Numirea administratorului public (city manager) a avut loc prin consurs desfășurat la începutul acestui an. Concursul a avut două probe: proba scrisă și interviul.
După aceste două probe postul a fost câștigat de Noémi Erika Vida, fost consilier local și fost viceprimar al Municipiului Baia Mare.
Noémi Vida a fost consilier local și viceprimar în mandatul 2016-2020. La alegerile locale din 27 septembrie 2020 a deschis lista consilierilor locali pentru UDMR deși Agenția Națională de Integritate a decis că nu este compatibilă cu o funcție electivă (aleasă prin vot) până în 2023. După alegeri mandatul de consilier local i-a fost invalidat, iar fostul viceprimar a atacat în instanță decizia de invalidare, însă Instanța de Judecată și-a menținut decizia de invalidare.
Ce este un administrator public?
Administratorul public reprezintă o funcţie specifică administraţiei publice locale. Scopul acestei funcţii este de a îmbunătăţi şi fluidiza sistemului de furnizare a serviciilor către cetăţeni.
Administratorul public nu ar trebui să fie un simplu angajat al unei primării sau a unui consiliu judeţean, ci un promotor al schimbării în cadrul procesului de reformă a sistemului administraţiei publice locale.
Administratorul public gestionează un proces continuu de situaţii în vederea satisfacerii interesului public al unei anumite comunităţi. Administratorul public, Primarul şi Consiliul Local creează cadrul adecvat identificării problemelor şi propunerii de soluţii pentru remedierea acestora prin elaborarea şi implementarea unor planuri de acţiuni locale.
Cum arată fișa postului unui city manager?
Fișa postului unui administrator public ne arată scopul principal al acestui post: „Eficientizarea managementului în administraţia publică locală”.
Administratorul Public poate îndeplini atribuții de coordonare delegate de către primar în baza contractului de managment.
Lista de responsabilități nu este deloc scurtă, printre cele mai importante se numără:
- să adopte măsuri în vederea îndeplinirii prevederilor bugetului anual de venituri şi cheltuieli al instituţiei, pentru dezvoltarea şi diversificarea surselor de venituri extrabugetare, în condiţiile reglementărilor legale în vigoare şi a mandatului încredinţat;
- să administreze, cu diligenţa unui bun proprietar, patrimoniul instituţiei publice şi să asigure gestionarea şi administrarea, în condiţiile legii, a integrităţii patrimoniului instituţiei;
- să încheie acte juridice în numele şi pe seama instituţiei, conform competenţelor sale.
- să prezinte angajatorului ori de câte ori este necesar, situaţia economicofinanciară a serviciilor publice, modul de realizare a obiectivelor şi a indicatorilor din anexă, inclusiv măsurile pentru optimizarea activităţii, când este cazul;
- să îndeplinească atribuţiile delegate de către primar, în limitele impuse de către acesta, respectiv poate să îndeplinească, în condiţiile legii, una sau mai multe dintre atribuţiile enumerate mai jos:
- - coordonarea aparatului de specialitate al primarului;
- - coordonarea serviciilor publice de interes local prestate prin intermediul aparatului de specialitate şi/sau prin intermediul organismelor prestatoare de servicii publice şi de utilitate publică de interes local enumerate în Anexă;
- - calitatea de ordonator principal de credite;
- - orice alte atribuţii în domenii specifice instituţiei şi postului, încredinţate de către primar şi/sau Consiliul Local prin act administrativ şi care nu contravin legii.
Competențele sunt limitate de către Consiliul Local și de Primar.
Administratorul public este subordonat primarului și superiorul șefilor direcțiilor de specialitate/ compartimentelor funcţionale pe care le coordonează în baza contractului de management. Relaţiile funcţionale ale administratorului public sunt cu angajaţii aparatului de specialitate al primarului, cu responsabilii serviciilor publice de interes local. Relaţiile de control sunt în limita competenţelor delegate de către primar.
Sursa foto: ZiarMM