, prin POR

Petruța Gromucz - nov. 16, 2021
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a anunțat semnarea a 25 de noi ...
POR finanțare dezvoltare contracte de finanțare

POIM: Finanțare în valoare de 18 milioane de lei pentru Spitalul Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș”

Petruța Gromucz - nov. 15, 2021
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a transmis în acest weekend semnarea a 37 noi ...
Baia Mare finanțare Spitalul Județean ,,Dr. Constantin Opriș” MIPE

Au fost aprobate primele documente pentru demararea PNRR. România va beneficia de prefinanțarea de 3,8 miliarde de euro până la finalul anului

Petruța Gromucz - nov. 12, 2021
Guvernul a adoptat în 10 noiembrie 2021, două memorandumuri prin carea mandatat Ministerul ...
PNRR România memorandum Guvern

Expoziție itinerantă ,,Din zestrea Maramureșului”, la Craiova

Petruța Gromucz - nov. 11, 2021
Vineri, 12 noiembrie 2021, ora 11:00, Consiliul Județean Maramureș prin Muzeul Județean de ...
expoziție Maramureș tradiție muzeu

Au fost semnate noi contracte de finanțare pentru achiziția de echipamente medicale și de protecție destinate elevilor și personalului medical

Petruța Gromucz - nov. 10, 2021
Autoritatea de Management pentru POIM 2014-2020 a asigurat semnarea a 3 noi contracte de ...
contracte de finanțare finanțare management echipamente de protecție

O nouă rundă pentru Rabla pentru Electrocasnice și lansarea a 3 noi programe: instalarea de panouri fotovoltaice și staţii de încărcare pentru maşinile electrice și un program dedicat construcției pistelor de biciclete

Petruța Gromucz - nov. 8, 2021
Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos, a anunțat la la sfârșitul săptămânii ...
Rabla electrocasnice sesiune nouă fonduri

Un nou liberal demisionează din grupul parlamentar al PNL acuzând „distrugerea PNL de către cei care au confiscat partidul”

Daiana Toma-Cioran - oct. 29, 2021
După ce fostul președinte PNL, Ludovic Orban, și-a anunțat demisia din grupul parlamentar PNL și ...
politică Partidul Național Liberal PNL demisii

S-a redeschis Centrul de vaccinare de la Caspev Baia Mare. Unde se mai pot vaccina băimărenii?

Daiana Toma-Cioran - oct. 29, 2021
Centrul de vaccinare de la Caspev (strada Săsarului numărul 3) s-a redeschis, aici, băimărenii ...
Baia Mare Maramureș Cătălin Cherecheș Centre de vaccinare

PNRR, aprobat de Consiliul UE! România urmează să primească o prefinanțare de 3,8 miliarde de euro

Petruța Gromucz - oct. 29, 2021
Miniștrii economiei și finanțelor au anunțat ieri, 28 octombrie 2021, aprobarea evaluării ...
PNRR Consiliul UE prefinanțare plan național

Legea obligativității certificatului verde la locul de muncă, nu a trecut de Senat. Se așteaptă decizia Camerei Deputaților, care este cameră decizională în acest caz

Petruța Gromucz - oct. 28, 2021
Proiectul de lege care introducea obligativitatea certificatului verde la locul de muncă a fost ...
certificatul verde cameră decizională senat camera deputaților

500 milioane de lei pentru UAT-uri în vederea creșterii eficienței energetice a infrastructurii de iluminat public

Petruța Gromucz - oct. 28, 2021
Începând de luni, 25 octombrie 2021, ora 10.00, unitățile administrativ-teritoriale care doresc ...
economie iluminat public UAT România

CE a aprobat schema destinată IMM-urilor afectate de pandemie pentru investiții în activități productive

Petruța Gromucz - oct. 28, 2021
Comisia Europeană a aprobat o schemă românească în valoare de 358 de milioane EUR (1,772 ...
economie Comisia Europeană schemă românească pandemie

Dan Barna: „USR nu este Hopa-Mitică în negocierile PNL cu PSD. Fie refacem coaliția, fie mergem în opoziție”

Daiana Toma-Cioran - oct. 27, 2021
Vicepreședintele USR, Dan Barna, a declarat ieri seară că partidul este dispus să reia ...
politică Dan Barna putere opoziție