Agenția Europeană pentru Medicamenteurmează să anunțe astăzi rezultatul evaluării realizate pentru determinarea gradului de siguranță a vaccinului AstraZeneca. Mai multe state membre au ales deja să suspende administrarea vaccinului, pentru a evita orice reacție adversă.
Șaisprezece țări, printre care și Franța și Germania, au suspendat deja administrarea vaccinului, datorită unor efecte adverse severe apărute la pacienții vaccinați. Printre aceste efecte se numără dificultăți de coagulare a sângelui, aceasta fiind cea mai răspândită și provocând chiar și decese.
Cu toate acestea, Emer Coooke, șefa EMA, a declarat că beneficiile vaccinului depășesc posibilele riscuri. Conform acesteia, nu este exclusă suspendarea administrării vaccinului, dar există posibilitatea ca toată situația să se încheie cu publicarea unui advertisment suplimentar. Administrarea vaccinului produs de compania AstraZeneca, a fost aprobată luna trecută, în regim de urgență.
În țara noastră, au fost deja vaccinate persoane cu serul AstraZeneca, iar mulți dintre aceștia au primit doar prima doză. Conform medicului Valeriu Gheorghiță, dacă administrarea serului AstraZeneca va fi oprită, cei care au primit deja prima doză de vaccin vor face rapelul cu serul produs de Johnson&Johnson, Pfizer sau Moderna.
„Sunt două opțiuni: fie vaccinarea cu Johnson, care este același tip de vaccin, cu vector viral, fie vaccinarea cu vaccin pe bază de ARN mesager, Pfizer sau Moderna. (...)Întrebarea este dacă este suficientă o singură doză sau trebuie făcută o schemă completă în condițiile în care vorbim de Pfizer sau Moderna. Dacă vorbim de Johnson este suficientă o doză. Dacă va fi suficientă o singură doză se va putea determina, spre exemplu, prin testul de anticorpi ai persoanei programate și în funcție de acest lucru se va putea decide dacă este suficientă o doză sau trebuie schemă completă”, a transmis medicul, citat de HotNews.
Germania a realizat un raport al situației, și a descoperit că numărul persoanelor la care au apărut aceste cheaguri de sânge pe creier după administrarea vaccinului produs de AstraZeneca a fost „statistic semnificativ mai mare” decât numărul mediu al celor care suferă de această problemă în mod normal.
„Numărul acestor cazuri, apărute după vaccinarea cu vaccinul AstraZeneca, este statistic semnificativ mai mare decât numărul de tromboze venoase cerebrale care apar în mod normal la populaţia nevaccinată”, se arată în raport, conform Mediafax.