duminică, 13 iunie
Remember-1 februarie
De Mihai Popan - luni, 01 februarie în categoria Cultură
51

Distribuie pe rețelele de socializare

România- Ziua Intendenței Militare. Anual, la 1 februarie, este marcată Ziua Intendenței Militare, sărbătorindu-se serviciul din cadrul armatei care asigură aprovizionarea trupelor cu hrană și echipament. La 1 februarie 1861 a fost semnat Înaltul Ordin de Zi nr. 29, care a consfinţit înfiinţarea intendenţei armatei, formându-se astfel corpul ofiţerilor de intendenţă militară, condus de intendentul general al armatei, subordonat Ministerului de Război. Încă de pe timpul Regulamentelor Organice, înainte de înfăptuirea Unirii celor două Principate, în Ministerele de Război ale Moldovei şi Munteniei funcţiona câte o secţie de intendenţă, fără a avea, însă, atribuţii clar definite.

1600 - Mihai Viteazul semnează “Tratatul de închinare şi credinţă” faţă de Rudolf al II-lea, împarat al Germaniei şi rege al Poloniei şi Ungariei. Rudolf al II-lea i-a promis, în schimbul recunoaşterii suveranităţii sale, ajutor şi a garantat domnia ereditară în linie bărbătească.

1789 - George Washington este ales primul preşedinte al SUA.

1814 - Lordul Byron publică“Corsarul”.

1814 – Erupe vulcanul Mayon, în Filipine, provocând moartea a aproximativ 1.200 de persoane.

1823 - Vornicul Mihail Sturdza folosește, într-un memoriu, pentru prima dată în viața politică a Țărilor Române, noțiunea de “conservator”, pentru a desemna tendințele marii boierimi de a păstra vechile stări de lucruri.

1847 - Este inaugurat Teatrul de la Copou din Iași, cu “Bătălia moldovenilor cu cavalerii teutoni la Marienburg“, tablou vivant de Gheorghe Asachi, și “Vicontele de Letorier“, vodevil de Bayard și Dumanoir.

1848 – Se naște pictorul Sava Henţia, participant la Războiul de Independenţă, în timpul căruia a schiţat şi pictat scene de campanie, ca un veritabil corespondent de război.

1852 – Se naște marele scriitor român Ion Luca Caragiale, dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic și ziarist român. Este considerat a fi cel mai mare dramaturg român și unul dintre cei mai importanți scriitori români, fiind ales membru post-mortem al Academiei Române.

1861 - Începe să funcționeze  Arsenalul Armatei, la București.

1866 - Este înființată agenția de știri daneză “Ritzaus Bureau”, care poartă numele întemeietorului său, Erik Nicola Ritzu.

1868 – Se naște pictorul Ştefan Luchian, ale cărui tablouri l-au făcut pe maestrul Nicolae Grigorescu să exclame: “În sfîrşit, am şi eu un succesor !”. A fost membru de onoare post-mortem al Academiei Române.

1880 - Are loc stabilirea de relații diplomatice la nivel de legație între România și Olanda.

1880 - Ion Luca Caragiale publică, în Convorbiri literare, farsa într-un act “Conu Leonida față cu reacțiunea“

1896 - Are loc în Italia, la Torino, premiera operei “Boema”, creatie a compozitorului italian Giacomo Puccini.

1884 - Este publicată prima ediţie a Oxford English Dictionary.

1905 - Apare la București, sub direcția lui Ovid Densușianu, revista “Viața nouă”, publicație lunară care a devenit principalul organ de presă al miscarii simboliste de la noi.

1912 - Apare, la Iaşi, revista “Însemnări literare”, sub direcţia lui Mihail Sadoveanu şi a lui George Topârceanu, fondată de Mihail Sadoveanu, împreună cu George Topîrceanu și Tudor Arghezi.

1914  - Intră în funcțiune prima instalație centralizată feroviară din România, pe linia București-Ploiești.

1919 - Este desemnată prima Miss America, într-un concurs organizat în New York City.  Edith Hyde Robbins Macartney devine, astfel, prima “Miss America”.

1920 – Este înființat Institutul de Istorie Naţională din Cluj-Napoca, fondat din iniţiativa şi cu sprijinul material al regelui Ferdinand I. Institutul a funcţionat în cadrul Universităţii din Cluj, fiind condus de Ioan Lupaş şi Alexandru Lapedatu.

1931 – Se naște omul politic Boris Elţîn.

1934 – Se naște scriitorul Nicolae Breban, care a colaborat la “Gazeta literară”, “Contemporanul”, “România literară”, “Luceafărul”, “Steaua”, etc. :“Pîndă şi seducţie”, “Amfitrion”, ”Animale bolnave”.

1939 - În România este remaniat guvernul Miron Cristea, iar Armand Călinescu va cumula funcțiile de viceprim- ministru, ministru de interne și ministru ad-interim de război. Sunt incluși în guvern Ion Bujor si Ion Giugurtu, partizani ai apropierii de Germania nazistă. A guvernat România în perioada 1 februarie – 6 martie.

 1944 – Se naște poetul Petru Popescu, scenarist şi prozator stabilit în SUA din 1975 :“Prins”, “Dulce ca mierea e glonţul patriei”.

1944 – Se naște istoricul Lucian Boia, director fondator al Centrului de Istorie a Imaginarului.

 1944 - Este evacuată administrația civilă din Transnistria, imediat după ce trupele sovietice de tancuri au rupt frontul în nordul acestei regiuni.

1946 - Norvegianul Trygve Lie devine primul secretar general al ONU până în 1953.

1946 - Parlamentul Ungariei abolește monarhia, după nouă secole de existență, și proclamă Republica Ungară.

1954 - Începe Marele viscol din 1954, un fenomen meteorologic sever, care s-a abătut asupra României, motiv pentru care această iarnă a fost considerată cea mai aspră din secolul al XX-lea.

1/2 februarie 1958 – Sunt ucişi Teodor şi Avisalon Şuşman, membri ai grupului de Rezistenţă din Munţii Apuseni.

1958 - Primul satelit al Americii este lansat cu succes în Cosmos. Plasat pe o orbită terestră de o rachetă “Jupiter-C“, “Explorer” este destinat să transmită semnale pe Pământ, prin cele 2 emițătoare, de la o distanță între 340 și 2900 km.

 1960 – Are loc arestarea col. Gheorghe Arsenescu, lider al grupului de rezistență din Făgăraș.

1968 - Este înființată Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” Câmpina.

 1974 - Ilie Năstase este declarat cel mai bun tenismen al anului 1973, fiind distins, la New York, cu “Racheta de aur”.

1990 - Gabriel Liiceanu înființează, la București, editura Humanitas.

1991 - România obține statutul de “invitat special” la Consiliul Europei, la 7 octombrie 1993 având loc ceremonia de aderare a României ca membru cu drepturi depline.

1993 - UM 0433 primește denumirea de Școala Militară de Subofițeri de Poliție „Vasile Lascăr”.

1995 - Intră în vigoare Acordul de asociere a României la Uniunea Europeană, care fusese semnat la 1 februarie 1993.

1995 -La Strasbourg, România semnează, alături de reprezentanţii altor 20 de state, Convenţia-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale a Consiliului Europei, care va intra în vigoare la 1 februarie 1998.

 1995 - Pentru prima oară în istoria Orientului Mijlociu, la Cairo, se întâlnesc liderii din Egipt, Iordania, Israel și Yasser Arafat, pentru a sprijini procesul de pace din regiune.

 1996 – Are loc lansarea în viața politică românească a Partidului “Alternativa României“, condus de Varujan Vosganian, care devenit în 28 martie 1999 “Uniunea Forțelor de Dreapta“.

1998 – Intră în vigoare Convenţia Europeană pentru protecţia minorităţilor naţionale, la care a aderat și România. 

2003 - Naveta americană “Columbia” se dezintegrează la revenirea în atmosferă, la altitudinea de 63 km, deasupra Texasului .

2003 – Intră în vigoare Tratatul de la Nisa, fiind semnat la 26 februarie 2001. Acesta este un tratat care modifică Tratatul privind Uniunea Europeană, tratatele de instituire a Comunităților Europene, precum și anumite acte conexe. 

2013 - The Shard, cea mai înaltă clădire din Uniunea Europeană, este deschisă pentru public. Acesta este un zgârie-nori situat în Londra, Anglia, care măsoară 309,6 m înăltime. Constructia a fost terminată în data de 30 martie 2012.

2020 - Regatul Unit părăsește Uniunea Europeană și începe o perioadă de tranziție de 11 luni, al cărei final este prevăzut pe 31 decembrie 2020.     

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Florin Cîţu: „Persoanele care s-au tratat acasă, dar sunt în baza de date DSP vor primi certificat Covid”

Daiana Toma-Cioran - iun. 11, 2021
Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat că persoanele care au trecut prin boală tratându-se acasă, ...
pandemie Covid-19 Sars-CoV-2 România

Premierul Florin Cîțu: „Dacă se întârzie un proiect în implementarea PNRR, altul îi poate lua locul”

Daiana Toma-Cioran - iun. 11, 2021
Prim-ministrul Florin Cîțu a declarat că în implementarea PNRR se va ține cont de atingerea unor ...
Guvern PNRR premier prim-ministru

Lista țărilor cu risc epidemiologic a fost modificată. Marea Britanie rămâne în zona roșie

Daiana Toma-Cioran - iun. 11, 2021
Guvernul a actualizat ieri seară lista țărilor cu risc epidemiologic, în funcție de incidența ...
actualități pandemie 2021 Coronavirus

Elevii maramureșeni cu rezultate extraordinare vor fi premiați de către Consiliul Județean Maramureș. A fost alocată suma de 100.000 de lei pentru plata premiilor

Petruța Gromucz - iun. 10, 2021
Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș, a publicat pe una dintre rețelele de ...
elevi premianți olimpici Ionel Bogdan

Guvernul a adoptat proiectul prin care se interzice cumulul pensie-salariu la stat și crește opțional vârsta de pensionare la 70 de ani

Daiana Toma-Cioran - iun. 10, 2021
Guvernul a adoptat în ședința de ieri proiectul de lege prin care angajații pot rămâne în câmpul ...
actualități pensie salariu Ministrul Muncii

Premierul Florin Cîțu, despre amânarea majorării alocațiilor: „Reducerea deficitului, un efort la care toți trebuie să participăm”

Daiana Toma-Cioran - iun. 10, 2021
Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat că Guvernul va da o Ordonanța de Urgență prin care să fie ...
România 2021 Guvern alocații

Consiliul Județean Maramureș a acordat Anei Blandiana titlul de cetățean de onoare al județului

Daiana Toma-Cioran - iun. 10, 2021
Consiliul Județean Maramureș a votat, în cadrul ședinței de astăzi, acordarea titlului de ...
cultură Ana Blandiana 2021 Consiliul Județean

Evenimentul cultural „Noaptea Muzeelor” va avea loc în 12 iunie

Daiana Toma-Cioran - iun. 10, 2021
Consiliul Județean Maramureș vă invită prin instituțiile de cultură din subordinea sa, ...
Consiliul Județean Maramureș CJMM Noaptea Muzeelor

Banii din cadrul Măsurii 3 – granturi pentru investiții, vor fi mutați pe Măsura 2 - granturi pentru capital de lucru! Măsura 3 va fi relansată cu sume provenite din programul REACT-EU

Petruța Gromucz - iun. 10, 2021
În cadrul ședinței de Guvern de ieri, Executivul a adoptat Ordonanța de Urgență pentru ...
economie fonduri măsuri măsura 2

Președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan: „Mergem pe logica dezvoltării județului Maramureș și a comunităților locale”

Daiana Toma-Cioran - iun. 9, 2021
Astăzi, 9 iunie 2021, președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, a susținut o ...
administrație CJMM Consiliul Județean Maramureș 2021

Anunțul oficial: UNTOLD 2021 va avea loc în perioada 9-12 septembrie

Petruța Gromucz - iun. 9, 2021
Cel mai mare festival din România, și cel mai așteptat, va avea loc în toamnă. Untold va fi ...
eveniment Untold anunț oficial Cluj Napoca

Clacă de coasă în Satul de pe deal, la Muzeul Satului din Baia Mare

Petruța Gromucz - iun. 9, 2021
Astăzi, începând cu ora 16.00, în incinta Muzeului Satului din Baia Mare, va avea loc cea de-a ...
eveniment Clacă de coasă Muzeul Satului Baia Mare

PSD va depune un proiect de lege pentru majorarea alocațiilor la 300 de lei. Ludovic Orban: „Următoarea creștere a alocațiilor va fi de la 1 ianuarie 2022”

Daiana Toma-Cioran - iun. 9, 2021
PSD va depune în Parlament, un proiect de lege care prevede majorarea alocaţiilor pentru copii ...
alocații PSD PNL Colaiție

Turcia, Bulgaria și Grecia își redeschid granițele pentru turiști. În ce condiții pot călători românii?

Petruța Gromucz - iun. 9, 2021
Sezonul estival se redeschide pentru multe dintre destinațiile turistice preferate de români. ...
turiști vacanțe granițe Turcia

Congresul USR-PLUS va fi pe 2 octombrie

Daiana Toma-Cioran - iun. 9, 2021
Dan Barna, copreşedintele USR-PLUS, a declarat că în 2 octombrie va avea loc Congresul pentru ...
Dan Barna Dacian Cioloș Congres USR PLUS România

Raluca Turcan: „Singurii care au destabilizat sistemul de pensii în România sunt cei care le-au majorat din pix, de multe ori în momente de nesustenabilitate.”

Petruța Gromucz - iun. 8, 2021
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a explicat că momentan nu există posibilitatea majorării ...
Raluca Turcan pensii creșterea vârstei de pensionare România

Un nou program pentru ONG-uri: „În stare de bine”. Finanțări de până la 240.000 lei

Petruța Gromucz - iun. 8, 2021
Săptămâna trecută  fost lansat un nou apel în cadrul programului „În stare de bine”, ...
economie ONG finanțare apel de proiecte

Absolvenții de liceu se pregătesc pentru Bacalaureat. Care este calendarul aprobat de Ministerul Educației?

Petruța Gromucz - iun. 7, 2021
Elevii claselor a XII-A și XIII, vor încheia cursurile la sfârșitul acestei săptămâni. Potrivit ...
educație învățământ BAC Bacalaureat

INS: Veniturile medii ale unei gospodării au fost de 5.216 lei, în 2020, unde cheltuielile au însemnat 83,8%

Daiana Toma-Cioran - iun. 7, 2021
Veniturile totale medii lunare înregistrate într-o gospodărie din România au fost de 5.216 lei, ...
Institutul Național de Statistică INS România 2021

Un nou maraton de vaccinare în Baia Mare, weekendul următor. Băimărenii se pot vaccina la corturile amplasate în Centrul Vechi și în parcarea Value Center

Petruța Gromucz - iun. 7, 2021
În acest weekend a avut loc un maraton de vaccinare în Baia Mare. Maratonul a avut parte de un ...
vaccinare pandemie coronavirus imunizare