sâmbătă, 31 octombrie
75 de ani de la încheierea celui de al Doilea Război Mondial!-2 septembrie 1945 Japonia capitulează!
De Mihai Popan - miercuri, 02 septembrie în categoria Cultură
14

Distribuie pe rețelele de socializare

,,Războiul din Pacific” a fost ultimul război din cadrul celei de a doua conflagrații mondiale. Ofensivele încep odată cu atacul Japoniei asupra țărilor aliate cu Antanta. Invazia Japoniei dinspre mare a fost cel mai sângeros conflict al celui de al Doilea Război Mondial. Se speculează că acest atac este de zece ori mai costisitor decât cel din Normandia, în ceea ce privește pierderile Antantei. 

În data de 16 iulie 1945, SUA detonează în secret prima bombă atomică în deșertul din New Mexico. Peste zece zile, aliații promulgă ,,Declarația de la Potsdam”, cerându-i Japoniei să abdice forțat. Nerespectarea acestei declarații de către japonezi provoacă reacția imediată a Antantei, prin lansarea bombei atomice în cele două orașe japoneze, Hiroshima și Nagasaki, în data de 6 august 1945, respectiv 8 august 1945.

După o săptămână de la lansarea ultimei bombe atomice în orașul japonez Nagasaki, se produce o lovitură de stat care este zdrobită în decursul a câtorva ore. Tot în ziua de 15 august 1945, împăratul japonez Hirohito anunță pentru prima oară la radio capitularea Japoniei.

În data de 28 august 1945, puterile aliate ocupă Japonia. Data de 2 septembrie 1945 reprezintă semnarea actelor capitulării de către guvernul japonez, care pune capăt celui de al Doilea Război Mondial. Chiar și după capitulare au existat mici contingente militare japoneze care au refuzat să se predea, luptând luni sau ani de zile.

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri