Ziua Jandarmeriei Române este sărbătorită pe data de 3 aprilie, iar această dată marchează decizia domnitorului Moldovei, Grigore Alexandru Ghica, din anul 1850, de a schimba denumirea organelor de ordine. Acesta aproba hotărârea Divanului Obștesc, prin semnarea actului de înființare a jandarmeriei române și presupunea schimbarea Corpului Slujitorilor în jandarm. Domnul Moldovei a deschis la data de 17 februarie 1850 prima adunare a Divanului Obștesc, iar mai apoi peste 8 zile solicită Divanului să ia în vedere proiectul pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi. Divanul Obştesc a votat această legiuire la 12 martie 1850, iar la 22 martie 1850, l-a înştiinţat pe domnul Moldovei că a încheiat lucrările pentru reformarea Corpului slujitorilor, în cel de jandarmi. Jandarmeria a cunoscut un amplu proces de modernizare în perioada domniei lui Alexandru Ioan Cuza. Necesitatea elaborării unei legi de organizare a Jandarmeriei în întreaga ţară a dus la promulgarea Legii pentru organizarea Jandarmeriei rurale, prin Decretul Regal nr. 2919 din 30 august 1893, urmată de Regulamentul de aplicare a Legii Jandarmeriei rurale din 1 septembrie 1893. În prezent, activitatea Jandarmeriei Române este reglementată de Legea nr. 550 din 29 noiembrie 2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române, care stabileşte statutul, atribuţiile şi competenţele instituţiei, organizarea şi conducerea, drepturile şi obligaţiile personalului instituţiei.
1596-Moare marele general turc, Sinan Pașa, care era temutul adversar al domnitorului Mihai Viteazul. Sinan Pașa s-a născut într-o familie săracă din Albania, iar ulterior a fost recrutat ca ienicer și în 1569 a devenit guvernator al Egiptului, conducând luptele pentru cucerirea Yemenului în 1571.
1653-Vasile Lupu își încheie prima domnie în Moldova. Poreclit ,,Albanezul”, a susținut o politică intensă a ortodoxiei, ctitorind biserica Trei Ierarhi din Iași, întemeind Academia Vasiliană și sprijinind activitatea tipografică din Moldova.
1844-Alexandru Ioan Cuza se căsătorește cu Elena Rosetti-Solescu, care era fiica postelnicului Iordache Rosetti.
1880-Se naște George Valentin Bibescu, care a fost unul dintre cei mai de succes piloți români. A fost fondatorul Automobilului Clubului Român în 1904, înființând Clubul Aviatic Român în 1909 și Liga Națională Aeriană, trei ani mai târziu.
1889-Se naște Grigoraș Dinicu, fiind un compozitor și violonist român. Este cunoscut pentru modul său de interpretare unică a vechilor piese muzicale din repertoriul lăutăresc. Avea un stil sobru individual și o tehnică instrumentală de excepție.
1897-Debutul scriitorului Mihail Sadoveanu în ziarul umoristic ,,Dracul” din București. Este considerat a fi unul dintre cei mai importanți și prolifici prozatori români din prima jumătate a secolului al XX-lea și are o carieră ce se întinde pe parcursul a cincizeci de ani.
1918-Ia ființă Liga Poporului, avându-i ca și conducători pe generalul Alexandru Averescu și Constantin Argentoianu, iar această formațiune politică poartă numele de Partidul Poporului, din 1920.
1918-Este validată lista componentă a noului Consiliu al Directorilor, de către Sfatul Țării Republicii Democratice Moldovenești.
1922-Iosif Vissarionovici Stalin îl succede pe Vladimir Ilici Lenin la conducerea partidului bolșevic al Uniunii Sovietice. Tatăl său a fost georgian, iar mama osetină și a devenit revoluționar bolșevic și conducător sovietic, după această Revoluția Bolșevică din Octombrie.
1927-Se naște Luigi Ionescu, cântăreț român de muzică ușoară. Îmbrățisează arta muzicii ușoare de la o vârstă fragedă, numele său fiind legat de de o serie de șlagăre românești sau internaționale interpretate în limba română.
1944-Moare activistul politic de stânga și pictor realist, Octav Băncilă.
1948-Este semnat Planul Marshall de către președintele Americii, Harry Truman, care prevedea ajutorarea cu 5 miliarde de dolari pentru 16 țări europene, afectate de a doua conflagrație mondială.
1956-Are loc ședința Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Român, care îi sfințește supremația lui Gheorghe Gheorghiu-Dej și cade linia Iosif Chișinevski-Miron Constantinescu.
1968-În urma Decretului 295 este înființat Consiliul Securității Statului.
1992-Moare Andrei Izbaș, eroul luptelor din Transnistria împotriva separatiștilor sprijiniți militar din Moldova.