Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că principala problemă în cazul redeschiderii cursurilor din universități o reprezintă căminele studențești. Odată cu începerea celui de al doilea semestru, studenții ar trebui să revină în cămine, iar regulile de protecție sanitară impuse de autorități nu pot fi controlate.
Potrivit News.ro, ministrul a explicat că "Sunt multe universităţi care se pregătesc deja să ia decizia de prezenţă fizică alternativă a studenţilor. Asta înseamnă că sunt universităţi care organizează partea de curs online, iar partea de laboratoare, lucrări practice, proiecte, cu prezenţă fizică. E importantă această alternanţă pentru a reduce la jumătate numărul de studenţi din fiecare cămin. Semestrul are 14 săptămâni şi pot veni 7 săptămâni prezenţă online, alte 7 săptămâni prezenţă fizică, după care cealaltă jumătate revine cu prezenţă fizică. Cei care au fost cu prezenţă fizică, trec în online. Acesta este sistemul pe care multe universităţi îl vor propune. Rugămintea mea a fost, către colegii rectori, de a anunţa cu cel puţin o săptămână înainte modul în care va începe semestrul doi pentru ca studenţii să aibă timp, mulţi vin din ţară.”
La începutul anului, președintele Klaus Iohannis a discutat acest aspect. Acesta a declarat că decizia va fi luată de fiecare universitate în parte, prin analizarea scenariului după care funcționează și preuniversitarul. După o săptămână de când porțile școlilor au fost deschise, aproape 300 de elevi și cadre didactice au fost confirmați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2. Cu toate acestea, Sorin Cîmpeanu declară că situația nu este una îngrijorătoare.
"Aceşti 290 de elevi, din fericire asimptomatici sau cu forme foarte uşoare, sunt 1 la 10.000, deci o rată de infectare mult inferioară ratei generale de infectare. Sunt 200 din 136.000 de clase. Din perspectivă epidemiologică, situaţia nu este îngrijorătoare”, a declarat Sorin Cîmpeanu, conform B1.ro.