În luna februarie, Muzeul Maramureșan din Sighetu Marmației va derula proiectul „Maramureș-GastroEtnoArt”, aflat la sesiunea I/2021 și finanțat de către AFCN (Administrația Fondului Cultural Național), care are ca principal obiectiv finanțarea programelor, proiectelor și acțiunilor culturale, care se organizează în țară sau străinătate. În fiecare an, AFCN lansează două sesiuni de finanțare nerambursabilă pentru proiecte culturale, care demarează ca urmare a apelului public de participare cu o perioadă de 30 de zile pentru înscrierea ofertelor culturale, cele două date fiind 1 septembrie și 1 martie.
Proiectul „Maramureș-GastroEtnoArt” își propune să aducă în prim plan cultura gastronomică specifică Maramureșului istoric, din satele românești și din localitățile cu populație majoritar maghiară, uicraineană, germană sau iudaică, care are la bază o cercetare de specialitate derulată până în iulie 2021. Astfel, proiectul va avea o durată de 10 luni, pe parcursul cărora va fi amenajat un cuptor cu vatră într-o casă maramureseană, va fi editată o carte de bucate bilingvă și un e-book, vor fi realizate pod-casturi și videoclipuri cu tutoriale de rețete din gastronomia județului nostru. De asemenea, vor fi organizate workshop-uri cu femei în vârstă și „socăcițe”, denumire populară, atribuită bucătăresei și persoanei care, de obicei, apărea cu găina la nunți, în momentul în care începea să se pună pe masă mâncarea caldă.
Partenerii proiectului sunt Liceul Tehnologic Marmația, Universitatea Babeș Bolyai, Facultatea de Geografie, extensia Sighetu Marmației și Asociația "Maramureș Project Link".
Proiectul ce urmează a se derula este o acțiune lăudabilă, deoarece județul nostru este cunoscut datorită tradițiilor păstrate din generație în generație, dar și datorită multiculturalității sale. În situația în care numărul membrilor minorităților a cunoscut o scădere drastică în ultimii ani, cercetarea și promovarea elementelor componente ale identității culturale a principalelor etnii, unde se include și cultura gastronomică, contribuie la reducerea riscului pierderii datinilor și obiceiurilor strămoșești.
Sursă text și foto: Facebook – Maramureș-GastroEtnoArt