Poliția animalelor a devenit operațională și în țara noastră, actele de cruzime asupra animalelor urmând a fi pedepsite cu închisoarea. Conform legii, MAI și DSV trebuie să conlucreze cu instituțiile de specialitate, urmând ca Poliția Animalelor să aplice legea în cazuri de maltratare, abuz sau ucidere a animalelor. Cetățenii pot apela numărul unic de urgență 112 în situația în care animalul se află în situație de urgență. În cazul animalelor aflate în dificultate, care nu reprezintă o urgență, cetățenii pot depune sesizări la sediile Poliției, prin e-mail sau pot contacta direct polițiștii din teren.
Rolul Poliției Animalelor este de a oferi protecție animalului aflat în una din situațiile de mai sus. Dacă polițiștii constată că un animal se află în pericol, legea le permite să-l extragă din acea situație, din locul respectiv, urmând a fi încredințat serviciilor specializate de la nivel ul consiliilor județene, pentru a primi îngrijiri. Comisarul-șef Daniel Radu va conduce Poliția Animalelor, care se va ocupa cu depistarea și sancționarea persoanelor care maltratează animalele, dar și cu prevenirea și sancționarea stăpânilor de animale de companie care nu-și sterilizează animalele sau le abandonează. De asemenea, vor fi sancționate și autoritățile, consilii județene și municipale, care nu au până la ora actuală înființate adăposturi, precum și traficanții de animale sau braconierii. Va fi înființat registrul unic de evidență a persoanelor care au comis acte de cruzime asupra animalelor.
Vestea că Poliția Animalelor este operațională a fost dată de deputatul PNL Antonel Tănase, într-o postare pe pagina de facebook, în finalul căreia a adăugat:
„Sperăm că aceste vești sunt bune pentru cei care iubesc animalele și au așteptat această lege care ne protejează mai bine prietenii.”
Sursă facebook Antonel Tănase