Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare, organizează împreună cu Teatrul Ararat, Colegiul Național „Mihai Eminescu” și Cenaclul cultural „Tinerii clasici”, evenimentul „Dor de Nichita”. Evenimentul aduce un omagiu poetului Nichita Stănescu, care ar fi trebuit să își sărbătorească cea de-a 88-a aniversare.
Evenimentul va avea loc miercuri, 31 martie 2021, începând cu ora 16.00, în sistem online.
Vor putea fi urmărite momente muzicale și recitări de poezie, interpretate de actorul Claudiu Pintican, reprezentanţi ai Cenaclului Cultural „Tinerii clasici”: Anand Sergiu Donca, Bogdan Vanca, Alexandra Bodea, elevii: Gabi Hanák, Bianca Solomeş, Oana Groza, Amalia Andreea Trif, Eliza Pintican, Titus Pop – student la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Alexandra Rău – studentă la Facultatea de Teatru şi Film, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca și profesorii: Sorina Gherman, Cristina Rettegi și Alina Mirela Andreicuţ. Mai multe detalii pot fi găsite pe pagina de facebook a Muzeului Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare, acolo unde va putea fi vizionat și evenimentul, live.
Nichita Stănescu – poet, scriitor și eseist român, ales membru post-mortem al Academiei Române, este considerat, de critica literară și de publicul larg, drept unul dintre cei mai importanți scriitori de limbă română, pe care el însuși o denumea „dumnezeiesc de frumoasă”.
Activitatea sa literară a fost recompensată cu numeroase premii : Premiul Uniunii Scriitorilor pentru volumul de poezii O viziune a sentimentelor (1964), Premiul Uniunii Scriitorilor pentru volumul de poezii Necuvintele (1969), Premiul Uniunii Scriitorilor pentru volumul de eseuri Cartea de recitire (1972), Premiul Uniunii Scriitorilor pentru antologia de poezie “Starea poeziei” (1975), Premiul Internațional „Gottfried von Herder” (1975), Premiul „Mihai Eminescu” al Academiei Române pentru volumul de poezii Epica Magna (1978), Premiul „Cununa de Aur” al Festivalului internațional Serile de Poezie de la Struga (Macedonia iugoslavă 1982), iar în anul 1980 Nichita Stănescu este nominalizat de Academia Suedeză la Premiul Nobel pentru Literatura, alaturi de Max Frisch, Jorge Borges, Leopold Sedar Senghorn.Laureatul va fi poetul grec Odysseas Elytis.
Poetul suferea de ciroză, iar în noaptea de marți, 13 decembrie 1983, la ora două și zece minute, s-a stins din viață, pe un pat al Spitalului de Urgență Floreasca din București, la doar 50 de ani.