marți, 18 mai
Interviu cu Irina Giurgiu-Singura femeie din România care a obținut Licența UEFA Pro
De Mihai Popan - marți, 02 februarie în categoria Interviuri
207

Distribuie pe rețelele de socializare

Irina Giurgiu a ales să practice fotbalul, sportul copilăriei sale, după șase ani de handbal. La vârsta de 18 ani a călcat pentru prima dată pragul echipei Independența Baia Mare, iar după doi ani a ajuns să antreneze grupa de junioare a echipei. În prezent, Irina este selecționerul lotului Under 17 și antrenează, împreună cu Cristian Dulca, echipa națională de fotbal feminin a României, unde activează ca antrenor secund. Unul dintre visele sale a fost să înființeze un club de fotbal feminin, pe care l-a realizat acum patru ani, înființând clubul de fotbal ACS Dream București. Mai mult decât atât, Irina este singura femeie din România care a reușit să obțină licența UEFA Pro, avându-i colegi pe Adrian Mutu și Mirel Rădoi.


Irina Giurgiu, antrenorul secund al echipei naționale de fotbal feminin a României, a declarat pentru 24mm.ro:


M.P.: De ce ai ales să practici acest sport?

I.G.: Am ales să practic acest sport destul de târziu, dar într-un mod organizat, la 18 ani. Încă din copilărie mi-a plăcut să joc fotbal, dar nu știam că în România exista în acel moment fotbal feminin, mai ales în Baia Mare, iar atunci am ales să joc handbal. Am început să joc handbal la 12 ani, iar după șase ani am ales să renunț la handbal, în momentul în care am aflat că s-a înființat o echipă de fotbal feminin în Baia Mare.

 

M.P.: La vârsta de 18 ani ai jucat fotbal la Independența Baia Mare, iar după doi ani ai antrenat o grupă de junioare din cadrul echipei. Ți-a fost greu să joci și să antrenezi? 

I.G.: Am antrenat grupa de junioare Under 15 a echipei Independența Baia Mare și jucam la grupa de senioare a echipei. A fost o diferență, pentru că eram la început ca jucătoare și ca antrenoare, dar pasiunea pentru fotbal m-a ajutat să progresez, să învăț mai mult și să mă dedic acestor două meserii.


M.P.: De ce ai ales să renunți la handbal în detrimentul fotbalului?

I.G.: Aveam vârsta de 18 ani și aveam o ofertă la Târgu Mureș, antrenându-mă în cadrul echipei HCM Baia Mare, iar între timp m-am înscris și la facultate, la Educație Fizică și Sport. A fost o perioadă în care nu m-am regăsit, aflând că există o echipă de fotbal feminin nou înființată în Baia Mare, am ales să-mi urmez pasiunea din copilărie.

 

M.P.: Care este părerea ta despre fotbalul feminin actual din România?

I.G.: În ultima perioadă fotbalul feminin din România s-a dezvoltat foarte mult, pot să fac o comparație cu anul 2010, atunci când am început să joc fotbal. În acel an erau opt echipe de fotbal feminin în România, o singură ligă. În momentul de față avem Liga I, Liga a II-a, Liga a III-a, Under 11, Under 13, Under 15 și Under 17. Numărul de echipe a crescut, la fel și numărul jucătoarelor și sperăm ca pe viitor să putem crește calitatea fotbalului feminin din România.


M.P.: Acum că ai reușit să obții licența UEFA Pro, ce echipă ai vrea să antrenezi în viitor?

I.G.: În momentul acesta antrenez echipele naționale de fotbal feminin, Under 17 ca antrenor principal și echipa de senioare ca antrenor secund. Îmi doresc ca în această perioadă să-mi fac treaba cât mai bine și-mi doresc să ne calificăm cu echipele naționale la un turneu final, cu junioarele și cu senioarele. În acest moment nu-mi doresc să antrenez altă echipă, îmi doresc să-mi fac treaba cât mai bine și să obținem rezultatele dorite.


M.P.: Care a fost relația ta cu domnul Mirel Albon, fostul antrenor al echipei de senioare a României și care este cea mai importantă performanță obținută împreună în cadrul echipei?

I.G.: Am o părere foarte bună despre domnul Albon, pentru că dânsul m-a ajutat să învăț, să progresez și cred că munca pe care am făcut-o împreună, în cinci ani de zile, la naționala de senioare a României, m-a ajutat pe mine ca antrenoare, să progresez și să mă dezvolt. Cea mai mare performanță obținută împreună a fost calificarea în 2016 la baraj, unde am jucat cu Portugalia.


M.P.: Ce te-a motivat să înființezi un club de fotbal feminin?

I.G.: În 2016 am primit ofertă de la Federația Română de Fotbal să lucrez în cadrul departamentului de dezvoltare fotbalistică, coordonator în fotbalul feminin. În momentul acela, am fost nevoită să mă mut din Baia Mare în București. Am stat un an cu loturile echipelor naționale și am prestat muncă de birou. Mi-a lipsit să mă aflu pe teren și mi-am dorit să înființez un club de fotbal feminin, acesta fiind unul dintre visurile mele, în momentul în care am început să joc fotbal.


M.P.: Care este modalitatea ta de a motiva jucătoarele?

I.G.: Îmi este foarte ușor să motivez jucătoarele, deoarece am jucat fotbal, dar tind să cred că motivarea lor vine din motivarea intrinsecă. Îmi doresc să le motivez și să le îndrum, fiind un exemplu pentru ele, dar și să le dezvolt să devină persoane mai bune în societate. Cred că treaba fiecărui antrenor la început este de a educa jucătoarele și să le ajute să devină cele mai bune versiuni ale lor.


M.P.: Care a fost experiența acumulată în cadrul cursurilor pentru Licența UEFA Pro?

I.G.: Am început cursul în 2019, în septembrie, chiar de ziua mea. A fost o experiență foarte bună pentru mine, pentru că am întâlnit profesori cu o experiență mare și am avut șansa să particip alături de colegi cunoscuți, care au o carieră în spate, ca jucători și antrenori. Cu atât experiența a avut un impact mult mai mare asupra mea.


M.P.: O paralelă între fotbalul feminin și cel masculin, din România.

I.G.: Diferența este de mentalitate, pentru că de când am fost mică mi s-a implementat ideea că fotbalul este practicat doar de bărbați. Din păcate, unele persoane cred acest lucru și în momentul de față. 


M.P.: Cum crezi că va evolua fotbalul feminin din România în următorii cinci ani?

I.G.: Făcând parte din departamentul de dezvoltare fotbalistică avem anumite obiective, care vor ajuta să crească calitatea fotbalului feminin din România. Vom implementa mai multe proiecte alături de UEFA, iar primul proiect va începe de la nivelul de bază, adică de la o vârstă fragedă. Proiectul ,, UEFA Playmakers” va ajuta jucătoarele să facă primul pas în fotbal, cu ajutorul desenelor animate. Ne dorim să începem de la bază, pentru a avea echipe naționale de valoare.


Ambiția și munca prestată de Irina Giurgiu i-au asigurat îndeplinerea propriilor visuri și au ajutat-o să și le poată dezvolta pe parcurs.


 


 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Ionel Bogdan, despre Aeroportul Internațional Maramureș: „Obiectivul este să operăm și alte curse internaționale”

Petruța Gromucz - mai 17, 2021
Astăzi a avut loc o conferință de presă susținută de președintele Consiliului Județean ...
CJMM Maramureș conferință de presă Ionel Bogdan

Finanțări de peste 1 miliard de euro și 7 apeluri de proiecte deschise în cadrul programului CERV

Petruța Gromucz - mai 17, 2021
Comisia Europeană a anunțat lansarea a șapte apeluri în cadrul programului „Cetățeni, Egalitate, ...
economie fonduri beneficiari eligibili CERV

Când vor putea românii să intre în SUA fără vize? În prezent, 10% din vizele cerute sunt refuzate

Daiana Toma-Cioran - mai 17, 2021
Românii au probleme atunci când vor să plece în Statele Unite ale Americii. În loc să-i ...
Români SUA vize România

Marcel Ciolacu susține că prim-ministrul Florin Cîțu l-a sunat în urma „cerințelor comisarilor europeni și a președintei Comisiei”

Daiana Toma-Cioran - mai 17, 2021
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, susține că a fost sunat de prim-ministrul Florin Cîțu pentru a ...
PSD Marcel Ciolacu România 2021

Coronavirus: situația îmbolnăvirilor SARS-CoV-2 din ultima săptămână în județul Maramureș. Numărul cazurilor de îmbolnăvire a înregistrat scăderi considerabile

Petruța Gromucz - mai 17, 2021
Conform Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, în ultima săptămână, în ...
Maramureș pandemie situație îmbolnăviri noi cazuri

Au fost aprobate organizarea și desfășurarea scenariilor cursurilor de învățământ preuniversitar din Maramureș, pentru perioada 17-21 mai 2021

Petruța Gromucz - mai 16, 2021
Prefectul Vlad-Emanuel Duruș a declarat că s-a desfășurat ședința extraordinară a Comitetului ...
educație învățământ scenarii elevi

„Cât îi Maramureșu’”, inspirație pentru Școala Populară de Artă din Baia Mare

Petruța Gromucz - mai 16, 2021
În miezul lui Florar, Secția Școala Populară de Artă a Centrului Județean pentru Conservarea și ...
Maramureș Școala Populară de Artă Baia Mare Baia Mare dascăli

Portugalia și Grecia își așteaptă turiștii. Care sunt condițiile de călătorie în cele două țări?

Petruța Gromucz - mai 16, 2021
Autoritățile din Portugalia, au anunțat că turiștii care vin din țările europene care au ...
călătorii pandemie condiții de călătorie turiști

De la 1 iunie, se dă liber la evenimente! Raed Arafat a explicat care sunt condițiile de participare

Petruța Gromucz - mai 15, 2021
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat care vor fi condițiile ...
evenimente participare condiții relaxare

CNSU a emis o nouă hotărâre care prevede măsurile de relaxare care sunt propuse pentru implementare din 1 iunie, 1 iulie și 1 august. Au fost emise noi reguli pentru petrecerile private, domeniul HoReCa și agenții economici

Petruța Gromucz - mai 14, 2021
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a emis în această seară, Hotărârea cu numărul 29. ...
pandemie coronavirus măsuri relaxare

Primele evenimente-pilot vor avea loc în acest weekend. Vezi lista evenimentelor și locația acestora

Petruța Gromucz - mai 14, 2021
Astăzi a fost adoptată Hotărârea nr. 27, privind aprobarea organizării și desfășurării a 4 ...
evenimente România evenimente pilot test

259.786 de elevi defavorizați vor primi vouchere pentru haine și rechizite

Petruța Gromucz - mai 14, 2021
Ieri a fost semnată cererea de finanțare pentru acordarea,  prin intermediul ...
educație elevi elevi defavorizați România

Reformele majore din PNRR – agreate la Bruxelles. 3,7 miliarde de euro pentru educație, 2,5 miliarde de euro pentru sănătate și 2,2 miliarde de euro pentru mediul de afaceri

Petruța Gromucz - mai 14, 2021
Premierul Florin Cîțu, împreună cu ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian ...
PNRR economie fonduri Planul Național de Redresare și Reziliență

VEȘTI BUNE: De mâine, România renunță la mască și la restricția circulației pe timpul nopții. Nunțile și botezurile, fără restricții de persoane. Florin Cîțu: „Dacă se oprește campania de vaccinare, ne întoarcem.”

Petruța Gromucz - mai 14, 2021
Ieri seară, au fost luate câteva decizii foarte așteptate de români. Președintele Klaus Iohannis ...
restricții relaxare România normalitate

Zi liberă plătită pentru vaccinare, noua propunere legislativă

Daiana Toma-Cioran - mai 13, 2021
Comisia de Muncă a Senatului a acordat raport favorabil propunerii legislative de modificare a ...
actualități raport favorabil pandemie muncă

Prim-ministrul Florin Cîțu a numit un nou șef al Poliției Române

Daiana Toma-Cioran - mai 13, 2021
Noul șef al Poliției Române este chestorul Benone-Marian Matei, numirea fiind făcută, ieri, de ...
Prim-ministru Guvern premier România

Deputatul Gabriel Zetea și grupul consilierilor județeni PSD propun acordarea titlului de cetățean de onoare post-mortem lui Ioan Dulf, primul președinte al CJ Maramureș

Daiana Toma-Cioran - mai 13, 2021
Printr-o adresă oficială transmisă spre executivul Consiliului Județean Maramureș de către ...
PSD Maramureș Consiliul Județean CJMM

Raliul Maramureșului se întoarce. Doi piloți maramureșeni participă la competiție

Daiana Toma-Cioran - mai 13, 2021
Maramureșul apare din nou în calendarul raliurilor din România după 14 ani de absență. ...
FRAS sport Maramureș Baia Mare

Florin Cîțu, alături de alți reprezentanți ai Guvernului, negociază la Bruxelles proiectele cuprinse în PNRR. Planul trebuie depus până la sfârșitul lunii mai

Petruța Gromucz - mai 13, 2021
Premierul Florin Cîțu, a publicat seara trecută pe una dintre rețelele de socializare, ...
PNRR Planul Național de Redresare și Reziliență România economie

„De la Procreștinism la Înviere”, eveniment cultural-artistic la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară

Petruța Gromucz - mai 13, 2021
Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș și Consiliul Județean Maramureș, în ...
Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș Baia Mare eveniment