sâmbătă, 21 mai
Interviu cu Irina Giurgiu-Singura femeie din România care a obținut Licența UEFA Pro
De Mihai Popan - marți, 02 februarie în categoria Interviuri
372

Distribuie pe rețelele de socializare

Irina Giurgiu a ales să practice fotbalul, sportul copilăriei sale, după șase ani de handbal. La vârsta de 18 ani a călcat pentru prima dată pragul echipei Independența Baia Mare, iar după doi ani a ajuns să antreneze grupa de junioare a echipei. În prezent, Irina este selecționerul lotului Under 17 și antrenează, împreună cu Cristian Dulca, echipa națională de fotbal feminin a României, unde activează ca antrenor secund. Unul dintre visele sale a fost să înființeze un club de fotbal feminin, pe care l-a realizat acum patru ani, înființând clubul de fotbal ACS Dream București. Mai mult decât atât, Irina este singura femeie din România care a reușit să obțină licența UEFA Pro, avându-i colegi pe Adrian Mutu și Mirel Rădoi.


Irina Giurgiu, antrenorul secund al echipei naționale de fotbal feminin a României, a declarat pentru 24mm.ro:


M.P.: De ce ai ales să practici acest sport?

I.G.: Am ales să practic acest sport destul de târziu, dar într-un mod organizat, la 18 ani. Încă din copilărie mi-a plăcut să joc fotbal, dar nu știam că în România exista în acel moment fotbal feminin, mai ales în Baia Mare, iar atunci am ales să joc handbal. Am început să joc handbal la 12 ani, iar după șase ani am ales să renunț la handbal, în momentul în care am aflat că s-a înființat o echipă de fotbal feminin în Baia Mare.

 

M.P.: La vârsta de 18 ani ai jucat fotbal la Independența Baia Mare, iar după doi ani ai antrenat o grupă de junioare din cadrul echipei. Ți-a fost greu să joci și să antrenezi? 

I.G.: Am antrenat grupa de junioare Under 15 a echipei Independența Baia Mare și jucam la grupa de senioare a echipei. A fost o diferență, pentru că eram la început ca jucătoare și ca antrenoare, dar pasiunea pentru fotbal m-a ajutat să progresez, să învăț mai mult și să mă dedic acestor două meserii.


M.P.: De ce ai ales să renunți la handbal în detrimentul fotbalului?

I.G.: Aveam vârsta de 18 ani și aveam o ofertă la Târgu Mureș, antrenându-mă în cadrul echipei HCM Baia Mare, iar între timp m-am înscris și la facultate, la Educație Fizică și Sport. A fost o perioadă în care nu m-am regăsit, aflând că există o echipă de fotbal feminin nou înființată în Baia Mare, am ales să-mi urmez pasiunea din copilărie.

 

M.P.: Care este părerea ta despre fotbalul feminin actual din România?

I.G.: În ultima perioadă fotbalul feminin din România s-a dezvoltat foarte mult, pot să fac o comparație cu anul 2010, atunci când am început să joc fotbal. În acel an erau opt echipe de fotbal feminin în România, o singură ligă. În momentul de față avem Liga I, Liga a II-a, Liga a III-a, Under 11, Under 13, Under 15 și Under 17. Numărul de echipe a crescut, la fel și numărul jucătoarelor și sperăm ca pe viitor să putem crește calitatea fotbalului feminin din România.


M.P.: Acum că ai reușit să obții licența UEFA Pro, ce echipă ai vrea să antrenezi în viitor?

I.G.: În momentul acesta antrenez echipele naționale de fotbal feminin, Under 17 ca antrenor principal și echipa de senioare ca antrenor secund. Îmi doresc ca în această perioadă să-mi fac treaba cât mai bine și-mi doresc să ne calificăm cu echipele naționale la un turneu final, cu junioarele și cu senioarele. În acest moment nu-mi doresc să antrenez altă echipă, îmi doresc să-mi fac treaba cât mai bine și să obținem rezultatele dorite.


M.P.: Care a fost relația ta cu domnul Mirel Albon, fostul antrenor al echipei de senioare a României și care este cea mai importantă performanță obținută împreună în cadrul echipei?

I.G.: Am o părere foarte bună despre domnul Albon, pentru că dânsul m-a ajutat să învăț, să progresez și cred că munca pe care am făcut-o împreună, în cinci ani de zile, la naționala de senioare a României, m-a ajutat pe mine ca antrenoare, să progresez și să mă dezvolt. Cea mai mare performanță obținută împreună a fost calificarea în 2016 la baraj, unde am jucat cu Portugalia.


M.P.: Ce te-a motivat să înființezi un club de fotbal feminin?

I.G.: În 2016 am primit ofertă de la Federația Română de Fotbal să lucrez în cadrul departamentului de dezvoltare fotbalistică, coordonator în fotbalul feminin. În momentul acela, am fost nevoită să mă mut din Baia Mare în București. Am stat un an cu loturile echipelor naționale și am prestat muncă de birou. Mi-a lipsit să mă aflu pe teren și mi-am dorit să înființez un club de fotbal feminin, acesta fiind unul dintre visurile mele, în momentul în care am început să joc fotbal.


M.P.: Care este modalitatea ta de a motiva jucătoarele?

I.G.: Îmi este foarte ușor să motivez jucătoarele, deoarece am jucat fotbal, dar tind să cred că motivarea lor vine din motivarea intrinsecă. Îmi doresc să le motivez și să le îndrum, fiind un exemplu pentru ele, dar și să le dezvolt să devină persoane mai bune în societate. Cred că treaba fiecărui antrenor la început este de a educa jucătoarele și să le ajute să devină cele mai bune versiuni ale lor.


M.P.: Care a fost experiența acumulată în cadrul cursurilor pentru Licența UEFA Pro?

I.G.: Am început cursul în 2019, în septembrie, chiar de ziua mea. A fost o experiență foarte bună pentru mine, pentru că am întâlnit profesori cu o experiență mare și am avut șansa să particip alături de colegi cunoscuți, care au o carieră în spate, ca jucători și antrenori. Cu atât experiența a avut un impact mult mai mare asupra mea.


M.P.: O paralelă între fotbalul feminin și cel masculin, din România.

I.G.: Diferența este de mentalitate, pentru că de când am fost mică mi s-a implementat ideea că fotbalul este practicat doar de bărbați. Din păcate, unele persoane cred acest lucru și în momentul de față. 


M.P.: Cum crezi că va evolua fotbalul feminin din România în următorii cinci ani?

I.G.: Făcând parte din departamentul de dezvoltare fotbalistică avem anumite obiective, care vor ajuta să crească calitatea fotbalului feminin din România. Vom implementa mai multe proiecte alături de UEFA, iar primul proiect va începe de la nivelul de bază, adică de la o vârstă fragedă. Proiectul ,, UEFA Playmakers” va ajuta jucătoarele să facă primul pas în fotbal, cu ajutorul desenelor animate. Ne dorim să începem de la bază, pentru a avea echipe naționale de valoare.


Ambiția și munca prestată de Irina Giurgiu i-au asigurat îndeplinerea propriilor visuri și au ajutat-o să și le poată dezvolta pe parcurs.


 


 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Bugetul pentru etapa a treia din programul Rabla pentru electrocasnice s-a epuizat în mai puțin de un minut

Daiana Toma-Cioran - dec. 10, 2021
Bugetul alocat pentru a treia etapă a programului „Rabla pentru Electrocasnice”, sesiunea de ...
economie România 2021 Rabla

Președintele României, Klaus Iohannis: „Autorităților nu le este ușor să adopte măsuri care restrâng exercițiul unor drepturi și libertăți fundamentale”

Daiana Toma-Cioran - dec. 10, 2021
Autorităților nu le este niciodată ușor să adopte măsuri care restrâng exercițiul unor drepturi ...
pandemie Covid-19 Sars-CoV-2 măsuri

Taxele pentru mașinile poluante ar putea fi mărite: „Degeaba investim, dacă înmatriculările la cele vechi sunt la liber”

Daiana Toma-Cioran - dec. 9, 2021
În țara noastră sunt înmatriculate mai multe mașini second hand, în comparație cu cele noi, ...
taxe impozit majorări Ministrul Mediului

Va fi realizată o piață tradițională și în localitatea Bogdan Vodă

Daiana Toma-Cioran - dec. 9, 2021
În ședința de ieri, aleșii județeni au acordat vot favorabil hotărârii prin care Consiliul ...
Consiliul Județean Maramureș CJMM 2021

Gheorghe Șimon, deputat PSD: „Pensiile speciale, minciuna preferată a USR-iștilor”

Daiana Toma-Cioran - dec. 8, 2021
Pensiile speciale, tema preferată a USR-iștilor! În frunte cu Cioloș, aceștia își închipuie că ...
Deputat Maramureș Gheorghe Șimon Putere

În 2022 bugetarii vor primi din nou vouchere de vacanță

Daiana Toma-Cioran - dec. 3, 2021
Proiectul de Ordonanță de Urgență pentru acordarea de vouchere a fost pus în dezbatere publică. ...
România 2022 vouchere bugetari

Guvernul vrea să adopte bugetul de stat pentru 2022 până pe 24 decembrie

Daiana Toma-Cioran - dec. 3, 2021
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat la începutul ședinței de Guvern, că bugetul de stat ...
Guvern premier pim-ministru Nicolae Ciuca

PNDR: Evaluarea cererilor de finanțare depuse în cadrul submăsurilor pentru instalarea tinerilor fermieri și dezvoltarea fermelor mici a fost finalizată

Petruța Gromucz - nov. 25, 2021
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a anunțat finalizarea evaluării cererilor de ...
fermieri ferme finanțare cereri de finanțare

ONG-urile și instituțiile de învățământ pot aplica pentru granturi de până la 15.000 de dolari în cadrul Programului anual de finanțări al Ambasadei SUA la București!

Petruța Gromucz - nov. 23, 2021
Ambasada Statelor Unite ale Americii la București, Biroul de Diplomație Publică, a anunțat ...
fonduri instituții de învățământ ONG granturi

A fost semnat contractul pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate a obiectivului de investiții ”Variantă de ocolire Baia Mare”

Petruța Gromucz - nov. 19, 2021
A fost semnat contractul pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate a obiectivului de ...
varianta ocolitoare studiu de fezabilitate drumuri CJMM

Vor fi operate zboruri externe regulate de pe Aeroportul Internațional Maramureș

Petruța Gromucz - nov. 17, 2021
Potrivit unui comunicat publicat de președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, ...
zboruri externe Maramureș aeroport noi zboruri

Peste 105 milioane de lei pentru servicii socio-educaționale, modernizarea infrastructurii rutiere și sprijinirea mediului de afaceri, prin POR

Petruța Gromucz - nov. 16, 2021
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a anunțat semnarea a 25 de noi ...
POR finanțare dezvoltare contracte de finanțare

POIM: Finanțare în valoare de 18 milioane de lei pentru Spitalul Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș”

Petruța Gromucz - nov. 15, 2021
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a transmis în acest weekend semnarea a 37 noi ...
Baia Mare finanțare Spitalul Județean ,,Dr. Constantin Opriș” MIPE

Au fost aprobate primele documente pentru demararea PNRR. România va beneficia de prefinanțarea de 3,8 miliarde de euro până la finalul anului

Petruța Gromucz - nov. 12, 2021
Guvernul a adoptat în 10 noiembrie 2021, două memorandumuri prin carea mandatat Ministerul ...
PNRR România memorandum Guvern

Expoziție itinerantă ,,Din zestrea Maramureșului”, la Craiova

Petruța Gromucz - nov. 11, 2021
Vineri, 12 noiembrie 2021, ora 11:00, Consiliul Județean Maramureș prin Muzeul Județean de ...
expoziție Maramureș tradiție muzeu

Au fost semnate noi contracte de finanțare pentru achiziția de echipamente medicale și de protecție destinate elevilor și personalului medical

Petruța Gromucz - nov. 10, 2021
Autoritatea de Management pentru POIM 2014-2020 a asigurat semnarea a 3 noi contracte de ...
contracte de finanțare finanțare management echipamente de protecție

O nouă rundă pentru Rabla pentru Electrocasnice și lansarea a 3 noi programe: instalarea de panouri fotovoltaice și staţii de încărcare pentru maşinile electrice și un program dedicat construcției pistelor de biciclete

Petruța Gromucz - nov. 8, 2021
Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos, a anunțat la la sfârșitul săptămânii ...
Rabla electrocasnice sesiune nouă fonduri

Un nou liberal demisionează din grupul parlamentar al PNL acuzând „distrugerea PNL de către cei care au confiscat partidul”

Daiana Toma-Cioran - oct. 29, 2021
După ce fostul președinte PNL, Ludovic Orban, și-a anunțat demisia din grupul parlamentar PNL și ...
politică Partidul Național Liberal PNL demisii

S-a redeschis Centrul de vaccinare de la Caspev Baia Mare. Unde se mai pot vaccina băimărenii?

Daiana Toma-Cioran - oct. 29, 2021
Centrul de vaccinare de la Caspev (strada Săsarului numărul 3) s-a redeschis, aici, băimărenii ...
Baia Mare Maramureș Cătălin Cherecheș Centre de vaccinare

PNRR, aprobat de Consiliul UE! România urmează să primească o prefinanțare de 3,8 miliarde de euro

Petruța Gromucz - oct. 29, 2021
Miniștrii economiei și finanțelor au anunțat ieri, 28 octombrie 2021, aprobarea evaluării ...
PNRR Consiliul UE prefinanțare plan național