marți, 13 aprilie
Remember- 2 aprilie
De Mihai Popan - vineri, 02 aprilie în categoria Cultură
23

Distribuie pe rețelele de socializare

Anual, pe data de 2 aprilie, este marcată Ziua Mondială de Sensibilizare față de Autism, cu scopul de a evidenția necesitatea de implicare în îmbunătățirea calității vieții persoanelor care suferă de această afecțiune. În lume, rata autismului este ridicată, iar persoanele cu autism necesită înțelegere din partea tuturor pentru a  se putea integra în societate. 

Ziua Internaţională a Cărţii pentru copii este celebrată în 2 aprilie și are drept scop insuflarea dragostei pentru lectură în rândul copiilor. Această dată coincide cu ziua în care s-a născut îndrăgitul scriitor Hans Christian Andersen. Această zi este  sărbătorită încă din 1967, iar inițiatorii celebrării acestei zile afirmă faptul că Litera dă  startul unei campanii intense de încurajare a lecturii în rândul celor tineri. În toate țările dascălii își înscriu școala la care predau pe concursul organizat online pe Facebook Litera Mică, iar pe data de 2 aprilie câștigătorii primesc sute de cărți pentru a-și întregi biblioteca școlii. Câștigătorii primesc cărți din sute de volume cunoscute: Biblioteca pentru Toți Copiii, Tom  și Jerry, seria de cărți ecranizate „Labirintul” și, totodată, cărți utile pentru școală, printre care colecțiile „Scriitori români ilustrați” și„Dicționarul elevului deștept”. 

Tot în această zi s-a născut îndrăgitul scriitor de basme și cărți pentru copii Hans Christian Andersen la Odense, în Danemarca. Este cunoscut pentru celebrele basme ,,Crăiasa Zăpezii'', ,,Mica Sirenă", ,,Soldatul de Plumb". Andersen și-a asigurat succesul în 1829 cu povestea ,,O călătorie de la Canalul Holmen la capătul  răsăritean al Insulei Amager în anii 1828 și  1829”, iar în acea perioadă a mai publicat o farsă și o  colecție de poeme. Vizita în Suedia a scriitorului îl inspiră să creeze o povestire care să prezinte relația de rudenie dintre suedezi, norvegieni și danezi. Această povestire surprinde relația armonioasă și frumusețea spiritului nordic, dar și modul în care cele trei națiuni s-au dezvoltat gradat împreună. Pe lângă faimoasele sale jurnale de călătorie, vizita scriitorului de la Orșova îl motivează să scrie ,,Femeia Valahă", pe care o publică mai târziu în volumul Bazarul unui poet. Marele scriitor a căzut în timpul nopții din pat și nu și a mai revenit niciodată în totalitate și a murit câteva luni mai târziu, mai precis în vara anului 1875, în casa unor prieteni de ai săi, la Copenhaga. 

La 2 aprilie, în fiecare an, în România, este sărbătorită Ziua Instituţiei Prefectului, deoarece în 1864, la 2 aprilie, a fost instituită noțiunea de prefect prin lege. 

 • 1711-Este încheiat Tratatul de la Luțk, între domnul moldovean Dimitrie Cantemir şi ţarul rus Petru cel Mare. Rusia se angaja să acorde Moldovei sprijin în lupta anti otomană și să recunoască domnia ereditară în familia Cantemireștilor, dar și autoritatea absolută a domnului.
 • 1840–Se naște scriitorul francez Émile Zola, reprezentant al școlii naturaliste și personaj public cu rol în procesul de liberalizare politică al Franței, datorită căruia Afacerea Dreyfus a căpătat o dimensiune națională.
 • 1864-Sunt votate, în România, Legea comunală care prevedea organizarea comunelor urbane şi rurale şi Legea pentru înfiinţarea consiliilor judeţene, amândouă de inspiraţie franceză.
 • 1866- Populația celor două Principate Unite Românești, Moldova și  Muntenia, este consultată în legătură cu aducerea ca domn al țării a unui prinț străin, Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, proclamat domnitor al României după cucerirea Independenței.
 • 1867-Marele poet Mihai Eminescu publică poemul Ce-ți doresc eu ție, dulceRomânie, în revista ardeleană  Familia,  condusă de Iosif Vulcan.
 • 1872-Moare Samuel Morse, inventatorul codului telegrafic  care-i poartă numele.
 • 1875 –Se naște Walter Chrysler, fondatorul companiei de automobile americane Chrysler.
 • 1879-Prințul Brâncoveanu, în timp ce se afla în misiune specială la Copenhaga, este primit în audiență solemnă de regele Christian al IX-lea al Danemarcei, căruia îi notifică independența României.
 • 1884-Istoricul Bogdan Petriceicu Hașdeu este însărcinat de Academia Romană cu realizarea dicționarului Etymologicum Magnum Romaniae, al limbii istorice și poporane.
 • 1915–Se naște cântărețul și compozitorul român Gică Petrescu.
 • 1939-Apare săptămînalul România literară, laBucurești, sub direcţia scriitorului Cezar Petrescu.
 • 1944-Ministrul de externe al URSS, Viaceslav Molotov, dă o declarație privind intrarea trupelor Armatei Roșii pe teritoriul României, afirmând că regimul politic existent nu va fi modificat.
 • 1949-Sunt naționalizate farmaciile urbane, laboratoarele chimico-farmaceutice și de analiză medicală.
 • 2002-Amata israeliană începe asediul Bisericii Nașterii Domnului din Betheleem, în care erau refugiați 200 de palestinieni înarmaţi.
 • 2005–Moare Papa Ioan Paul al II-lea, cardinalul polonez Karol Wojtyla, arhiepiscop de Cracovia, la vârsta de 84 de ani, după 26 de ani de pontificat. A fost ales papă la 16 octombrie 1978.
 • 2008-Începe Summit-ul NATO, la București, unul dintre cele mai mari evenimente politice, care a reunit la Palatul Parlamentului 26 de lideri ai ţărilor aliate.

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

POR: S-a lansat un nou apel pentru întreprinderile sociale de inserție din cadrul strategiilor de dezvoltare locală. Proiectele pot fi depuse astăzi și mâine

Petruța Gromucz - apr. 13, 2021
Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 a publicat ...
proiecte finanțare fonduri economie

Au început înscrierile pentru Programul IMM Leasing Echipamente și Utilaje 2021

Petruța Gromucz - apr. 13, 2021
Programul IMM Leasing Echipamente și Utilaje 2021 urmează să fie deschis. Conform Fondului ...
economie finanțare IMM echipamente și utilaje

Dan Barna, despre Ministrul Voiculescu: „Nu e un diamant pentru managementul Sănătății, dar e cea mai bună opțiune pe care o avem acum”

Daiana Toma-Cioran - apr. 13, 2021
Vicepremierul Dan Barna a declarat ieri, într-un interviu la Hotnews, că în Coaliție s-a decis ...
USR PLUS Dan Barna Vicepremier Vlad Voiculescu

Maramureșenii se pot vaccina cu AstraZeneca fără să se programeze. Unde pot fi administrate dozele?

Petruța Gromucz - apr. 13, 2021
Având în vedere instrucțiunea Comitetului Național pentru Coordonarea Activităților de Vaccinare ...
vaccin AstraZeneca pandemie coronavirus

Pentru copiii mai mici de 3 ani nu se plăteşte întreţinere. Legea asociaţiilor de proprietari a fost modificată în Senat

Daiana Toma-Cioran - apr. 13, 2021
Senatul a adoptat, ieri, în plen, o propunerea pentru modificarea Legii privind funcţionarea ...
Senat întreținere legea asociațiilor de propietari

Marcel Ciolacu a anunțat o nouă moțiune simplă împotriva Ministrului Sănătății: „Voiculescu e gol și în suflet și în cap”. USR PLUS se teme că moțiunea PSD împotriva Ministrului Voiculescu ar putea trece

Daiana Toma-Cioran - apr. 13, 2021
Marcel Ciolacu, liderul PSD, a anunțat că partidul va depune o moțiune simplă împotriva ...
Putere Opoziție Coaliția de guvernare PNL

Oamenii își pierd viața în spitalele românești. Florin Cîțu, despre tragedia de la Victor Babeș: „Nu putem garanta că nu se vor mai întâmpla astfel de tragedii, dar sperăm să nu se mai întâmple.”

Petruța Gromucz - apr. 13, 2021
O nouă tragedie își pune amprenta pe spitalele românești. De data aceasta, trei pacienți ...
tragedie spitale românești sistem medical ATI

Exponatul săptămânii la Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
EXPONATUL SĂPTĂMÂNII-Scheelit, cuarțScheelitul (CaWO₄) – mineral asociat wolframitului ...
cultură exponatul săptămânii Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare istorie

56.988 de români s-au vaccinat până în prezent, iar 12.145 au avut reacții adverse

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
Potrivit datelor puse la dispoziție de Institutul Național de Sănătate Publică, prin aplicaţia ...
România vaccin pandemie coronavirus

Deputatul Alexandru Rafila, despre obiectivul premierului Florin Cîțu: „1 august este o dată bună pentru vacanțe, nu pentru atingerea țintei de 10 milioane de vaccinați”

Daiana Toma-Cioran - apr. 12, 2021
Alexandru Rafila a vorbit la Digi24 despre obiectivul premierului Cîțu de a avea 10 milioane de ...
Alexandru Rafila Deputat PSD rOMÂNIA 2021

Lucian Bode, Ministrul Afacerilor Interne: „Când te îmbolnăvești în România trebuie să ai încredere în Dumnezeu și în sistemul medical”

Daiana Toma-Cioran - apr. 12, 2021
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode,  a declarat în această dimineață că atunci când ...
Lucian Bode Ministrul Afacerilor Interne România 2021

Maramureșul, al treilea județ pe lista zonelor verzi din România

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
Grupul de Comunicare Strategică a informat ieri că un număr de 14 județe se află în zona roșie, ...
coronavirus rată de incidență zone verzi Maramureș

Tensiuni în Coliția de guvernare. Război în declarații între premierul Cîțu și Ministrul Sănătății Voiculescu. Liberalii îl vor demis pe Voiculescu, USR PLUS amenință cu demiterea Guvernului

Daiana Toma-Cioran - apr. 12, 2021
Cresc tensiunile din Coaliția de Guvernare și sunt tot mai evidente. Potrivit unor informatii ...
premier prim-ministru Florin Cîțu Ministrul Sănătății

Florin Cîțu, despre vaccinarea anti-Covid-19: „ Îi încurajez pe toți românii să se înregistreze în portalul RoVaccinare și să se vaccineze”

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
Prim-ministrul Florin Cîțu a transmis că România va ajunge la o capacitate de vaccinare de ...
vaccin pandemie coronavirus campanie de vaccinare

Coronavirus: situația îmbolnăvirilor SARS-CoV-2 din ultima săptămână în județul Maramureș. Numărul de îmbolnăviri a scăzut față de săptămâna trecută

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
Conform Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, în ultima săptămână, în ...
Coronavirus pandemie actualizare Maramureș

O nouă tranșă de vaccin Pfizer BioNTech sosește mâine în țară

Petruța Gromucz - apr. 11, 2021
Mâine, 12 aprilie, sosește în România o nouă tranșă de vaccin de la Pfizer BioNTech care constă ...
vaccin Pfizer tranșă România

47 de grădinițe din Maramureș, deschise în vacanță. Preșcolarii pot participa fizic la activități educaționale

Petruța Gromucz - apr. 11, 2021
Conform prevederilor Ordinului ministrului educației, nr. 3558/29.01.2021, pentru modificarea și ...
educație grădinițe copii activități

Un nou posibil efect advers al vaccinului AstraZeneca, investigat de Agenția Europeană a Medicamentului. Au apărut reacții adverse severe și în cazul vaccinului Johnson&Johnson

Petruța Gromucz - apr. 10, 2021
 Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat că face investigații în cazul unei ...
sănătate vaccin pandemie coronavirus

Decizie: Curtea de Apel Cluj îl obligă pe primarul Cătălin Cherecheș să dea la Stat aproape 2,7 milioane de lei, sumă cu caracter nejustificat

Petruța Gromucz - apr. 10, 2021
Curtea de Apel Cluj a admis sesizarea Comisiei de cercetare a averilor din cadrul aceleași ...
Cherecheș dosar DNA Curtea de apel Cluj avere

Situația vaccinărilor în Maramureș. O echipă mobilă se deplasează pe teren pentru vaccinarea persoanelor imobilizate/nedeplasabile

Petruța Gromucz - apr. 10, 2021
Până la data de 08.04.2021, în județul Maramureș au fost vaccinate 97.490 persoane. Cu prima ...
vaccinare pandemie Maramureș doze de vaccin