Astăzi a avut loc la sediul PNL o conferință de presă susținută de Președintele Consiliului Județean, Ionel Bogdan, deputatul Călin Ioan Bota și senatorul Cristian Niculescu Țâgârlaș. În cadrul conferinței s-a discutat despre bugetul județului, dar și despre două dintre cele mai importante proiecte pentru Maramureș: depozitul temporar de deșeuri și parcurile industriale care urmează să fie construite în județ. De asemenea, s-a discutat despre reabilitarea Casei Tineretului din Baia Mare, în contextul în care acum două zile, fostul președinte al Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, a anunțat pe o pagină de socializare că a fost depus un amendament la Legea Bugetului de Stat care viza reabilitarea acestei clădiri emblematice a județului. Propunerea a fost respinsă cu 196 de voturi împotrivă și 120 pentru.
Bugetul pentru acest an se concretizează, așa cum a declarat președintele CJMM, printr-o serie de investiții importante, fie continuate, fie investiții noi. Printre aceste investiții noi se numără și parcurile industriale care ar urma să fie construite în județul Maramureș.
„Am spus că vom face un parc industrial, cel puțin, și din punctul nostru de vedere, parcurile industriale sunt un motor pentru creșterea economică a municipiului Baia Mare și a județului Maramureș. Iată că în câteva luni de zile, am început demersurile la nivelul Consiliului Județean, iar Guvernul, prin legea bugetului, alocă o primă sumă de bani pentru realizarea acestui obiectiv strategic. Este vorba de 5 milioane de lei, care vor merge în prima etapă în studiile de fezabilitate, în achiziții de terenuri, dacă va fi cazul, sau în partea de proiecte și utilități. Vom accesa și fonduri europene din Programul Operațional Regional. Vom avea posibilitatea să accesăm 15 milioane de euro pentru fiecare parc industrial, pentru infrastructură, utilități sau granturi pentru investitori. Aceste granturi vor fi cuprinse între 200.000 și 1.000.000 de euro, astfel încât să avem și un impuls pentru popularea acestora.”, a declarat Ionel Bogdan.
Președintele CJMM a discutat și despre procesul de identificare a terenurilor pentru amplasarea parcurilor industriale. Acesta a declarat că au fost găsite mai multe terenuri decât cele preconizate inițial, dar analiza trebuie realizată atent, având în vedere amplasarea, drumurile și distanța față de aeroport. Conform acestuia, ar urma să fie înființat un prim parc industrial, care se va potrivi pe analiza cost-beneficiu, iar mai apoi vor fi înființate și altele, având în vedere că „exisă oferte consistente din partea autorităților publice locale care sunt dispuse să vină cu teren și să sprijine aceste tipuri de proiecte, spre deosebire de platforma de deșeuri.”
În privința depozitului temporar de deșeuri, președintele CJMM spune că problema exclusivă a acestui subiect este neasumarea. Chiar dacă inițial, UAT-urile din Băița de Sub Codru și Asuaju de Sus au fost interesate de amplasarea depozitului temporar de deșeuri pe raza localităților, Ionel Bogdan declară că este nevoie de punerea la dispoziție a unui teren și finalizarea unor negocieri și discuții.
„Faptul că inițiezi o hârtie spre CJ și spui că ești interesat și ai fi de acord, nu înseamnă că se va întâmpla acest lucru. La fel s-a întâmplat și cu Șomcuta. Sigur, suntem în discuții avansate, dar vă spun foarte clar, în premieră, în spațiul public, că în cazul contrar în care nu voi reuși să finalizez negocierile cu administrațiile publice locale, voi face expropiere, și voi iniția procedurile de realizare a obiectivului de investiții, fără nici un fel de discuție.”
Așa cum am menționat anterior, a existat și o discuție legată de reabilitarea Casei Tineretului. Există în acest moment un proiect depus la Compania Națională de Investiții, cu un proiect realizat de arhitecți locali ai orașului. Ionel Bogdan a declarat că „au existat discuții cu premierul și cu Compania Națională de Investiții, astfel încât să primim în cel mai scurt timp finanțare, însă în caz contrar, avem posibilitatea să depunem acest proiect și pe fonduri europene. Vom face acest lucru dacă nu vom primi fonduri prin CNI anul acesta.” Costurile acestui proiect ar ajunge undeva la 20 de milioane de euro, costuri care ar acoperi un complex format din toate instituțiile de cultură pe care Consiliul Județean le are.

Cristian Niculescu Țâgârlaș, Ionel Bogdan, Călin Ioan Bota