luni, 19 octombrie
Săptămâna Națională a Voluntariatului, a XIX-a ediție
De Diana Florian - miercuri, 02 septembrie în categoria Social
27

Distribuie pe rețelele de socializare

În România, în fiecare an se sărbătorește Săptămâna Națională a Voluntariatului, în cea de-a treia săptămână din luna mai. Din cauza pandemiei, anul acesta s-a hotărât ca sărbătoarea să se anuleze până în perioada 7-13 septembrie 2020. 

Săptămâna Națională a Voluntariatului este menită să promoveze voluntariatul și să susțină comunitățile în cauză. Sute de organizații de voluntariat, instituții și grupuri de inițiativă organizează evenimente de voluntariat în același timp. 

Numeroase țări din lume sărbătoresc voluntariatul într-o anumită zi sau săptămână. Canada organizează National Volunteer Week (Săptămâna Națională a Voluntariatului) încă din 1943, când s-au adus contribuții la reconstruirea țării după război. 

Din anul 2002, SNV a fost inițiată de către Pro Vorbis – Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat, o asociație înființată în 1992, cu sediul la Cluj-Napoca. 

„Misiunea noastră este de a dezvolta voluntariatul prin activități de instruire, consultanță, cercetare și facilitarea colaborării tuturor factorilor interesați și de a promova voluntariatul în România ca resursă viabilă și de neînlocuit în soluționarea problemelor cu care se confruntă societatea” susțin cei de la Pro Vorbis, potrivit saptamanavoluntariatului.ro

Sloganul SNV al anului acesta este „Depinde de mine!”.

În această săptămână, asociația Autismbm, o asociație înființată de 8 părinți care ajută copiii diagnosticați cu autism, organizează un atelier de grădinărit. 

În data de 9 septembrie, începând cu ora 10:00, evenimentul de grădinărit va avea loc în Curtea Centrului de Zi de Recuperare al Asociației Autismbm din Baia Mare. 

Voluntarii înscriși la asociație vor planta flori și semințe, vor curăța curtea și vor picta pietre și cauciucuri, folosite apoi ca suport pentru flori în cadrul evenimentului.

Voluntarii sunt nevoiți să aducă materiale de protecție, dar nu în ultimul rând, voie bună. 

La finalul evenimentului voluntarii vor fi răsplătiți cu suc, pizza și de prăjitură. 

Copiii diagnosticați cu autism se vor bucura de asistența voluntarilor, dar și de activitățile pregătite pentru ei. 

Team for Youth Association, o organizație culturală pentru tineret care datează în Baia Mare încă din 2009, participă la SNV printr-un proiect numit „Împreună sub același acoperiș”. 

Voluntarii organizației, vor construi o căsuță, din carton, unde vor purta diverse discuții cu cei interesați de proiect despre nevoiașii care nu au o locuință. Acest eveniment va avea loc în Centrul Vechi Baia Mare în perioada 11-12 septembrie, începând cu ora 15:00. 

La sediul organizației, situat pe strada Vasile Lucaciu numărul 55A, se pot trimite haine sau alte obiecte folositoare pentru oamenii străzi. 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri