duminică, 25 iulie
Remember- 1 aprilie
De Mihai Popan - joi, 01 aprilie în categoria Cultură
42

Distribuie pe rețelele de socializare

1 Aprilie este recunoscută în anumite culturi ca Ziua păcălelilor, cunoscută în unele țări europene încă din secolul XVI. Unii susțin că această tradiție datează din 1564, când regele Carol al IX-lea al Franței a mutat Anul Nou pe data de 1 aprilie, iar oamenii au continuat să-și ofere cadouri,  dar sub forma unor glume sau farse. Alții sunt de părere că la originea acestei zile stă Păcăleala lui Noe, care și-a trimis porumbelul să caute greșit pământul după ce „potopul biblic” a început să se rtragă de pe uscat, în 1 aprilie. Este o zi a farselor, în care oamenii se distrează făcând glume și încercând să-i păcălească pe cei apropiați. Această zi este marcată în SUA, Marea Britanie, Spania, Italia, Suedia, Portugalia, Norvegia, Germania, Franța și în țara noastră. Tradiția spune că păcălelile trebuie făcute înainte de prânz, în caz contrar putând aduce ghinion celui care păcălește.

În România, pe data de 1 aprilie este marcată anual Ziua națională de cinstire a memoriei românilor, victime ale masacrelor de la Fântâna Albă și alte zone, dar și a victimelor deportărilor, foametei sau altor forme de represiune cauzate de regimul totalitar sovietic în nordul Bucovinei, ținutul Herța.

 1 aprilie – octombrie 1096 – Se desfășoară o parte a primei Cruciade a țăranilor, pe parcursul a șase luni.

 1582 - Regele Carol al IX-lea al Franței dă ordin să se  schimbe calendarul iulian cu cel gregorian și să se renunțe la  socotirea Anului Nou de la 1 aprilie.

1778 - Designerul Oliver Pollock  (New Orleans) concepe simbolul dolarului american ($).

1784 - Împăratul Iosif al II-lea îl primește pe Horea în audiență, care îi prezintă situația grea a țărănimii din Transilvania. Horea, Cloșca și Crișan au fost conducătorii Răscoalei Țărănești de la 1784 din Transilvania, înăbușită de armata austriacă. Crișan s-a spânzurat în închisoarea de la Alba Iulia, iar Horea și Cloșca au fost trași pe roată.

1824 - Domnitorul muntean Grigore Ghica aprobă propunerea arhitectului Hartl și a inginerului Freiwald de a pava străzile din București cu piatră cioplită.

1834 - Generalul rus Pavel Dmitrievici Kiseleff, comandant al trupelor ruseşti în Principatele Româneşti în timpul războiului ruso-turc, încetează a mai fi preşedinte plenipotenţiar al Divanurilor Moldovei şi Valahiei. 

1859 - Dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Munteniei și Moldovei este recunoscută de Franța, Marea Britanie, Rusia, Prusia și Regatul Sardiniei, la Conferința reprezentanților puterilor garante de la Paris.

1865 – Se naște omul politic român Ștefan Cicio Pop, fost ministru de Externe și președinte al Camerei Deputaților.

 1866 – Ia ființă Societatea Literară Română, actuala Academie de Ştiinţe a României.

1878 - Mihail Kogălniceanu înaintează consulului general al Rusiei la București, D.F. Stuart, o notă de protest față de ocuparea de trupele țariste a unor localități din România.

1881 – Se naște poetul ardelean Octavian Goga, în satul Răşinari, Sibiu,în Transilvania. A fost politician de extremă dreaptă şi prim-ministrul României. Prima sa poezie a fost publicată în ziarul Tribuna din Sibiu, intitulată ,,Atunci și acum'', semnată Tavi. Ion Pop Reteganul, care făcea parte din cadrul ziarului Revista ilustrată din Bistrița îi comunica tânărului poet: ,,Ai talent, tinere amic, cultivează-l cu diligenţă, că poţi deveni mare. Ziua bună de dimineaţă se arată. Nu cumva să neglijezi datorinţele de studinte". În anul 1905 apare la Budapesta volumul Poezii, reeditat la București și mai apoi la Sibiu, iar după acest eveniment literar, tânărul poet devine cunoscut opinii publice. S-a înscris pentru prima dată în cadrul unui liceu de stat din Sibiu, iar ulterior a urmat cursurile facultății de Litere și Filosofie din cadrul Universității din Budapesta, pe care le-a încheiat în 1904. Până să înceapă prima conflagrație mondială, Goga s-a axat pe cariera de ziarist, diferite articole fiind publicate în revista Țara Noastră sau ziarul Adevărul, proza sa jurnalistică fiind comparată cu cea eminesciană. Poetul se bucura la vârsta de 25 de ani de un prestigiu literar remarcabil, iar cariera sa de politician nu a avut un succes asemănător, guvernul prezidat de Goga fiind  demis după 44 de zile. În parcul castelului de la Ciucea, poetul suferă un infarct și a murit câteva zile mai târziu, la vârsta de 57 de ani.

1894 – Este înființată Banca Agricolă cu capital românesc, cu sucursale în toate judeţele ţării. Banca Agricolă din România acorda împrumuturi de cel mult 1 000 lei, pe 3, 6 şi 9 luni, cu o dobîndă de 10% anual.

1910 - Este înfiinţată, de  Spiru Haret, Comisia Istorică a României, cu scopul de a publica în ediţii critice a cronicilor româneşti şi a altor izvoare (documente interne şi inscripţii din secolele XIV-XVIII si a cronicilor străine care tratau despre ţările române, monumente vechi literare, etc.). 

1912 – Este înființată Şcoala militară de pilotaj, la Cotroceni, în București, condusă de maiorul Ion Maori. A avut contribuție în pregătirea a numeroşi piloţi, mulţi dintre ei acoperindu-se de glorie in timpul Primului Război Mondial.

 1918 - Este desfiinţată vama de la Ungheni, iar graniţa de la Prut se mută pe Nistru, ca urmare a votării unirii Republicii Democratice Moldovenești cu România.

1919 - România trece la Calendarul gregorian, adoptat prin Decretul-lege din 5 martie 1919.

1920 - N.Dunăreanu şi L.Marian scot primul număr al revistei Renaşterea Moldovei, la Chișinău, în România, sub al cărei titlu era scris Revistă literară şi de propagandă naţională.

1921 – Ia ființă Opera Româna din București.

 1 aprilie 1924 – Sunt pronunțate sentințele în procesul participanților la Puciul din noiembrie (1923) de la München: cinci ani închisoare și amendă pentru Hitler și alți acuzați, achitarea generalului Ludendorff.

1941 -Armata sovietică masacrează 2500 de cetățeni români, la Fântâna Albă, în Bucovina de Nord, ocupată de Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste, ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov. 

1959 – Se naște fotbalistul român Helmuth Duckadam, care a  jucat la echipele Steaua Bucureşti şi Constructorul Arad, supranumit Eroul de la Sevilla.

1960 - NASA lansează primul satelit meteorologic.

1962 -Moare pictorul român Camil Ressu,  personalitate marcantă a artei românești.

1976 – Este fondată compania Apple Computers, de către Steve Jobs și Steve Wozniak, care va lansa în anii ’80 computerul personal Macintosh.

2002 - Olanda devine prima țară din lume care legalizează eutanasia.

 2003 - Orașul Constanța devine port liber.

 2003 – Are loc vizita de stat în România a regelui Juan Carlos al Spaniei și a reginei Sofia, la invitația președintelui Ion Iliescu.

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Congresul PNL, principala sursă de tensiuni în Coaliția de guvernare. Cristian Ghinea: „Vreau să se termine coșmarul asta, nu mai putem”

Daiana Toma-Cioran - iul. 23, 2021
Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a vorbitla Digi24 despre ...
politică Coaliție guvernare Congres PNL

Din 6 august în Italia devine obligatoriu permisul de sănătate

Daiana Toma-Cioran - iul. 23, 2021
Italia introduce din 6 august un permis de sănătate obligatoriu pentru acces în locuri cu spaţii ...
permis de sănătate certificat verde Italia pandemie

IPJ Maramureș: Nimeni nu scapă basma curată de eroul nostru canin Teba!

Daiana Toma-Cioran - iul. 23, 2021
Câinele este un prieten dedicat omului și stăpânului, dar dușmanul persoanelor care ...
Inspectoratul Județean de Poliție IPJ Maramureș Teba

Lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată. 35 de țări, în zona roșie

Petruța Gromucz - iul. 22, 2021
Lista statelor cu risc epidemiologic a fost actualizată de Comitetul pentru Situații de ...
listă zone zona roșie zona galbenă

Primarii vor primi bani pentru drumuri, gaze, apă și canalizare prin Programul de Investiţii în Infrastructura Locală

Daiana Toma-Cioran - iul. 22, 2021
Cseke Attila, Ministrul Dezvoltării, spune că la nivelul ministerului sunt identificate trei ...
primării primari bani investiții

PSD acuză Guvernul: „Zero euro din PNRR în 2021”

Daiana Toma-Cioran - iul. 22, 2021
PSD spune, într-o postare pe pagina lor de Facebook, acuză Executivul că este vinovat de ...
PSD Guvern PNRR România

Maramureșul primește de la Guvern 9 milioane de lei. Pentru ce vor fi folosiți banii?

Petruța Gromucz - iul. 22, 2021
Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș, a anunțat prin intermediul unei ...
Maramureș Guvern sumă bani alocați

APIA: Peste 14.000 de cereri înregistrate în cadrul campaniei de înscriere în Programul pentru susținerea producției de legume în spații protejate

Petruța Gromucz - iul. 22, 2021
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a informat ieri, 21 iulie 2021, faptul că în ...
APIA cereri susținerea producției legume

Consiliul Local Baia Mare: Proiectul de hotărâre privind aprobarea contractării unui împrumut în valoare de 100 milioane lei a trecut

Daiana Toma-Cioran - iul. 21, 2021
Astăzi, 21 iulie 2021, de la ora 10:00, a avut loc o nouă Ședință Ordinară a Consiliului ...
ședință ordinară Consiliul Local Baia Mare Maramureș

Vicepremierul Dan Barna: „PNRR va fi aprobat în septembrie. Cred că la începutul anului vor veni primele zeci de milioane în ţară”

Daiana Toma-Cioran - iul. 21, 2021
Copreședintele USRPLUS, Dan Barna, a spus că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă va fi ...
Dan Barna vicepremier copreședinte USR PLUS

Muzeului Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare», se redeschide!

Petruța Gromucz - iul. 21, 2021
Consiliul Județean Maramureș vă invită vineri, 23 iulie 2021, la redeschiderea Muzeului Județean ...
artă muzeu Baia Mare Maramureș

Legea a fost promulgată: persoanele care au lucrat în industria de producție a energiei beneficiază de reducerea vârstei de pensionare

Daiana Toma-Cioran - iul. 20, 2021
Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a promulgat legea care prevede că angajaţii care ...
lege promulgare președintele României Klaus Iohannis

Acțiune de mare amploare executată de polițiștii maramureșeni

Daiana Toma-Cioran - iul. 20, 2021
În perioada 15-18 iulie a.c.  polițiștii rutieri, de ordine publică, de ...
112 Inspectoratul de Poliție Județean IPJ Maramureș

Maraton de vaccinare în municipiul Baia Mare

Daiana Toma-Cioran - iul. 20, 2021
Consiliul Județean Maramureș, Instituția Prefectului Maramureș, Municipiul Baia Mare, Direcția ...
pandemie coronavirus vaccinare maraton

Perioada pentru înscrierile la măsura HoReCa se prelungește cu o săptămână

Petruța Gromucz - iul. 20, 2021
Termenul de înscriere a firmelor din HoReCa în schema de ajutor, a fost prelungită cu o ...
economie horeca sprijin financiar prelungire

MADR: Submăsurile 6.2 și 6.4 se vor lansa în septembrie! Criteriile oficiale de selecție pentru toate măsurile tranzitorii

Petruța Gromucz - iul. 20, 2021
Comitetul de Monitorizare pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 a ...
economie dezvoltare rurală PNDR România

Ministerul Afacerilor Externe: Atenționare de călătorie pentru turiștii care merg în vacanță în Grecia

Daiana Toma-Cioran - iul. 19, 2021
Românii care merg în Grecia sunt avertizați de Ministerul Afacerilor Externe că țara este sub ...
actualități România 2021 Grecia

Proiectul "Revitalizarea turismului montan în județul Maramureș prin modernizarea și extinderea infrastructurii de trasee turistice montane", prinde contur.

Petruța Gromucz - iul. 19, 2021
Proiectul ”Revitalizarea turismului montan în județul Maramureș prin modernizarea și extinderea ...
Maramureș proiect turism turism montan

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă: Valul 4 va fi al nevaccinaților. Varianta Delta face ravagii în 100 de țări

Petruța Gromucz - iul. 19, 2021
Ioana Mihăilă, Ministrul Sănătății, a declarat că valul al 4-lea de pandemie nu îi va afecta pe ...
varianta Delta pandemie coronavirus îmbolnăviri

Alegeri interne în filiala județeană Maramureș a Partidului Național Liberal. Cum arată noul Birou Politic Județean al PNL

Daiana Toma-Cioran - iul. 18, 2021
Astăzi, 18 iulie 2021, filiala județeană Maramureș a Partidului Național Liberal și-a ales ...
Partidul Național Liberal PNL Maramureș Baia Mare