1716- Apare lucrarea lui Dimitrie Cantemir, Descriptio Moldaviae, considerată prima monografie geografică a românilor, în limba latină, scrisă la cererea Academiei din Berlin. Lucrarea este alcătuită din trei părţi şi este însoţită de prima hartă a Moldovei.
1870 – Apare, la Bucureşti, revista Columna lui Traian, condusă de Bogdan Petriceicu Haşdeu.
1901 – Se naște inginerul Tudor Tănăsescu, profesor la Institutul Politehnic din București, membru corespondent al Academiei Române din 1952, unul dintre fondatorii școlii românești de electronică și radiotehnică.
1905 – Se naște Radu Gyr, la Câmpulung Muscel, pseudonimul lui Radu Demetrescu, poet, dramaturg şi eseist. A fost laureat de mai multe ori ( 1926, 1927, 1928) al Societății Scriitorilor Români, Institutului pentru Literatură și Academiei Române A susținut un număr impresionant de conferințe, cea mai cunoscută fiind Studențimea și Idealul Spiritual din 1935. A fost colaborator în perioada de după debut la revista Universul literar și apoi la alte reviste literare.
În timpul scurtei coguvernări legionare în cadrul regimului lui Antonescu, septembrie 1940 – ianuarie1941 , Radu Gyr a fost comandant legionar și director general al teatrelor.
A fost arestat în timpul dictaturii regale a lui Carol al II-lea, a stat închis în lagărul de la Miercurea Ciuc alături de Mircea Eliade, Nae Ionescu și alți intelectuali din perioada interbelică. Radu Gyr a fost închis și în timpul regimului lui Ion Antonescu .După eliberarea din detenție a fost trimis, pentru „reabilitare” în batalioanele de la Sărata. A revenit acasă în 1956, dar, după doi ani, a fost arestat din nou și condamnat la moarte pentru poezia-manifest Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane, considerată de autoritățile vremii mijloc de instigare la luptă împotriva regimului comunist. Pedeapsa cu moartea i s-a comutat la 25 de ani de muncă silnică, poetul executând 6 ani de detenție, până la amnistia generală din 1964.
1931 – Se naște liderul sovietic Mihail Gorbaciov, secretar general al Partidului Comunist, laureat cu premiul Nobel pentru Pace în 1990.
1932 – Se naște poetul și scriitorul de literatură pentru copii, publicistul și editorul Petre Ghelmez.
1949 – În România comunistă este adoptată legea de expropriere a moșiilor mai mari de 50 de ha.
1949 – Capitanul James Gallagher încheie cu succes primul zbor non- stop in jurul Pamântului.
1958 – Debutează programele emise de Studioul teritorial Tîrgu Mureş al Radiodifuziunii Române.
1962 – Se naște John Bon Jovi (John Bongiovi), vocalist şi compozitor american
1966 – Se naște actriţa Emilia Popescu.
1969 – Are loc primul zbor al supersonicului franco-britanic de călători, Concorde 001, care la 1 octombrie 1969 va depăşi viteza sunetului.
1972 – Se constituie Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti.
1972 - Sonda spațială americană Pioneer 10 este lansată pe orbita planetei Jupiter.
1989 - Liviu Cornel Babeș, un pictor braşovean, se autoincendiază în timp ce cobora pe pârtia de schi Bradu din Poiana Braşov, în semn de protest față de regimul comunist din România.
1992 - Republica Moldova devine membră a Organizatiei Natiunilor Unite (ONU).
1992 - Președintele Republicii Moldova, Mircea Snegur, autorizează o intervenție militară împotriva elementelor criminale separatiste de pe malul stâng al Nistrului.