În perioada 24 februarie-24 martie, timp de o lună, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș organizează o expoziție de păretare cu mesaje de dragoste. Expoziția are loc în Clădirea pavilionară a muzeului, situat pe strada Dealul Florilor nr. 1, Baia Mare.
Păretarele sunt covoare mici sau bucăți de pânză brodate, care se atârnau de-a lungul pereților, în dreptul lavițelor sau a paturilor, în casele țărănești, în scop decorativ. Păretarele au apărut la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX, când s-a înființat bucătăria, având un rol practic, protejând pereții de pete și murdărie, dar și un rol estetic, acela de a înfrumuseța interiorul caselor țărănești. Păretarele au apărut mai întâi în orașe și mai târziu la sate, unde au fost utilizate timp mai îndelungat, fiind foarte populare la începutul secolului XX, când nu exista bucătărie țărănească în care să nu existe măcar un păretar. În anii 60, când a apărut teracota, bucătăriile au început să fie modernizate și păretarele au dispărut treptat. Erau brodate după model, care era un desen sau după filament, folosindu-se mai multe tipuri de cusături: cruciulițe, cusătura după ac sau împungerea directă. Muselina de mătase era pânza preferată, deoarece avea o densitate medie, iar ața folosită la început era de o singură culoare, albastră sau roșie. Mai târziu, s-a folosit și ața multicoloră. Păretarele, după ce erau brodate, se spălau, scrobeau și se călcau.
Motivele folosite pentru decorarea păretarelor erau inspirate din viața vegetală și animală, utilizându-se motive cât mai variate: flori sau crenguțe de flori, care simbolizau tinerețea, trandafirul, care simboliza fata, trandafirul în vază, simbolul femeii căsătorite, pieptenele, care reprezenta curățenia. Motivul cel mai popular era imaginea femeii gospodine, în bucătărie, frumos îmbrăcată, lângă cuptorul cu oalele aburinde.
Mesajele brodate pe păretare erau extrem de diverse, de obicei alcătuite din versuri melodioase, cu accent pe rimă: „ Bucătăreasa frumoasă/ gătește mâncare gustoasă!”, „La cine gătește bine,/ Musafirul iute vine!”, „Nu mă da uitării, fetițo, niciodată,/ Deschide-ți inima, n-o ține încuiată!”, „Adevărata fericire e o sinceră iubire!”, „Doar acasă-s fericit,/ În căminul mult iubit!”.
Păretarele, alături de alte obiecte valoroase, alcătuiesc lada de zestre a poporului român, motiv pentru care inițiativa colectivului Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș este lăudabilă.
Sursă foto: facebook Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș