Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este marcată anual la 4 februarie, cu scopul de a spori gradul de informare a opiniei publice în privința problemei oncologice și de a promova cele mai eficiente metode în combaterea acestei boli. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului (International Agency for Research on Cancer – IARC) sprijină Uniunea pentru Controlul Internaţional al Cancerului (Union for International Cancer Control – UICC) în promovarea căilor ce ar putea să diminueze povara globală a cancerului.
362- Împăratul roman Iulian promulgă un edict prin care recunoaşte drepturi egale pentru toate religiile din Imperiul Roman.
1526 - Are loc campania lui Ștefan al IV-lea (Ştefăniţă-vodă), domn al Moldovei, în Muntenia, a cărui oaste a prădat armata munteană. Domnitorul Munteniei, Radu de la Afumaţi, este constrâns să-i predea pe boierii moldoveni pribegi, care sunt executaţi. Ștefăniță-Vodă revine cu bine în Moldova din campania sa din Muntenia, pe data de 20 septembrie 1526.
1544 - Filip Moldoveanul tipărește, la Sibiu, “Catehismul românesc”.
1769 - În Marea Britanie este introdusă pedepsa cu moartea pentru distrugerea instalațiilor industriale.
1789 - George Washington este ales, de Colegiul Electoral american, primul președinte al SUA.
1809- Se naște poetul Vasile Cârlova, care a scris doar cinci poezii, dar a intrat în Istoria literaturii române a lui George Călinescu, introducând faimoasa temă a preromantismului european.
1849- Moare Costache Conachi, unul dintre cei mai reprezentativi poeți ai începuturilor literaturii române, a cărui lirică este erotică, aproape în totalitate.
1857- Caimacamul Moldovei, Teodor Balş, semnează la Iaşi o proclamaţie către locuitorii din sudul Basarabiei ţariste care revenise la Moldova, în urma înfrângerii Rusiei in Războiul Crimeei.
1859- Este descoperit, în Egipt, Codex Sinaiticus, un fragment necunoscut din Biblie.
1872- Se naște cunoscutul pictor român Octav Băncilă.
1900- Se naște poetul francez Jacques Prevert, scenarist şi textier.
1902- Se naște aviatorul Charles A. Lindberg, care la data de 20-21 mai 1927 a realizat primul zbor fără escală de la New York la Paris, deasupra oceanului Atlantic.
1906- Se naște astronomul american Clyde W. Tombaugh, care a descoperit, în 1930, planeta Pluto.
1909 - Are loc, pe scena Teatrului National din Bucuresti, premiera piesei “Apus de soare” de Barbu Ștefănescu Delavrancea.
1923 - Este inaugurat Palatul Cercului Militar Național.
1932- Se deschid Jocurile Olimpice de iarnă de la Lake Placid.
1933- Este promulgată legea pentru autorizarea stării de asediu în România.
1934- Echipajul român de bob de două persoane, format din Al. Frim și V. Dumitrescu, cucerește la Engelberg, în Elveția, titlul de campion mondial. Sportivilor li s-a decernat “Premiul național pentru sport”.
1941- Se naște actorul român Şerban Cantacuzino.
1945 – Încep lucrările Conferinței de la Ialta (4-11 februarie 1945-Crimeea), în cadrul căreia au fost discutate probleme legate de configurarea lumii postbelice și adoptată „Declaraţia asupra Europei eliberate”. Conferinta de la Ialta este asociată cu împărțirea sferelor de influență între marile puteri.
1948 - Se incheie “Tratatul de prietenie, colaborare şi asistenţă mutuală româno-sovietic”, prin care este consacrată satelizarea României de către URSS.
1959 – Se naște Monica Luisa Macovei, la București,politician român, fost ministru al justitiei.
1967: Începe construcţia primei autostrăzi din România, pe distanța Bucureşti-Pitești.
1970- este publicat romanul de succes internațional “Love Story”, al scriitorului american Erich Segal.
1976 – Se deschide a XII-a ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Innsbruck, Austria.
2004 - Tenismanul elveţian Roger Federer devine numărul 1 Mondial, după ce câştigă turneul de Mare Şlem Australian Open, învingându-l în finală pe rusul Marat Safin, cu scorul de 7-6(3); 6-4; 6-2.
2004 - Mark Zuckerberg lansează rețeaua de socializare Facebook.