Liderii coaliției de guvernare promit eliminarea pensiilor speciale. Dar, punctele de vedere ale UDMR, USR PLUS și PNL par diferite.
PNL susține eliminarea pensiilor peciale ale parlamentarilor. Acest lucru poate fi realizat prin modificarea Statutului Senatorilor și Deputaților. Apoi, odată cu o nouă lege a pensiilor, vor fi eliminate și restul pensiilor speciale, spune Ludovic Orban.
„Am discutat doar despre statutul deputaților și senatorilor pentru a desființa aceste pensii speciale ale parlamentarilor. Odată cu îmbunătățirea legislație în domeniul pensiilor vom viza și reglementările privitoare la pensiile speciale.”, a declarat fostul premier, Ludivic Orban.
Dacian Cioloș, copreședintele USR PLUS, a scris într-un mesaj pe pagina sa de Facebook prioritățile Alianței în noua sesiune parlamentară. Printre priorități se numără și „un calendar clar cu urgentarea eliminării pensiilor speciale pentru demnitari și pentru categoriile la care nu se justifică această excepție de la contributivitate”.
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, susține că nu există nici un acord în coaliție legat de tema eliminării pensiilor speciale. Acesta a mai spus că susține eliminarea tuturor pensiilor speciale, „altă variantă nu pot să susțin”.
Claudiu Năsui, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, spune că eliminarea tuturor pensiilor speciale trebuie să fie o prioritate pentru orice partid care îşi doreşte binele României. Acesta a făcut calcule şi a aflat că în perioada 2016-2020, cheltuielile cu toate pensiile date prin legi speciale au crescut cu 60%. Potrivit ministrului Economiei, în prezent unele pensii ajung la valoarea de 16.000 de euro pe lună.
„Nu am nicio problemă cu pensiile mari. Dacă cineva ajunge la acea sumă pentru că a economisit bani toată viaţa. I-a plasat în fonduri de pensii care i-au dat randament, şi după o vârstă decide să trăiască din acei bani. Bravo lui. Chiar ar fi o poveste de succes pe care ar trebui să o lăudăm. Dar aici nu e vorba de nicio poveste de succes. Pensia în cauză vine din banii pe care statul ni-i ia nouă. Adică din banii noştri de taxe şi impozite. Singura poveste de spus acolo este cea a unor privilegii date de stat celor mai influenţi politic”, a scris Claudiu Năsui, pe pagina sa de Facebook.
Ministrul Economiei mai spune că trebuie redusă impozitarea în cazul salariilor mici, mai spune ministrul Economiei.
„În acelaşi timp, taxarea muncii în România pe salariile mici este cea mai ridicată din toată Uniunea Europeană. Şi deloc întâmplător tot la noi este şi sărăcia în muncă cea mai mare. Adică cei care, deşi au loc de muncă şi muncesc, tot în sărăcie se regăsesc. Toate acestea nu sunt inevitabile. Putem să găsim bani şi pentru reducerea impozitării muncii pe cele mai mici salarii şi să scoatem milioane de români din sărăcie”, a explicat Claudiu Năsui.
Sursa foto: Digi24.ro