Calcopirita mai are denumirea de sulfură galbenă de cupru și face parte din clasa sulfurilor, fiind unul dintre cele mai răspândite minerale din natură. Acest mineral are următoarea formulă chimică CuFeS2 , iar raportul metal-sulf este de 1:1 și are în componența un procentaj de cupru de până la 35 la sută. Culoarea calcopiritei este galben-aurie, iar urma ei are culoarea neagră-verzuie. Alterarea acestui mineral determină transformarea sa în cupruri secundare, cum ar fi chalcocitul și covellitul. Calcopirita este deseori confundată cu pirita, care cristalizează în sistemul cubic.
Mineralul apare sub forma unor cristale sau agregate masive, fiind un minereu de cupru din zăcămintele hidrotermale sau mineral accesoriu găsit în rocile magmatice sau metamorfice și este asociat cu pirita și bornitul. Factorii externi determină transformarea calcopiritei în sulfuri secundare de cupru și devine de culoare albastru-indigo sau verzui-brun. Unele dintre cele mai importante zăcăminte de cupru se găsesc în Japonia, Peru, Canada, Franța, Rusia, Slovacia, Spania, Statele Unite ale Americii și Africa de Sud. În țara noastră, calcopirita a fost descoperită în zăcămintele de la Ciungani-Căzănești,Băița-Bihor, Băișoara, Moldova Nouă, Nistru, Baia Sprie, Cavnic și Băiuț.
Calcopirita este folosită pentru meditație, deoarece produce vindecarea corpului fizic și o vibrație pozitivă. Poate crește fericirea și bucuria de sine și are o acțiune de vindecare a virușilor, dar și a infecțiilor bacteriene și a febrei.
Calcopirita (CuFeS₂) - este o sulfură de cupru și fier, cea mai importantă sursă de obținere a cuprului metalic, cu extrem de multe utilizări, precum producerea cablurilor electrice, a conductelor sau diferitelor tipuri de aliaje. De obicei se prezintă în mase compacte și destul de rar sub forma unor cristale larg dezvoltate, precum cele de la minele Baia Sprie și Cavnic. În piesa din imagine se remarcă cristalele galbene de calcopirită, cu luciu metalic, în contrast cu cristalele incolore de cuarț, cu luciu sticlos.
Sursă text și foto: Muzeul Județean Victor Gorduza-Facebook