vineri, 23 octombrie
Guvernul României are de achitat o datorie de 2 miliarde/euro până pe 18 septembrie 2020
De Mihai Popan - joi, 03 septembrie în categoria Administrație
22

Distribuie pe rețelele de socializare

Guvernul are o datorie scadentă de 2 miliarde de euro, respectiv 9,68 miliarde/lei, pe care trebuie să o restituie pe parcursul lunii septembrie. Datoria a fost acumulată în urma emisiei de eurobonduri, fiind accesată în perioada septembrie-octombrie 2013, atunci când la guvernare se aflau partidele politice formate din PNL și PSD. Acest împrumut va fi achitat pe baza altui împrumut, prin procesul de ,,rostogolire a datoriei”.

Anul acesta guvernul ajunge în cele 8 luni la o datorie acumulată de 100 miliarde/lei. Piața internă a atras în jur de 650 milioane de euro, pe parcursul anului. Data scadentă pentru achitarea datoriei de 2 miliarde/euro este până la 18 septembrie 2020.

Plata planificată nu pune presiune pe finanțele statului datorită unui fond de economii aflat la un nivel semnificativ. Rectificarea bugetară din anul acesta ajunge de la 73,4 miliarde/lei la 91 miliarde/lei, un procent de 8,6% din PIB. Dacă se ia în calcul și necesarul de refinanțare, în valoare de 47,4 miliarde/lei, împrumutul Guvernului român ajunge la un total de 138,4 miliarde/lei, pentru anul 2020.

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri