Azi, 26 februarie, are loc ședința ordinară a Consiliului Județean Maramureș. Primul proiect pe ordinea de zi este crearea și dotarea unui spital modular în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare.
„Proiectul numărul 1 de pe ordinea de zi, proiectul de hotărâre privind promovarea în parteneriat al proiectului crearea și dotarea unui spital modular în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare. Aici este vorba despre o finanțare europeană prin Programul Operațional Infrastructură Mare, o finanțare europeană prin care vom crea 24 de paturi ATI cu toate dotările aferente. Va fi o zonă de triere epidemiologică, va fi construit în zona UPU. Acest spital modular este necesar și va avea o durabilitate de peste 10 ani. După ce se va termina această pandemie, spitalul modular poate fi folosit mai departe pentru zona de Primiri Urgențe (...) Partea de finațare eligibilă este de 3 milioane de lei.”, a spus președintele CJMM, Ionel Bogdan.
Un alt proiect pe ordinea de zi a Consiliului Judeșean este proiectul de hotărâre privind încheierea protocolului de colaborare cu Institutul Național al Patrimoniului.
„Acest protocol va veni în sprijinul Consiliului Județean și al județului Maramureș pentru a pune în valoare patrimoniul pe care îl avem. Sigur că, de-a lungul timpului, Consiliul Județean nu a avut o strategie în ceea ce înseamnă conservarea patrimoniului și punerea în valoare a patrimoniului pe care județul Maramureș îl are. Aici nu mă refer doar la bisericile de lemn, care au fost o prioritate pentru administrațile județene, ci mă refer la întregul patrimoniu în ceea ce privește clădirile istorice pe care le avem (...) Institutul Național al Patrimoniului ne va sprijini în ceea ce privește studiile de fezabilitate, studiile istorice și tot ceea ce înseamnă demersurile de a reabilita o clădire istorică. Ceea ce eu cred că este un punct foarte important, pentru că astfel de studii costă destul de mult și avem nevoie de specialiști de nivel înalt în ceea ce privește aceste tipuri de clădiri, astfel încât să le putem valorifica. Și avem în județul Maramureș clădiri importante care trebuie salvate și care trebuie puse în valoare. Astăzi, Consiliul Judeșean nu deține nicio clădire care să fie clasificată „A” sau „B” din punct de vedere istoric.”, a explicat Ionel Bogdan, președintele CJMM într-o conferință de presă.
Un alt proiect pe ordinea de zi este proiectul de hotărâre privind exercitarea dreptului de premțiune asupra imobilului monument istoric situat în Baia Mare, strada Vasile Lucaciu, numărul 1.
„Este un prim pas pe care îl facem, deoarece în toate centrele istorice din lumea civilizată din Vestul Europei sunt deținute în general de autoritățile publice locale. Tot ceea ce înseamnă clădiri de patrimoniu sunt achiziționate de către administrațile publice locale și mai avem exemple și la nivel național. Am hotărât exercitarea dreptului de premțiune pentru acest imobil care se ridică la o valoare de 400.000 de euro și care are peste 700 de metri pătrați suprafață desfășurată în incintă. Mai avem și alte hotărâri care vor urma în ceea ce privește exercitarea dreptului de premțiune, avem și clădiri pentru care nu vom exercita acest drept pentru că dacă până acum nu a existat la nivelul județului o strategie în ceea ce privește achiziția sau nu a unor imobile. Oricât ne-am dori să achiziționăm toate clădirile nu putem să facem lucrul acesta decât treptat și în așa fel încât să le putem pune și în valoare pentru că este foarte important să putem depune fonduri europene, să luăm bani europeni să le reabilităm și să le punem în valoare”, a spus Președintele CJMM.