Vicepremierul Dan Barna a discutat ieri seară în cadrul unei emisiuni despre măsurile necesare pentru prevenirea tragediilor precum cea de la Spitalul „Matei Balș”. În ultimele luni, mai multe incendii au avut loc în spitalele din România, provocând decese și rănirea pacienților. Acesta a declarat că tragediile produse în ultima perioadă ar trebui să fie un semnal de alarmă.
Potrivit acestuia, există o alocare de 50 de milioane de euro care să vină în sprijinul oricărui spital din țară care are o secție cu risc suplimentar de incendiu. Este necesar să fie luate toate măsurile pentru evitarea tragediilor din spitale. Acesta a declarat că este foarte important ca regulile să fie respectate în spitale, să fie verificată aparatura, prizele, reșourile și încălzitoarele cu potențial de scântei.
Dan Barna a adăugat că Planul Național de Redresare și Reziliență are alocări distincte în domeniul sănătății și că orice proiect asumat în Planul Național trebuie să fie finalizat până în 2026.
„La asta lucrăm și vreau să îi felicit pe colegii de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și pe Cristian Ghinea, ministrul de acolo pentru că au făcut un tur de forță fără precedent în România în ceea ce înseamnă pregătirea acestui program. Au fost 3 săptămâni, aproape o lună de zile, de întâlniri cu 2-3 întâlniri pe zi de 2-3 ore cu fiecare minister în parte, cu mediul de afaceri, cu sindicatele, cu societatea civilă. Am avut surpriza pe care noi o cunoșteam că vin din zona mediului de afaceri proiecte unele chiar mai bine documentate și mai bine pregătite decât ceea ce au propus o parte din structurile statului și o parte din ministere. În momentul de față, toți acești participanți trimit formele finale sau formele consolidate de proiecte care să intre în acest PNRR, pentru că programul are o particularitate distinctă față de ceea ce eram noi obișnuiți să avem când vorbim de proiecte europene. Este ca un buzunar al bugetului. doar Se rambursează bani din PNRR doar dacă ai finalizat obiectivele, dacă ți-ai atins rezultatele. Dacă faci 60%, nu primești 60% din bani, nu primești nimic. De aceea, dacă ne angajăm că reparăm 300 de vagoane, dacă nu avem 300 de vagoane reparate, nu primim niciun euro. Orice proiect asumat în PNRR trebuie ca până în 2026 să fie finalizat, cum se spune la cheie, indiferent că vorbim despre reformele de administrație, de sistem de pensii, de reformele care trebuie să însoțească aceste cheltuieli, fie că vorbim de bunuri și echipamente în cazul infrastructurii”, spune vicepremierul.”, spune vicepremierul, citat de B1.tv.