În această săptămână, elevii sunt în vacanță, urmând ca din 8 februarie să existe posibilitatea ca aceștia să se întoarcă în bănci. Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației, a declarat că deschiderea școlilor și introducerea normalității în educație depinde doar de evoluția epidemiologică.
Acesta a prezentat patru scenarii în care elevii ar putea să continue cursurile online. Este vorba despre cazurile în care elevii au contraindicații medicale pentru prezența fizică la clase sau au vulnerabilități, despre cele în care elevii care au aparținători în familie care sunt cunoscuți cu afecțiuni medicale sau elevii care prezintă simptome de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2. În cazul în care elevii au în familie persoane predispuse la infectare, în categoriile de risc, este necesară o dovadă medicală care să ateste acest lucru. Elevii prezenți la cursurile fizice vor primi măști de protecție, care vor fi obligatorii în școli.
Cel de-al patrulea scenariu se referă la profesori. Dacă există profesori care prezintă simptome de infectare, acesta va preda cursurile de acasă, în format online.
„Dacă o clasă care ar trebui să funcționeze cu prezență fizică are profesorul care nu poate desfășura orele cu prezență fizică și dacă nu există o soluție de înlocuire a acelui cadru didactic, atunci toată clasa va rămâne acasă să facă orele online”, a mai declarat Sorin Cîmpeanu, pentru Digi24.
Cadrele didactice cu probleme medicale vor putea continua școala online chiar și după redeschiderea fizică a cursurilor, dar cu certificare a afecțiunilor din partea medicilor de specialitate. Medicul de la Medicina Muncii va fi „cel care are competența de a declara inapt pentru prezența fizică”.
„Ţine de conducerea şcolii să asigure un orar specific, în aşa fel încât acele cadre didactice care nu pot veni la şcoală din motive medicale certificate să aibă orele grupate într-o singură zi, zi în care elevii să nu meargă la şcoală şi să continue online pentru acele situaţii în care profesorii au interdicţie de prezenţă fizică în şcoală”, a mai afirmat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
Ministrul Educației a precizat că riscul de infectare nu poate fi eliminat, dar poate fi ținut sub control. Decizia finală va fi luată mâine, în funcție de situația epidemiologică.
„Riscul nu poate fi eliminat, riscul poate să fie gestionat. Dacă cei cu compentenţă în domeniul medical ne vor spune pe data de 2 februarie că acest risc, din perspectivă sanitară, poate fi gestionat, atunci şcolile se vor deschide cu prezenţă fizică”, a precizat acesta.
Un motiv real de îngrijorare este reprezentat de faptul că 15% din cele peste 26.000 de clădiri în care funcționează unități de învățământ, cămine școlare, cantine și săli de sport nu au autorizație de securitate la incendiu. Sorin Cîmpeanu a realizat o statistică prin care transmite că din cele 17.000 de școli cu personalitate juridică, doar 26.471 funcționează. Dintre acestea, 15% au autorizație la incendiu, 20% așteaptă obținerea autorizației, iar 50% nu necesită autorizație, conform legii. Un procent de 15% de clădiri au nevoie de autorizație conform legii, dar nu o au.
Acesta a declarat că autoritățile locale sunt răspunzătoare de obținerea acestor autorizații.