luni, 26 octombrie
Sală de izolare pentru elevii care prezintă simptome respiratorii, în fiecare școală
De Petruța Gromucz - marți, 01 septembrie în categoria Educație și învățământ
45

Distribuie pe rețelele de socializare

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat astăzi că școlile vor trebui să amenajeze o sală specială pentru elevii depistați cu simptome respiratorii în urma triajului epidemiologic realizat la intrarea în școli. 

De asemenea, acesta a precizat că nu există nici o școală cu interdicție de redeschidere. În toate școlile din țară se pot relua cursurile, măcar parțial, începând cu data de 14 septembrie.

Odată cu anunțul despre renunțarea la necesitatea unei declarații pe propria răspundere semnată de părinți, au intrat în vigoare noi seturi de reguli. Școlile vor face un triaj epidemiologic al elevilor, cu ajutorul cadrelor medicale. În cazul în care unul dintre elevi prezintă simptome respiratorii, acesta va fi dus într-o încăpere izolată și va fi supus unui consult medical mai amănunțit. 

„Nu va mai exista acea declaraţie pe proprie răspundere, urmând ca fiecare dintre noi să avem responsabilitatea acelui triaj observaţional din informarea părintelui sau observarea elevului, precum şi adaptarea, sau nu, după un triaj observaţional către un triaj epidemiologic, cu existenţa unui personal medical care să facă acest triaj epidemiologic, cu existenţa unei zone de izolare, unde un copil care prezintă simptomatologie respiratorie să poată fi, la un moment dat, cantonat până la o evaluare medicală, în contextul în care putem avea un diagnostic sau o supoziţie de diagnostic. Fiecare din aceşti copii va fi însoţit pe toată această perioadă, iar nicio decizie nu va fi luată fără să aibă acordul părintelui”, a declarat Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătății a vorbit și despre faptul că fiecare școală va stabili scenariul potrivit pentru începerea cursurilor, decizia fiind luată de comun accord cu direcțiile județene de sănătate publică, în urma evaluării situației epidemiologice aferente fiecărei localități. 

„Pe 7 septembrie, Institutul Naţional de Sănătate Publică va face publică şi către instituţiile statului evaluarea epidemiologică la fiecare unitate administrativ-teritorială. În acest moment avem 3.181 de unităţi administrativ-teritoriale, fiecare din aceste unităţi va primi evaluare, în funcţie de care se va face deschiderea anului şcolar, în funcţie de scenarii pentru fiecare unitate şcolară în parte. Pe 10 septembrie, consiliile de administraţie ale unităţilor şcolare vor prezenta comitetelor pentru situaţii de urgenţă, DSP şi inspectoratelor şcolare scenariul la care s-au hotărât să înceapă anul şcolar. Evaluarea în teritoriu se face de către DSP-uri, ISJ-uri, sub coordonarea comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă. Libertatea, în ghilimele, acordată unităţilor de învăţământ, sub coordonarea DSP-urilor, ISJ-urilor şi comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, este acea descentralizare, în contextul în care vrem ca fiecare unitate şcolară să înceapă particular acest an şcolar şi scenariile pe care le-am prezentat acum 2 săptămâni să fie adaptate, personalizate pentru fiecare unitate şcolară în parte”, a mai precizat Nelu Tătaru. 

Școlile trebuie să pregătească circuite clare de deplasare, iar pentru cei mici, orele de cursuri trebuie diferențiate astfel încât să fie evitată aglomerarea de pe holuri sau din curtea școlii. De asemenea, copiii mai mici de 5 ani nu trebuie să poarte masca de protecție. 

Distanțarea socială reprezintă o regulă esențială, alături de o igienă corectă și o dezinfecție profesională a școlilor. 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri