Medicul Alexandru Rafila a anunțat că vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV2 ar putea deveni periodică, asemeni vaccinului anti-gripal. Acest lucru s-ar putea întâmpla deoarece există posibilitatea ca în timp, să apară tot mai multe tulpini noi. Un al doilea factor care ar putea influența decizia este reprezentată de faptul că imunitatea populației, primită prin vaccinare, va avea o durată scurtă de timp.
„Este posibil să avem cicluri de vaccinare similare cu cele pentru prevenirea infecției gripale, din două motive: un motiv îl poate constitui variația antigenică, așa-numitele mutații, care pot duce la apariția unor tulpini noi și atunci ar trebui în fiecare an sau la doi ani, poate, asta e o chestiune pe care nu putem acum s-o stabilim, dar vaccinurile ar trebui să țină pasul cu aceste mutații, în cazul în care se dovedesc că nu mai sunt eficiente. Asta este prima eventualitate. Cea de-a doua eventualitate este legată de persistența răspunsului imun, adică dacă persistența răspunsului imun va exista un an, doi ani sau trei ani. În funcție de această persistență a răspunsului imun după vaccinare, vor exista oportunități pentru administrarea acestei doze suplimentare periodic”, a declarat Alexandru Rafila la Digi24.
Pentru a afla dacă avem imunitate în urma vaccinării anti-COVID, va fi necesar un test de anticorpi. Totuși, nu orice tip de test este și eligibil. China nu utilizează astfel de teste, dar le vând în Europa.
„Eu am avut o sesiune video cu autoritățile din China, împreună cu alți colegi, și am întrebat: Folosiți aceste teste în China? Au zis: Nu le folosim, pentru că dau foarte multe erori. În schimb, s-au vândut foarte multe pe piața europeană. (...)„Deci, e clar că aceste teste nu au fiabilitate, nu poți să te bazezi pe ele.”, a punctat reprezentantul României la OMS.
Pe teritoriul țării noastre, au fost vaccinate începând cu 27 decembrie 2020, 1.084.096 de persoane.