marți, 13 aprilie
Remember- 1 aprilie
De Mihai Popan - joi, 01 aprilie în categoria Cultură
22

Distribuie pe rețelele de socializare

1 Aprilie este recunoscută în anumite culturi ca Ziua păcălelilor, cunoscută în unele țări europene încă din secolul XVI. Unii susțin că această tradiție datează din 1564, când regele Carol al IX-lea al Franței a mutat Anul Nou pe data de 1 aprilie, iar oamenii au continuat să-și ofere cadouri,  dar sub forma unor glume sau farse. Alții sunt de părere că la originea acestei zile stă Păcăleala lui Noe, care și-a trimis porumbelul să caute greșit pământul după ce „potopul biblic” a început să se rtragă de pe uscat, în 1 aprilie. Este o zi a farselor, în care oamenii se distrează făcând glume și încercând să-i păcălească pe cei apropiați. Această zi este marcată în SUA, Marea Britanie, Spania, Italia, Suedia, Portugalia, Norvegia, Germania, Franța și în țara noastră. Tradiția spune că păcălelile trebuie făcute înainte de prânz, în caz contrar putând aduce ghinion celui care păcălește.

În România, pe data de 1 aprilie este marcată anual Ziua națională de cinstire a memoriei românilor, victime ale masacrelor de la Fântâna Albă și alte zone, dar și a victimelor deportărilor, foametei sau altor forme de represiune cauzate de regimul totalitar sovietic în nordul Bucovinei, ținutul Herța.

 1 aprilie – octombrie 1096 – Se desfășoară o parte a primei Cruciade a țăranilor, pe parcursul a șase luni.

 1582 - Regele Carol al IX-lea al Franței dă ordin să se  schimbe calendarul iulian cu cel gregorian și să se renunțe la  socotirea Anului Nou de la 1 aprilie.

1778 - Designerul Oliver Pollock  (New Orleans) concepe simbolul dolarului american ($).

1784 - Împăratul Iosif al II-lea îl primește pe Horea în audiență, care îi prezintă situația grea a țărănimii din Transilvania. Horea, Cloșca și Crișan au fost conducătorii Răscoalei Țărănești de la 1784 din Transilvania, înăbușită de armata austriacă. Crișan s-a spânzurat în închisoarea de la Alba Iulia, iar Horea și Cloșca au fost trași pe roată.

1824 - Domnitorul muntean Grigore Ghica aprobă propunerea arhitectului Hartl și a inginerului Freiwald de a pava străzile din București cu piatră cioplită.

1834 - Generalul rus Pavel Dmitrievici Kiseleff, comandant al trupelor ruseşti în Principatele Româneşti în timpul războiului ruso-turc, încetează a mai fi preşedinte plenipotenţiar al Divanurilor Moldovei şi Valahiei. 

1859 - Dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Munteniei și Moldovei este recunoscută de Franța, Marea Britanie, Rusia, Prusia și Regatul Sardiniei, la Conferința reprezentanților puterilor garante de la Paris.

1865 – Se naște omul politic român Ștefan Cicio Pop, fost ministru de Externe și președinte al Camerei Deputaților.

 1866 – Ia ființă Societatea Literară Română, actuala Academie de Ştiinţe a României.

1878 - Mihail Kogălniceanu înaintează consulului general al Rusiei la București, D.F. Stuart, o notă de protest față de ocuparea de trupele țariste a unor localități din România.

1881 – Se naște poetul ardelean Octavian Goga, în satul Răşinari, Sibiu,în Transilvania. A fost politician de extremă dreaptă şi prim-ministrul României. Prima sa poezie a fost publicată în ziarul Tribuna din Sibiu, intitulată ,,Atunci și acum'', semnată Tavi. Ion Pop Reteganul, care făcea parte din cadrul ziarului Revista ilustrată din Bistrița îi comunica tânărului poet: ,,Ai talent, tinere amic, cultivează-l cu diligenţă, că poţi deveni mare. Ziua bună de dimineaţă se arată. Nu cumva să neglijezi datorinţele de studinte". În anul 1905 apare la Budapesta volumul Poezii, reeditat la București și mai apoi la Sibiu, iar după acest eveniment literar, tânărul poet devine cunoscut opinii publice. S-a înscris pentru prima dată în cadrul unui liceu de stat din Sibiu, iar ulterior a urmat cursurile facultății de Litere și Filosofie din cadrul Universității din Budapesta, pe care le-a încheiat în 1904. Până să înceapă prima conflagrație mondială, Goga s-a axat pe cariera de ziarist, diferite articole fiind publicate în revista Țara Noastră sau ziarul Adevărul, proza sa jurnalistică fiind comparată cu cea eminesciană. Poetul se bucura la vârsta de 25 de ani de un prestigiu literar remarcabil, iar cariera sa de politician nu a avut un succes asemănător, guvernul prezidat de Goga fiind  demis după 44 de zile. În parcul castelului de la Ciucea, poetul suferă un infarct și a murit câteva zile mai târziu, la vârsta de 57 de ani.

1894 – Este înființată Banca Agricolă cu capital românesc, cu sucursale în toate judeţele ţării. Banca Agricolă din România acorda împrumuturi de cel mult 1 000 lei, pe 3, 6 şi 9 luni, cu o dobîndă de 10% anual.

1910 - Este înfiinţată, de  Spiru Haret, Comisia Istorică a României, cu scopul de a publica în ediţii critice a cronicilor româneşti şi a altor izvoare (documente interne şi inscripţii din secolele XIV-XVIII si a cronicilor străine care tratau despre ţările române, monumente vechi literare, etc.). 

1912 – Este înființată Şcoala militară de pilotaj, la Cotroceni, în București, condusă de maiorul Ion Maori. A avut contribuție în pregătirea a numeroşi piloţi, mulţi dintre ei acoperindu-se de glorie in timpul Primului Război Mondial.

 1918 - Este desfiinţată vama de la Ungheni, iar graniţa de la Prut se mută pe Nistru, ca urmare a votării unirii Republicii Democratice Moldovenești cu România.

1919 - România trece la Calendarul gregorian, adoptat prin Decretul-lege din 5 martie 1919.

1920 - N.Dunăreanu şi L.Marian scot primul număr al revistei Renaşterea Moldovei, la Chișinău, în România, sub al cărei titlu era scris Revistă literară şi de propagandă naţională.

1921 – Ia ființă Opera Româna din București.

 1 aprilie 1924 – Sunt pronunțate sentințele în procesul participanților la Puciul din noiembrie (1923) de la München: cinci ani închisoare și amendă pentru Hitler și alți acuzați, achitarea generalului Ludendorff.

1941 -Armata sovietică masacrează 2500 de cetățeni români, la Fântâna Albă, în Bucovina de Nord, ocupată de Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste, ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov. 

1959 – Se naște fotbalistul român Helmuth Duckadam, care a  jucat la echipele Steaua Bucureşti şi Constructorul Arad, supranumit Eroul de la Sevilla.

1960 - NASA lansează primul satelit meteorologic.

1962 -Moare pictorul român Camil Ressu,  personalitate marcantă a artei românești.

1976 – Este fondată compania Apple Computers, de către Steve Jobs și Steve Wozniak, care va lansa în anii ’80 computerul personal Macintosh.

2002 - Olanda devine prima țară din lume care legalizează eutanasia.

 2003 - Orașul Constanța devine port liber.

 2003 – Are loc vizita de stat în România a regelui Juan Carlos al Spaniei și a reginei Sofia, la invitația președintelui Ion Iliescu.

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

POR: S-a lansat un nou apel pentru întreprinderile sociale de inserție din cadrul strategiilor de dezvoltare locală. Proiectele pot fi depuse astăzi și mâine

Petruța Gromucz - apr. 13, 2021
Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 a publicat ...
proiecte finanțare fonduri economie

Au început înscrierile pentru Programul IMM Leasing Echipamente și Utilaje 2021

Petruța Gromucz - apr. 13, 2021
Programul IMM Leasing Echipamente și Utilaje 2021 urmează să fie deschis. Conform Fondului ...
economie finanțare IMM echipamente și utilaje

Dan Barna, despre Ministrul Voiculescu: „Nu e un diamant pentru managementul Sănătății, dar e cea mai bună opțiune pe care o avem acum”

Daiana Toma-Cioran - apr. 13, 2021
Vicepremierul Dan Barna a declarat ieri, într-un interviu la Hotnews, că în Coaliție s-a decis ...
USR PLUS Dan Barna Vicepremier Vlad Voiculescu

Maramureșenii se pot vaccina cu AstraZeneca fără să se programeze. Unde pot fi administrate dozele?

Petruța Gromucz - apr. 13, 2021
Având în vedere instrucțiunea Comitetului Național pentru Coordonarea Activităților de Vaccinare ...
vaccin AstraZeneca pandemie coronavirus

Pentru copiii mai mici de 3 ani nu se plăteşte întreţinere. Legea asociaţiilor de proprietari a fost modificată în Senat

Daiana Toma-Cioran - apr. 13, 2021
Senatul a adoptat, ieri, în plen, o propunerea pentru modificarea Legii privind funcţionarea ...
Senat întreținere legea asociațiilor de propietari

Marcel Ciolacu a anunțat o nouă moțiune simplă împotriva Ministrului Sănătății: „Voiculescu e gol și în suflet și în cap”. USR PLUS se teme că moțiunea PSD împotriva Ministrului Voiculescu ar putea trece

Daiana Toma-Cioran - apr. 13, 2021
Marcel Ciolacu, liderul PSD, a anunțat că partidul va depune o moțiune simplă împotriva ...
Putere Opoziție Coaliția de guvernare PNL

Oamenii își pierd viața în spitalele românești. Florin Cîțu, despre tragedia de la Victor Babeș: „Nu putem garanta că nu se vor mai întâmpla astfel de tragedii, dar sperăm să nu se mai întâmple.”

Petruța Gromucz - apr. 13, 2021
O nouă tragedie își pune amprenta pe spitalele românești. De data aceasta, trei pacienți ...
tragedie spitale românești sistem medical ATI

Exponatul săptămânii la Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
EXPONATUL SĂPTĂMÂNII-Scheelit, cuarțScheelitul (CaWO₄) – mineral asociat wolframitului ...
cultură exponatul săptămânii Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare istorie

56.988 de români s-au vaccinat până în prezent, iar 12.145 au avut reacții adverse

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
Potrivit datelor puse la dispoziție de Institutul Național de Sănătate Publică, prin aplicaţia ...
România vaccin pandemie coronavirus

Deputatul Alexandru Rafila, despre obiectivul premierului Florin Cîțu: „1 august este o dată bună pentru vacanțe, nu pentru atingerea țintei de 10 milioane de vaccinați”

Daiana Toma-Cioran - apr. 12, 2021
Alexandru Rafila a vorbit la Digi24 despre obiectivul premierului Cîțu de a avea 10 milioane de ...
Alexandru Rafila Deputat PSD rOMÂNIA 2021

Lucian Bode, Ministrul Afacerilor Interne: „Când te îmbolnăvești în România trebuie să ai încredere în Dumnezeu și în sistemul medical”

Daiana Toma-Cioran - apr. 12, 2021
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode,  a declarat în această dimineață că atunci când ...
Lucian Bode Ministrul Afacerilor Interne România 2021

Maramureșul, al treilea județ pe lista zonelor verzi din România

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
Grupul de Comunicare Strategică a informat ieri că un număr de 14 județe se află în zona roșie, ...
coronavirus rată de incidență zone verzi Maramureș

Tensiuni în Coliția de guvernare. Război în declarații între premierul Cîțu și Ministrul Sănătății Voiculescu. Liberalii îl vor demis pe Voiculescu, USR PLUS amenință cu demiterea Guvernului

Daiana Toma-Cioran - apr. 12, 2021
Cresc tensiunile din Coaliția de Guvernare și sunt tot mai evidente. Potrivit unor informatii ...
premier prim-ministru Florin Cîțu Ministrul Sănătății

Florin Cîțu, despre vaccinarea anti-Covid-19: „ Îi încurajez pe toți românii să se înregistreze în portalul RoVaccinare și să se vaccineze”

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
Prim-ministrul Florin Cîțu a transmis că România va ajunge la o capacitate de vaccinare de ...
vaccin pandemie coronavirus campanie de vaccinare

Coronavirus: situația îmbolnăvirilor SARS-CoV-2 din ultima săptămână în județul Maramureș. Numărul de îmbolnăviri a scăzut față de săptămâna trecută

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
Conform Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, în ultima săptămână, în ...
Coronavirus pandemie actualizare Maramureș

O nouă tranșă de vaccin Pfizer BioNTech sosește mâine în țară

Petruța Gromucz - apr. 11, 2021
Mâine, 12 aprilie, sosește în România o nouă tranșă de vaccin de la Pfizer BioNTech care constă ...
vaccin Pfizer tranșă România

47 de grădinițe din Maramureș, deschise în vacanță. Preșcolarii pot participa fizic la activități educaționale

Petruța Gromucz - apr. 11, 2021
Conform prevederilor Ordinului ministrului educației, nr. 3558/29.01.2021, pentru modificarea și ...
educație grădinițe copii activități

Un nou posibil efect advers al vaccinului AstraZeneca, investigat de Agenția Europeană a Medicamentului. Au apărut reacții adverse severe și în cazul vaccinului Johnson&Johnson

Petruța Gromucz - apr. 10, 2021
 Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat că face investigații în cazul unei ...
sănătate vaccin pandemie coronavirus

Decizie: Curtea de Apel Cluj îl obligă pe primarul Cătălin Cherecheș să dea la Stat aproape 2,7 milioane de lei, sumă cu caracter nejustificat

Petruța Gromucz - apr. 10, 2021
Curtea de Apel Cluj a admis sesizarea Comisiei de cercetare a averilor din cadrul aceleași ...
Cherecheș dosar DNA Curtea de apel Cluj avere

Situația vaccinărilor în Maramureș. O echipă mobilă se deplasează pe teren pentru vaccinarea persoanelor imobilizate/nedeplasabile

Petruța Gromucz - apr. 10, 2021
Până la data de 08.04.2021, în județul Maramureș au fost vaccinate 97.490 persoane. Cu prima ...
vaccinare pandemie Maramureș doze de vaccin