Școlile vor fi redeschise de luni, dar față de luna septembrie când școlile au fost deschise pentru prima dată în pandemie, vor exista reguli noi.
Se produc schimbări și în privința profesorilor, care vor fi remunerați pentru fiecare oră remedială. Numărul orelor de recuperare a materiei va fi de aproximativ 5 ore, în funcție de materie și de câtă informație s-a pierdut pe perioada învățământului online.
În acest sens, a fost adoptată o nouă Ordonanță de Urgență prin care în cel de-al doilea semestru al anului școlar, va fi alocată suma de 30 de milioane de euro pentru realizarea și plata orelor remediale. De aceste ore remediale ar putea beneficia copiii care nu au avut acces la internet sau la dispozitivele necesare pentru a participa la cursurile online, sau elevii care nu au situația școlară încheiată pe primul semestru.
„Suma de 30 de milioane de euro va avea ca destinaţie exclusivă derularea şi plata orelor remediale. Plata se va face către şcoli într-un cuantum de 200 de lei pe lună pentru fiecare elev cuprins în grupul ţintă”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu, conform B1.
Ministrul a declarat la începutul anului că plata per elev va fi de 500 de lei și că va insista pentru majorarea sumelor pentru cheltuieli materiale în școli. Acesta a declarat că orele remediale vor fi susținute, chiar dacă este un nivel mai mare de muncă atât pentru elevi, cât și pentru profesori. Va exista posibilitatea ca aceste ore să fie susținute și sâmbăta, dar acest lucru va fi decis de fiecare cadru didactic în funcție de volumul de informație care a fost pierdut în primul semestru.
“Ordonanța de urgență 178 are prevăzut un cuantum de 200 lei pe lună per elev, e vorba de 500 de lei pe lună. Dacă o școala are 1.000 de elevi, care sunt în situația în care au nevoie de acțiune remediale, și este un exemplu deloc departe de realitate, vor fi 500.000 de lei, deci 100 de euro, practic, ori 1.000 de elevi, 100.000 de euro pe care ordonanța spune că îi poți duce către plata utilităților și către plata salariilor pentru acțiuni remediale“, a declarat acesta conform Edupedu.
Sorin Cîmpeanu își dorea la începutul anului creșterea bugetului standard pentru elevi destinat cheltuielilor materiale, inclusiv utilitățile, dar aceste sume să meargă toate către plata profesorilor pentru acțiuni remediale.